Video

Bossche basketballers Heroes na zeven jaar weer kampioen van Nederland

29 mei 2022 om 16:58 • Aangepast 7 juni 2022 om 16:45
nl
De basketballers van Heroes zijn kampioen van Nederland geworden. De ploeg uit Den Bosch won de beslissende wedstrijd in Leiden. Het werd 74-81. Den Bosch werd voor het laatst in 2015 kampioen. Dit is het zeventiende kampioenschap in de geschiedenis van de club.
Profielfoto van Leon Kersten
Geschreven door

De ontlading en de emoties van de Heroes-spelers waren na afloop enorm. Ook bij Mo Kherrazi: "Met bloed zweet en tranen. Ik ben ontzettend trots. Gedurende het seizoen is mijn vader overleden, dit is zo mooi."

Aanvoerder Boy van Vliet was nuchter als altijd. "Nu nog wel, misschien over een uurtje of twee niet meer. We hebben er zo voor gevochten uiteindelijk waren we een geoliede machine. Iedereen verdient het, ook Bob van Oosterhout en ook de vrijwilligers."

Shane Hammink veroverde de titel ten koste van zijn vader Geert, die coach is van het verliezende Leiden. "Jammer voor hem, leuk voor mij. Met Donar heb ik een finale verloren. Het is leuk om te winnen."

Coach Eric Braal is bezig aan zijn eerste seizoen in Den Bosch. "De laatste is altijd de mooiste, maar deze is echt heel mooi. We moesten oplossingen zoeken en die hebben we gevonden. Het is een schitterende titel omdat die komt vanuit een positie waarin we niet dominant zijn. Het teams is strijdvaardig. Het maakt dit een heel, héél bijzonder kampioenschap."

Braal werd eerder drie keer kampioen met Donar. "Dat maakt het ook bijzonder om een titel te winnen bij een andere club." Het is niet veel coaches gegeven om met meerdere clubs een kampioenschap te pakken. Een voorganger die dat wel lukte was Ton Boot. "Dat is een mooie vergelijking, dank je", zei een geëmotioneerde Braal.

Wachten op privacy instellingen...

Na de laatste landstitel, in 2015, kwam Heroes in de financiële problemen. Het scheelde weinig of de vermaarde Bossche basketbalclub was toen ten einde gekomen.

In 2016 redde sportmarketeer Bob van Oosterhout uit Gemert de club door die te kopen. Daarmee werd hij de enige clubeigenaar in het Nederlandse basketbal. Onder Van Oosterhout veranderde er veel in Den Bosch. Er werd vooral een professionaliseringslag gemaakt.

Vorig (corona)seizoen bereikte Heroes, zoals de club uit Den Bosch tegenwoordig heet, voor het eerst weer de finale van de play-offs om het kampioenschap. Die werd toen kansloos verloren van hetzelfde Leiden.

Fans uit Den Bosch waren naar Leiden afgereisd (foto: Kees Kuijt/OrangePictures).
Fans uit Den Bosch waren naar Leiden afgereisd (foto: Kees Kuijt/OrangePictures).

Voor dit seizoen werd een nieuwe coach aangesteld. Na een sabbatical van een jaar ging Eric Braal aan de slag. De coach was daarvoor drie keer kampioen geworden met Donar uit Groningen.

Onder leiding van Braal stond Heroes in de competitie lang bovenaan. Totdat de ploeg de bekerfinale verloor van Donar. Daarna volgden in de competitie enkele nederlagen. Daar bovenop kwam nog de blessure van de uiterst belangrijke speler Mike Carlson, die zes weken geleden zijn seizoen voortijdig zag eindigen. Daarna brak Morgan Stilma, de directe vervanger van Carlson, een botje in zijn voet en was hij ook niet meer beschikbaar.

In de gewonnen halve finale tegen Donar (3-0) tankte Heroes veel vertrouwen. De finaleserie tegen Leiden ging met ups and downs. Zo won Den Bosch vorige week zaterdag verrassend de eerste uitwedstrijd in Leiden om daarna twee keer te verliezen. Afgelopen vrijdag dwong Heroes met een ultieme krachtsinspanning een beslissingsduel af.

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!