Jongen die Megan doodde met 35 messteken veroordeeld voor moord - Omroep Brabant

Jongen die Megan doodde met 35 messteken veroordeeld voor moord

18 mei om 09:25 • Aangepast 18 mei om 22:29
nl
De jongen die de 15-jarige Megan uit Breda doodstak, is in hoger beroep veroordeeld voor moord. Het gerechtshof in Den Bosch vindt dat er sprake was van een vooropgezet plan, zo bleek woensdagochtend. De rechtbank veroordeelde de jongen eerder nog voor doodslag. De straf blijft hetzelfde: de maximale straf van twee jaar jeugdgevangenis en jeugd-tbs. Ook moet de jongen een schadevergoeding van ruim 100.000 euro betalen aan de ouders van Megan.
Profielfoto van Raymond Merkx
Geschreven door

De jongen is de ex-vriend van Megan. Hij zat bij haar in de klas. Op de eerste dag van het schooljaar 2019/2020, 19 augustus, stak hij Megan dood in de keuken van het huis van haar moeder. Megan had 35 steekwonden.

Het hof vindt dat de jongen niet in een opwelling heeft gehandeld, maar erover heeft kunnen nadenken. Zo zijn opvallende aantekeningen in de telefoon van de jongen gevonden.

Megan had de relatie met de jongen uitgemaakt. Hij was jaloers dat ze mogelijk contact had met een ander. In zijn notities schreef hij in het Engels: ‘Als ik je niet kan hebben, dan kan niemand dat.” Ook schreef hij: ‘Het spijt me, maar je moet dood voor het te laat is'.

‘Je zult bloeden’
“Bovendien is hij gewapend met gekarteld mes naar het huis gegaan. Ook draaide hij een opvallend nummer van rapper Eminem”, legt Tineke Hilverda van het gerechtshof uit. In het nummer is te horen: ‘Ik laat niet toe dat een ander mijn plaats inneemt. Je zult er voor bloeden’. Allemaal bewijs voor het hof.

De jongen beweerde eerder dat hij uit zelfverdediging handelde en dat Megan hem eerst met een mes stak. Het hof vindt dat volledig ongeloofwaardig.

Opluchting
Bij de familie van Megan was de opluchting van de gezichten af te lezen in de rechtszaal. Een van de nabestaanden maakte een juichend gebaar. De familie wilde niet reageren op de uitspraak. Ook de advocaat van de verdachte wilde niks zeggen.

Eind januari veroordeelde de rechtbank in Breda hem wegens doodslag al tot twee jaar jeugddetentie en jeugd-tbs. Daartegen ging de jongen in beroep. Het hof spreekt nu van moord, omdat er sprake was van een vooropgezet plan.

Gesloten deuren
De rechtszaak speelde zich eerder af achter gesloten deuren omdat de dader minderjarig was toen hij Megan doodde. Hij was 16 jaar oud en dus geldt het jeugdrecht. Ook is hij verminderd toerekeningsvatbaar.

LEES OOK :

Teamgenoten van doodgestoken Megan (15) willen basket om haar te herdenken

Jongen die 15-jarige Megan doodde met 35 messteken krijgt de zwaarste straf

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.