'Risicojongeren glijden af naar criminaliteit, Helmond-West koploper' - Omroep Brabant

'Risicojongeren glijden af naar criminaliteit, Helmond-West koploper'

3 juli om 13:02 • Aangepast 4 juli om 11:25
nl
110 jongeren die in Helmond-West wonen, dreigen af te glijden in de drugscriminaliteit. Daarmee scoort de Helmondse wijk het hoogste van alle wijken in Nederland. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws, dat zich baseert op cijfers van het platform Zicht op Ondermijning.
Profielfoto van Malini Witlox
Geschreven door
Malini Witlox

Zicht op Ondermijning doet in opdracht van overheden data-onderzoek naar criminele ondermijning en bekeek in hoeverre jongeren overeenkomsten hebben met het profiel van drugsverdachten die in aanraking zijn geweest met de politie. Zo blijkt het risico bijvoorbeeld groter bij voortijdige schoolverlaters of jongeren die eerder in contact zijn geweest met Bureau Halt.

De risicojongeren groeien soms door naar de georganiseerde misdaad en raken betrokken bij liquidaties en afpersing.

Ook de binnenstad van Helmond (13 procent, 270 risicojongeren) en Helmond Oost (10,1 procent, 130 risicojongeren) scoren hoog. Omdat in andere wijken zoals nieuwbouwwijk Brandevoort amper probleemjongeren wonen, scoort Helmond gemiddeld een 7,2.

Roosendaal
Dat is net zoveel als Roosendaal, waar Roosendaal-Noord met 10,2 procent bovenaan staat. Derde in Brabant staat Bergen op Zoom (7 procent).

Het gemeentebestuur van Helmond probeert met verschillende projecten de problemen in de wijk West aan te pakken. Zo wordt er samengewerkt met scholen en ouders. "Dit heeft nog niet geleid tot het structureel beheersbaar houden van de problematiek waar deze risicojeugd en hun gezinnen mee te maken hebben", zegt wethouder Cathalijne Dortmans tegen RTL Nieuws.

LEES OOK:

Helmond worstelt met overlastgevende jongeren: 'Slechts ééntje heeft er nu een baan'

'Crimineel walhalla' wordt veiliger, maar er blijft werk aan de winkel in Helmond

Illegale bokswedstrijden in park in Helmond, toeschouwers houden geen afstand

App ons!

Heb je een foutje gezien of een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.