ZLTO de Peel hoopt op oplossing stikstofcrisis: 'Boeren kunnen schakelen'

12 juni 2022 om 13:21 • Aangepast 20 juni 2022 om 16:18
nl
Mario Berkers, ZLTO-voorzitter in de Peelregio, heeft nog altijd moeite met de aangekondigde stikstofmaatregelen. Toch hoopt hij dat de provincie en de boeren in de Peel elkaar weten te vinden. "Er zijn nog andere oplossingen", zegt hij zondag in Omroep Brabant-praatprogramma KRAAK.
Profielfoto van Ron Vorstermans
Geschreven door

Vrijdag was minister Van der Wal (Natuur en Stikstof) in een persconferentie helder: de stikstofuitstoot moet omlaag, met name rond natuurgebieden. Dat is bijster slecht nieuws voor de boeren, want die moeten veld ruimen, zeker rondom een natuurgebied als de Peel.

Het was een emotionele dag, zegt Berkers. "Ik was met twee andere ondernemers uit de regio, want we hadden samen een interview met de Belgische tv. We keken daarna ook samen naar de persconferentie en we hadden het echt zwaar. Zeker die andere twee. Die zitten echt middenin de regio waar de klappen vallen."

"We moeten het probleem niet bagatelliseren."

Berkers was niet te spreken over de manier waarop de boodschap door de minister gebracht werd. "Dat getuigt van weinig sympathie." Toch is hij niet blind voor het probleem. "Nee, dat moeten we niet bagatelliseren, maar het is te kort door de bocht om alles bij de boeren neer te leggen", stelt Berkers.

Volgens Berkers dient het 'opruimen van de boeren' misschien wel een ander economisch nut. Hij twijfelt of de landbouwgrond niet wordt ingezet voor woningbouw in plaats van de terugkeer van de natuur. "Ik heb het woord 'natuur' niet gehoord uit de mond van Mark Rutte."

"Als je dat zelf erg vindt, moet je dat niet bij andere mensen doen."

Vooralsnog is het onduidelijk of het zover komt, maar de uitspraak van Berkers zegt veel over het sentiment: veel boeren zijn het vertrouwen in Den Haag verloren. Enkele boeren stonden vrijdagavond dan ook met tractoren op de stoep bij minister Van der Wal. Een hele domme actie, vindt Berkers.

"We hebben zelf gemerkt hoe emotioneel dat kan zijn, als er zomaar iemand binnenvalt." Hij doelt daarbij op het handelen van milieuorganisatie Meat The Victims in 2019 in Boxtel. Er werd toen een varkensstal bezet door Meat The Victims. "Als je dat zelf erg vindt, moet je dat niet bij andere mensen doen."

De vraag is: hoe nu verder? Als het aan Den Haag ligt is de oplossing duidelijk: boeren moeten worden uitgekocht. Het is nu aan de provincie om te bepalen waar. Daarover lopen gesprekken met de sector in de regio. Berkers is niet per se hoopvol over de uitkomst. Volgens hem gaan de luiken bij de provincie meteen dicht als de boeren met concrete oplossingen komen.

"Maar er zijn nog andere oplossingen. Boeren kunnen schakelen. Daar geloven wij in. Wij denken dat we elkaar als partijen uiteindelijk wel kunnen vinden", besluit Berkers.

LEES OOK:

Stikstofcrisis: CDA-afdelingen de Peel willen steun van rest van de partij

Boeren van Farmers Defence Force willen volgende week al tractorprotest

ZLTO wil dat provincie stikstofplannen tegenhoudt

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.