Ophef over Twitteraccount onder valse naam: Forum-raadslid Helmond stapt op - Omroep Brabant

Ophef over Twitteraccount onder valse naam: Forum-raadslid Helmond stapt op

9 juni om 20:18 • Aangepast 10 juni om 20:29
nl
Manfred Smol, gemeenteraadslid voor Forum voor Democratie, stapt uit de Helmondse gemeenteraad. Dat heeft de nummer twee van de partij besloten na een gesprek met lijsttrekker Theo Heller. Aanleiding is het Twitteraccount met berichten waarin onder meer politici als Mark Rutte en Hugo de Jonge werden vergeleken met nazi-kopstukken. Uit onderzoek van Omroep Brabant bleek dat Smol achter dat account zat. Donderdagavond legde Heller een verklaring af bij de raadsvergadering.
Profielfoto van Ista van Galen
Geschreven door

Forum voor Democratie nam eerder al afstand van alle uitingen op het Twitteraccount. Heller sprak afgelopen maandag met Smol, omdat hij het van groot belang vond ook zijn kant van het verhaal te horen. Een dag later heeft de fractie unaniem geconcludeerd dat het beter is als Smol opstapt, 'om als FVD-fractie slagvaardig verder te kunnen'.

"Dhr. Smol heeft aangegeven dat hij vindt dat zijn positie als raadslid, gezien de ontstane ophef, geen werkbare optie meer is", zo is te lezen in de verklaring. Hij maakt ook geen deel meer uit van de fractie. Zijn plek in de raad wordt ingenomen door Patty Spoek, de nummer drie op de kieslijst van Forum voor Democratie in Helmond.

Twitteraccount onder valse naam
Smol had sinds 2010 een account op Twitter onder een valse naam, waar hij zijn uitgesproken mening deelde over de politiek. Zo deelde hij regelmatig foto's van De Jonge en Rutte in nazi-uniform. Beiden hebben volgens Smol 'bloed aan hun handen' vanwege de aanpak van de coronacrisis. Ook vergeleek hij de werkwijze van Rutte met die van nazi-minister Joseph Goebbels. Hij deed dit in tientallen tweets persoonlijk gericht aan de politici.

Omroep Brabant stelde vast dat het account van Smol is, omdat hij hierop in 2015 publiekelijk zijn telefoonnummer deelde met een helpdeskmedewerker van Sunweb. Dat nummer gebruikt hij tot op de dag van vandaag. Smol ontkende overigens dat het bewuste account van hem was. Een paar uur nadat Omroep Brabant berichtte over het Twitteraccount, werd het verwijderd.

LEES OOK:

Rutte en De Jonge als nazi-kopstukken op Twitteraccount van Forum-raadslid

Twitteraccount verwijderd na ophef over Rutte en De Jonge in nazi-uniformen

Helmondse politiek veroordeelt tweets raadslid: 'Walgelijke uitlatingen'

Doodsbedreiging of belediging? Haattweets zijn vaak moeilijk te bestraffen

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!
Download in de App StoreDownload in de Play Store
Smartphone