Henny Vrienten krijgt Lennaert Nijgh Prijs voor al zijn muziekstukken - Omroep Brabant

Henny Vrienten krijgt Lennaert Nijgh Prijs voor al zijn muziekstukken

16 mei om 18:31 • Aangepast 25 mei om 11:53
nl
Henny Vrienten is maandag tijdens de uitreiking van de Buma Awards in Bussum postuum geëerd met de Lennaert Nijgh Prijs. Dit is de juryprijs voor beste tekstdichter. De eind april op 73-jarige leeftijd overleden zanger en componist uit Tilburg krijgt de onderscheiding voor zijn muzikale nalatenschap. "Zijn oeuvre is inmiddels net zo breed als zijn tekstschrijverstalent groot was", aldus de jury.
Profielfoto van Hans JanssenProfielfoto van ANP
Geschreven door

Vrienten wordt geroemd, omdat hij bijna vijftig jaar lang de kunst verstond universele thema's in tekst om te zetten en mensen daarmee te boeien, te raken, te verrassen en na te laten denken, zo oordeelde de jury. De prijs is genoemd naar de man die onder anderen veel muziek schreef voor Boudewijn de Groot en Ramses Shaffy.

Henny Vrienten was vanaf 1980 de frontman van Doe Maar. Hij maakte ook diverse soloplaten, de laatste jaren onder anderen samen met George Kooymans en Boudewijn de Groot onder de naam Vreemde Kostgangers. Hij schreef ook muziek voor tientallen films en televisieprogrammas, waaronder Left Luggage, Abeltje, De ontdekking van de hemel, Het Klokhuis en Sesamstraat. Ook werkte hij mee aan de musicals Petticoat en Ciske de Rat.

De uitreiking van de Buma Awards, waarbij componisten, schrijvers, tekstdichters en muziekuitgevers worden geëerd, vindt plaats in theater Spant!

LEES OOK:

Muziekvriend voor het leven: Tom America rouwt om overlijden Henny Vrienten

Koren brengen zingend eerbetoon aan Henny Vrienten: 'Sinds een dag of 2'

Muziekwereld rouwt om Vrienten: 'Hij was de Paul McCartney van Nederland'

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!
Download in de App StoreDownload in de Play Store
Smartphone