Video

Martelkamer-verdachte Robin van O. overleden aan kanker

22 juni 2022 om 09:31 • Aangepast 23 juni 2022 om 10:08
nl
Robin O., een van de verdachten in de zaak over de martelcontainers in Wouwse Plantage, is dinsdag overleden. Zijn advocaat bevestigt dit na berichtgeving door het Parool. De zaak tegen Robin van O. werd in december al uitgesteld omdat hij te ziek was om bij zijn rechtszaken te zijn.
Profielfoto van Thijs den OudenProfielfoto van ANP
Geschreven door

De 41-jarige Van O. overleed in het ziekenhuis aan de gevolgen van huidkanker. Door zijn overlijden wordt de strafzaak tegen hem direct stopgezet, vertelt zijn advocaat.

Van O. werd gezien als de compagnon van Piet Costa, een alias van Roger P.. Hij stond in mei voor de rechter voor de zogenoemde martelcontainers in een loods in Wouwse Plantage. Deze containers waren ingericht met een oude tandartsstoel waarop slachtoffers konden worden vastgebonden. In diezelfde container werd ook een zak met onder meer een snoeischaar, scalpels, tangen, tape en een takkenzaag gevonden.

EncroChat
De zaak kwam in aan het licht toen de politie het versleutelde communicatienetwerk EncroChat wist af te luisteren. Daarin sprak Robin van O. met een aantal andere mannen over het gijzelen van mensen.

Toen er in die chats foto's werden verstuurd van zeecontainers en van een tandartsstoel met riemen besloot de politie in actie te komen. Ze gingen opzoek naar de containers en met succes. Via verschillende bankafschriften kwamen ze bij de loods in Wouwse Plantage. De politie ging er stiekem kijken en verstopten een camera in de loods.

Op 22 juni 2020 werden er uiteindelijk doorzoekingen gedaan op dertien locaties. De politie hield toen de verdachten uit Den Haag, Rotterdam, Spijkenisse, Utrecht, Nieuwegein en Lexmond aan.

Bekijk hier de beelden van de inval:

Wachten op privacy instellingen...

Straffen
Het brein achter de martelkamers, Roger P. kreeg 11 mei van dit jaar de maximale celstraf van 33 maanden opgelegd. Naast deze straf voor de martelkamers werd P. onlangs ook veroordeeld tot vijftien jaar voor onder meer grootschalige, internationale handel in cocaïne.

Robin van O. die dinsdagavond overleden is, was nog niet veroordeeld. Dit kwam omdat zijn zaak was uitgesteld wegens zijn ziekte.

LEES OOK:

Politie keek mee hoe criminelen martelkamer bouwden in zeecontainer

Martelkamers en drugslabs: 'keten' van onderwereldlocaties in West-Brabantse grensstreek

Bekijk hier de inval in de gruwelijke martelkamer in Wouwse Plantage

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!