Helmondse politiek veroordeelt tweets raadslid: 'Walgelijke uitlatingen'

2 juni 2022 om 21:21 • Aangepast 3 juni 2022 om 11:42
nl
Meerdere partijen in de Helmondse gemeenteraad hebben met afschuw gereageerd op tweets van Forum voor Democratie-raadslid Manfred Smol. Omroep Brabant onthulde donderdag dat Smol onder een valse naam een Twitteraccount beheerde waarop hij plaatjes van onder anderen premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge in nazi-uniformen plaatste.
Profielfoto van Wim Heesterbeek
Geschreven door

Behalve bewerkte foto's van Rutte en De Jonge waren er op het account meerdere scheldkanonnades van Smol te lezen richting PvdA-fractievoorzitter Attje Kuiken en de Belgische viroloog Marc van Ranst. Zijn woede richtte zich vooral op de aanpak van de coronacrisis, die hij vergeleek met de werkwijze van de nazi's.

Omroep Brabant stelde vast dat het account van Smol is, omdat hij hierop in 2015 publiekelijk zijn telefoonnummer deelde met een helpdeskmedewerker van reisorganisatie Sunweb. Dat nummer was toen ook al van Manfred Smol, zo blijkt uit data van de Kamer van Koophandel. Als je het nummer vandaag belt, krijg je nog steeds Smol aan de lijn. De politicus zelf ontkende eerder tegenover Omroep Brabant het twitteraccount te beheren. Inmiddels is het account wel gesloten.

'Niet mee samenwerken'
Lonneke Maraczi, fractievoorzitter van de SP in Helmond, is duidelijk: als de tweets inderdaad door Smol geplaatst zijn is dat ontoelaatbaar. "Met dit soort personen wil ik in ieder geval niet in één raad zitten en al helemaal niet samenwerken. We kunnen deze walgelijke uitlatingen niet tolereren en we mogen dit nooit normaal gaan vinden."

Annegien Wijnands van de PvdA Helmond: "De uitspraken die jullie hebben opgetekend vanuit het Twitteraccount kunnen niet door de beugel. Mochten deze inderdaad van Manfred Smol afkomen, dan is het extra verontrustend dat een gekozen volksvertegenwoordiger zulke woorden gebruikt naar collegapolitici toe."

'Rectificatie eisen'
Alle partijen houden een kleine slag om de arm, omdat Smol zelf fel blijft ontkennen de tweets geplaatst te hebben. Locoburgemeester Erik de Vries zei donderdag graag 'zijn kant van het verhaal' te willen horen in een persoonlijk gesprek met Smol.

Het CDA in Helmond geeft aan bedenkingen te hebben bij de stelligheid van de FvD'er. "Als ik Dhr. Smol zou zijn en het is niet mijn Twitteraccount zou ik per direct een onderzoek en een rectificatie eisen", aldus fractievoorzitter Pieter Vervoort. "Als het wel zijn twitteraccount is dan willen wij als CDA-fractie Helmond met personen die zo'n gedachtegang hebben niet samenwerken."

'Als raad en bloc afschuw uitspreken'
Ook de fractie van 50PLUS Helmond reageerde ontstemd: "Wij verafschuwen de uitlatingen die klaarblijkelijk door Manfred Smol zijn gedaan en werpen deze verre van ons. We willen een democratisch gekozen partij ook democratisch benaderen. Deze uitlatingen hebben niets van doen van een democratische instelling van betrokkene."

"Wij zijn van mening dat de raad en bloc hierover zijn afschuw moet uitspreken en de uitlatingen moet veroordelen. En als er sprake is van recidive, dan zullen we geen relatie met Manfred Smol meer gaan onderhouden."

Fvd doet Onderzoek
Forum voor Democratie Helmond heeft zelf inmiddels ook gereageerd met een kort statement op Twitter. Hierin staat dat de partij van mening is dat de uitspraken 'niet door de beugel kunnen' en dat ze hier afstand van neemt. Naar de rol van Smol wordt door Forum onderzoek gedaan: 'Wij doen niet mee aan trial by media'.

Wachten op privacy instellingen...

Annegien Wijnands van de PvdA heeft vertrouwen in fractieleider Theo Heller: "We verwachten dat FvD Helmond hier nog nader op terug komt in de Helmondse politiek en we gaan er vanuit dat fractievoorzitter Theo Heller passend handelt." Ook Anja Spierings van Lokaal Sterk verwacht een reactie van Smol en zijn partij: "De heer Smol geeft aan hier niets van te weten en er later op terug te willen komen. Dit wachten wij graag af."

Theo Manders van de VVD: "Als raad hebben we een voorbeeldfunctie en dit gedrag is daarin onacceptabel. Onze fractie neemt aan dat de fractie van FvD Helmond met een duidelijke boodschap afstand zal nemen van dit soort opmerkingen."

Jan van Eerd
Eerder dit jaar deed Forum voor Democratie ook onderzoek naar uitlatingen van Jan van Eerd, nummer twee op de lijst bij de gemeenteraadsverkiezingen in Eindhoven. Van dat onderzoek is niets meer vernomen. Van Eerd is inmiddels commissielid voor zijn partij in de stad.

LEES OOK:

Rutte en De Jonge als nazi-kopstukken op Twitteraccount van Forum-raadslid

Viroloog Marc van Ranst over Helmonds raadslid: 'Positie onhoudbaar'

Twitteraccount verwijderd na ophef over Rutte en De Jonge in nazi-uniformen

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!