Groenten eten mag weer in Helmondse volkstuintjes, PFAS is onder de norm

22 juni 2022 om 11:15 • Aangepast 23 juni 2022 om 10:09
nl
Aan het spannende wachten voor de mensen die een volkstuintje hebben bij Volkstuin Delta in Helmond, lijkt een einde te zijn gekomen. Volgens het RIVM heeft de volkstuin weliswaar een verhoogde concentratie PFAS, maar blijft deze onder de norm. De volkstuinen werden onderzocht na een waarschuwing van het RIVM over een ander volkstuincomplex aan de Sluisdijk in Helmond.
Profielfoto van Alice van der Plas
Geschreven door

Het RIVM waarschuwde de gebruikers van de Sluisdijk om geen groenten en fruit uit de moestuinen meer te eten, in verband met de aanwezigheid van PFAS. PFAS is een verzamelnaam voor zo'n vierduizend chemicaliën die moeilijk afbreekbaar zijn. De moestuinen liggen niet ver van het bedrijf Custom Powders, dat in het verleden GenX en PFOA gebruikte.

Het RIVM nam ook de volkstuinen bij Delta onder de loep, maar zegt nu dat mensen daar wel groenten en fruit kunnen eten uit eigen tuin, mits ze dat niet elke dag doen. "Moestuinhouders kunnen minder PFAS binnenkrijgen, als ze het eten van hun eigen gewassen afwisselen met groenten en fruit uit de winkel."

"We kunnen weer verder."

De voorzitter van de volkstuinen laat weten opgelucht te zijn door de conclusie van het RIVM. "We kunnen gewoon verder. Ook kunnen we weer verder met tuinen uitgeven en het opknappen van de gehele tuin. Leden kunnen nu een beslissing maken wat ze willen doen."

De gemeente Helmond heeft nu definitief besloten om de volkstuintjes aan de Sluisdijk te gaan saneren. De komende twee weken wil de gemeente hierover met de tuinders in gesprek gaan. Volgens de gemeente wordt de grenswaarde voor de inname van PFAS met factor 4 tot 8 overscheden. Als de tuinders jarenlang elke dag gewassen blijven eten, kan dat volgens het RIVM tot gezondheidseffecten gaan leiden.

LEES OOK:

Groenten uit volkstuinen in de ban door PFAS, maar hoe gevaarlijk is het?

Wel of geen groenten eten uit de moestuin: 'Iedereen mag zelf beslissen'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.