Zus van doodgestoken Clarinda: 'Ik wil niet dat haar dood voor niets is'

12 mei 2022 om 16:45 • Aangepast 13 mei 2022 om 09:58
nl
“We zijn een ongekend mooie en intelligente vrouw verloren. Nota bene onder het raam van mijn ouders en in het zicht van een leeglopende supermarkt." Anne-Marije, de zus van de door haar ex-vriend doodgestoken Clarinda, hield donderdag voor de rechter in Den Bosch een beladen betoog. De impact van de gewelddadige dood van haar zus omschreef ze met een kort maar alleszeggend zinnetje: "Niets zou meer hetzelfde zijn.”
Profielfoto van Tonnie VossenProfielfoto van Marjanka Meeuwissen
Geschreven door
Tonnie Vossen & Marjanka Meeuwissen

Verdachte Jeffrey, luistert met gebogen hoofd als Anne-Marije vertelt over de hechte band die ze met haar zusje had. Ze deelden alles, gingen naar dezelfde balletschool en naar hetzelfde gymnasium. Ze was blij voor haar zusje, toen zij in 2019 liet weten dat ze een man had ontmoet. En ze was ook nog blij toen Clarinda binnen een jaar een kind kreeg met Jeffrey.

Maar in de jaren daarna, veranderde haar zusje volledig door het dominante gedrag van Jeffrey. “Er kwam afstand.” Pas kort voor haar overlijden werd duidelijk hoe dwingend Jeffrey was. “Iedere 20 minuten moest ze laten weten waar ze was. Geen uitstapjes meer met vriendinnen. Geen reizen meer. In korte tijd was het haar allemaal afgenomen.”

En uiteindelijk ontneemt Jeffrey Clarinda (34) zelfs haar leven. Hij stak haar dood voor de ogen van hun 1-jarige dochtertje en pal voor het huis van haar ouders. Tijdens de zitting donderdag zei de moeder van Clarinda en Anne-Marije: "Jij zegt dat je haar geen pijn hebt willen doen, maar dat heb je wél gedaan. Dat hebben we allemaal gezien. Nog altijd hoor ik haar geschreeuw dat ons via de open schuifpui bereikte. Ze lag praktisch voor ons huis."

"Ik wil niet dat haar dood voor niets is geweest."

Jeffrey en Clarinda hadden al langer een problematische relatie. Zo deed zij in de periode voor de moord al melding bij de politie van mishandeling en verkrachting door haar vriend. Ook zou hij hebben gedreigd hun dochter te ontvoeren. Uiteindelijk beëindigde Clarinda afgelopen najaar, op die bewuste 8 september, op advies van de ggz hun relatie via de telefoon. Diezelfde avond leefde Clarinda, die in Utrecht woonde, niet meer.

En ze komt nooit meer terug, weet ook haar zus. “Maar ik wil niet dat haar dood voor niets is geweest. Ik spreek hier niet alleen als zus, maar ook om de rechten van vrouwen en kinderen te verdedigen. Daarom wil ik hier dit verhaal doen.”

"Mijn zus wilde niet iemands bezit zijn. Ik ben voor altijd trots dat ze zich daarvan heeft willen bevrijden."

Haar zus had zichzelf zo klein mogelijk gemaakt om de relatie te redden en het ideaal van een gezin overeind te houden, zo betoogde Anne-Marije. “Maar wat er gebeurd is, is geen familiedrama. Het is partnergeweld waar in de samenleving nog te weinig oog voor is. Mijn zus is niet stiekem gedood, maar publiekelijk afgeslacht. Onder het raam van onze ouders."

En tot slot: “Mijn zus wilde een eigen leven leiden in vrijheid en met zelfbeschikking. Mijn zus wilde niet iemands bezit zijn. Ik ben voor altijd trots dat ze zich daarvan heeft willen bevrijden.”

LEES OOK:

Bloemen en knuffels voor doodgestoken moeder: 'Mijn moederhart huilt' Basisschool waar Jeffrey lesgaf 'verbijsterd' dat hij ex Clarinda doodstak

Vader doodgestoken vrouw belde in paniek met buurman: 'Het is mijn dochter'

Ex stak Clarinda dood voor de ogen van hun kind: 14 jaar cel en tbs geëist

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!