Liveblog

Hitteblog: AH stopt boodschappenbezorging • ijsje voor een rode neusbeer

18 juli 2022 om 18:17 • Aangepast 19 juli 2022 om 13:30
nl
Tropische temperaturen op deze maandag en dinsdag belooft nog warmer te worden. Dat betekent bijvoorbeeld waaiers voor wachtenden op Eindhoven Airport. Het KNMI heeft voor dinsdag code oranje afgekondigd onder meer in onze provincie. In dit liveblog houden we je op de hoogte van het laatste nieuws over de hitte.
Profielfoto van Sandra KagieProfielfoto van ANP
Geschreven door

De hoofdpunten:

  • 34,2 graden op de heetste plek in Brabant
  • Geen vaccinaties morgen in Brabanthallen vanwege hitte
  • Morgen code oranje
  • Eindhoven Airport deelt waaiers uit aan wachtenden
  • Hitteplan voor Mega Kermis Uden, ook andere kermissen nemen maatregelen

Lees ook:

Dit liveblog is gesloten

Liveblog

20.44

Albert Heijn schrapt boodschappenbezorging om hitte

Supermarktconcern Albert Heijn schrapt dinsdagmiddag vanaf twee uur alle boodschappenbezorgingen. Dat bevestigt het bedrijf na eerdere berichtgeving van het AD. Albert Heijn laat weten het vanwege de verwachte hoge temperaturen niet verantwoord te vinden om bezorgers op pad te sturen.

Klanten die dinsdag boodschappen bezorgd zouden krijgen, werden per mail op de hoogte gesteld van de annulering van de afspraak. Zij moeten zelf een nieuwe afspraak maken.

Op Twitter laten veel klanten weten niet blij te zijn met die manier van werken. Daarentegen krijgt Albert Heijn ook veel bijval voor het in bescherming nemen van zijn personeel.

20.38

RIVM geeft smogalarm wegens zeer slechte luchtkwaliteit dinsdag

Het RIVM heeft voor dinsdag een smogalarm voor heel Nederland afgegeven vanwege de zeer slechte luchtkwaliteit die dan verwacht wordt. Het instituut houdt er rekening mee dat iedereen last kan krijgen van de luchtverontreiniging. Mensen met luchtwegklachten krijgen het advies om binnen te blijven en zware inspanning te vermijden.

18.45

34,2 graden op de heetste plek in Brabant

34,2 graden in Woensdrecht is de hoogste temperatuur die vandaag in onze provincie is gemeten. Gilze-Rijen bleef met 33,9 graden net onder de 34 steken. En in Eindhoven en Volkel steeg het kwik tot respectievelijk 33,5 en 33,3 graden.

In Zeeland was het maandag zelfs nog wat warmer dan in Woensdrecht. In Westdorpe om precies te zijn werd met 35,4 graden de hoogste temperatuur van Nederland gemeten.

18.00

Zout gestrooid om wegen te koelen

Op meerdere plekken in Nederland wordt deze dagen zout gestrooid. Niet tegen ijzel, uiteraard, maar vanwege de tropische hitte. Zout kan namelijk helpen voorkomen dat het asfalt beschadigd raakt door hitte.

In Flevoland rijden dinsdag drie strooiwagens rond om zout op de provinciale rotondes te strooien. "Vrachtwagens die een rotonde naderen en remmen en optrekken, kunnen zorgen voor schade aan het asfalt, dat door de hitte zachter wordt", verklaart de provincie.

Asfalt is warmer dan de buitenlucht. Tussen Amsterdam en Haarlem zijn maandag asfalttemperaturen van bijna 50 graden gemeten, aldus gegevens van Rijkswaterstaat. Bij Middelburg, Terneuzen en Burgh-Haamstede in Zeeland, bij Almere, de Afsluitdijk, Doetinchem, Boxmeer en bij Valkenburg bereikte het wegdek temperaturen van meer dan 47 graden.

17.40

KNMI: warme dagen zijn nu door klimaatverandering nog warmer

Warme dagen zijn door klimaatverandering nu al warmer dan vroeger, vertelt klimaatwetenschapper Karin van der Wiel van het KNMI. De hitte van vandaag en morgen komt vaker voor en de temperatuur is vaak hoger dan zij vroeger zou zijn geweest. "Klimaatverandering speelt zich hier en nu af, het is niet alleen iets van de toekomst", zegt ze.

Gemiddeld is de hele wereld jaarlijks al ruim 1 graad Celsius opgewarmd sinds 1850, legt Van der Wiel uit, maar regionaal zijn er verschillen. Zo warmt landoppervlakte sneller op dan zeeoppervlakte. "Nederland is dus jaarlijks gemiddeld al zo'n 2 graden opgewarmd. En als je alleen kijkt naar de gemiddelde temperatuur van de warmste dag van het jaar in Nederland dan is die al zo'n 4 graden hoger", geeft ze aan.

17.35

Een ijsje voor een rode neusbeer

Een speciaal ijsje met meelworm, kuiken en appel voor een rode neusbeer die wordt opgevangen in het Vogel Revalidatie Centrum in Klein-Zundert. Hier worden niet alleen vogels opgevangen, maar ook andere dieren zoals egels, eekhoorns en dus deze rode neusbeer.

17.30

Basisschoolleerlingen spelen met water vanwege tropische hitte

Veel spelletjes met water moeten ervoor zorgen dat basisscholieren in onder meer onze provincie vandaag en morgen de tropische hitte doorkomen. Ook krijgen kinderen geregeld ijsjes. De kinderen hebben nog geen zomervakantie en moeten dus nog naar school. Op middelbare scholen is het jaar al vrijwel afgelopen en hoeft minder geschoven te worden in het rooster.

Scholen met een goede luchtregeling houden de kinderen zo veel mogelijk koel binnen. En als ze wel buitenspelen, gaat dat in kleinere groepjes, zodat de kinderen gemakkelijker in de schaduw kunnen spelen.

De internationale school in Eindhoven houdt morgen een waterdag voor zijn basisscholieren. In de middag blijven de kinderen binnen, meldt de scholenkoepel SILFO. Op de middelbare scholen van de organisatie hoeven kinderen alleen nog hun boeken in te leveren, dat kan ook bij hitte doorgaan.

17.20

Kinderopvanglocaties eerder dicht vanwege hitte

Diverse kinderopvangorganisaties hebben vanwege de hitte besloten vandaag en morgen eerder dicht te gaan vanwege de hitte. De Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang (BOinK) zegt daar 'veel signalen' over te hebben gekregen. "Voor ouders natuurlijk een erg vervelend bericht, zeker wanneer zij ook al te maken hebben met sluitingen door personeelstekort", stelt de organisatie. Die trekt in twijfel of dit wel een kwestie van overmacht is.

"Op het weer heeft de organisatie natuurlijk geen invloed, maar waar de kinderopvangorganisatie wél invloed op heeft, is hoe ze hun gebouwen zo kunnen aanpassen dat het ook bij hitte mogelijk is om open te blijven en kinderen verantwoord op te vangen", stelt BOinK.

17.15

Tropenrooster op basisscholen in Roosendaal

Kinderen van basisscholen in Roosendaal hoeven morgen vanaf 12.00 uur niet meer naar school. Ze mogen thuisblijven, maar het moet niet.

17.05

De gemeente Valkenswaard zet nog even de bekende hittetips op een rijtje

Wachten op privacy instellingen...
17.00

Verkoeling voor de dieren in het asiel

In de asiels houden ze op hete dagen zoals vandaag de dieren goed in de gaten. In Waalwijk krijgen katten natte handdoeken waar ze op kunnen gaan liggen en de honden krijgen er verkoeling dankzij een schelpenbadje dat met de tuinslang wordt gevuld.

Verkoeling dankzij een schelpenbadje (foto: Omroep Brabant).
Verkoeling dankzij een schelpenbadje (foto: Omroep Brabant).
16.50

Geen vaccinaties morgen in de Brabanthallen vanwege hitte

GGD Hart voor Brabant sluit morgen vanwege de hitte vaccinatielocatie de Brabanthallen in Den Bosch. Mensen die ingepland staan voor een coronavaccinatie, zijn of worden afgebeld. De overige vaccinatielocaties van de GGD Hart voor Brabant blijven open om zo veel mogelijk vaccinaties door te laten gaan, zo laat de GGD weten. "De locaties die openblijven, zijn beter in temperatuur te reguleren", aldus de GGD. Dat geldt voor de Brabanthallen in mindere mate.

16.25

42 graden in de auto

Wat een hitte, laat Feike uit Tilburg ons weten: 42 graden in de auto.

Heet in de auto van Feike, 42 graden!
Heet in de auto van Feike, 42 graden!
16.20

Vuilnismannen eerder op pad

In verschillende gemeenten wordt het afval vanwege de hitte eerder opgehaald dan normaal. Zo gaan de vuilnismannen in Son en Breugel morgen al om zes uur op pad. Zet je afval daarom op tijd buiten morgen, zo waarschuwt de gemeente.

Wachten op privacy instellingen...
16.14

Vanwege hitte aangepaste openingstijden kermis Maarheeze

Vanwege de hoge temperaturen is besloten om de kermis in Maarheze vandaag later te openen dan gepland. Om 15.00 uur ging de kermis los. Morgen gaat de kermis nog een uur later open. Dan is het ook meteen de laatste dag van de kermis.

16.00

Modder als koelmiddel

Grote grazers zoals runderen en paarden kunnen op extreem warme dagen heel goed voor zichzelf zorgen. Ze rollen door de modder om af te koelen en om zonnebrand te voorkomen. Ook staan de dieren vaak urenlang roerloos tot aan hun buik in het water. Omdat veel aderen dicht onder de huid liggen is dat prettig voor de dieren, aldus boswachters van Staatsbosbeheer.

In veel uiterwaarden langs rivieren en natuurgebieden lopen kuddes grote grazers. Voorbijgangers denken vaak dat de grote dieren veel last hebben van de warmte, zeker als er geen zichtbare beschutting is. Maar de grazers zoeken zelf bij voorkeur een open vlakte op, zeggen de boswachters, om verkoelende wind op te vangen. Paarden en runderen die op de open vlakte staan kunnen daar ook goed tegen, anders zouden ze het niet doen. Leiders van de kudde geven aan waar de dieren hitte het beste kunnen weerstaan.

15.40

Zo warm is het nu in onze provincie

Uit een kaartje op de website van Weerplaza blijkt dat het in onze provincie vanmiddag overal ruim boven de dertig graden is. De hoogste temperaturen worden gemeten in het westen van de provincie. Het warmst van Nederland is het in Zeeuws-Vlaanderen.

Beeld: weerplaza.
Beeld: weerplaza.
15.10

Rooi Fietst gaat door, maar schrapt 60 km

Rooi Fietst, de Rooise Fietsvierdaagse, gaat morgen door, maar de route van 60 kilometer is geschrapt, zo laat de organisatie weten. Op de andere dagen kunnen deelnemers wel kiezen uit drie afstanden, te weten: 30, 45 en 60 kilometer. Deelnemers kunnen ook een half uur eerder starten dan eerder aangegeven.

15.00

Kermis in Valkenswaard later open

De kermis in Valkenswaard gaat vandaag en morgen vanwege de hitte pas om 17.00 uur open.

14.55

Op veel plaatsen hittemaatregelen voor bruggen

Vanwege de verwachte hitte nemen lokale overheden en Rijkswaterstaat maatregelen om verkeersproblemen door niet-werkende bruggen te voorkomen. Door de warmte kan het brugdek uitzetten, waardoor mogelijk bruggen niet meer open of dicht kunnen.

Op sommige cruciale punten, zoals bij de bruggen op de Afsluitdijk, zijn door Rijkswaterstaat automatische koelsystemen geïnstalleerd. Koeling vindt daar plaats met een buizenstelsel. De systemen schakelen zich in als geconstateerd wordt dat het brugdek uitzet.

"Voor bruggen die nog handmatig in de gaten worden gehouden, was het maandag nog niet nodig om extra te koelen", zegt een woordvoerder van Rijkswaterstaat. Dinsdag, wanneer hogere temperaturen worden verwacht, staan medewerkers opnieuw paraat om zo nodig in te grijpen.

14.45

Eerste officiële tropische dag van het jaar (later dan normaal)

De temperatuur in De Bilt is opgelopen tot 30 graden en daarmee is het de eerste officiële tropische dag van het jaar, zo meldt het KNMI. Ook op vele andere plaatsen is het meer dan 30 graden. De hoogste temperatuur tot nu toe is gemeten in het Zeeuwse Westdorpe met 33,6 graden.

De eerste officiële tropische dag valt volgens Weeronline een stuk later dan gebruikelijk. Het gemiddelde ligt namelijk op 29 juni. Vorig jaar was dat op 17 juni en het jaar daarvoor was het op 26 juni. De vroegste tropische dag was op 9 mei 1976. Lokaal kwam het dit jaar al wel eerder tot een tropische dag, op 18 mei in het Limburgse Arcen.

Wachten op privacy instellingen...
14.40

Te warm voor een sportdag voor deze leerlingen in Oss

Ze zochten daarom vanochtend al vanaf half negen verkoeling bij de Geffense Plas.

Wachten op privacy instellingen...
14.28

Kermis in Oisterwijk later open vanwege hitte

De kermis in Oisterwijk gaat vandaag en morgen niet om 14.00 uur, maar om 17.00 uur open. De organisatie roept bezoekers op rekening te houden met de hitte en goed te smeren. Ook is er gezorgd voor drie waterpunten in het centrum waar mensen gratis bekertjes en flesjes kunnen vullen. De nostalgische kermis bij het Boerenbondsmuseum in Gemert is vandaag op de laatste dag gewoon open van 13.00 uur tot 21.00 uur. Voor medewerkers wordt er voor flessen met koud water gezorgd en bezoekers kunnen gebruikmaken van waterpunten. Ook is er volgens het museum voldoende schaduwmogelijkheid.

14.20

Werken als het warmer is dan 30 graden?

Deze man uit Schijndel heeft zijn baas gebeld met de mededeling dat hij niet komt werken wanneer het warmer is dan dertig garden. En daarvoor heeft hij een heel goede reden, zo meldde hij gisteravond al aan ons:

Beluister hier het fragment:

14.10

Aanpassing tijden GGD test- en priklocaties

Verschillende GGD's gaven dit weekend al aan de openingstijden van coronatest- en priklocaties aan te passen vanwege de hitte. Zo wordt in Helmond en Eindhoven bijvoorbeeld alleen 's ochtends getest, zo liet de GGD Brabant-Zuidoost weten. In West-Brabant sluit alleen locatie Breda International Airport morgen en ook woensdag de deuren in verband met de voorspelde hitte. De overige locaties blijven gewoon open met de reguliere openingstijden, aldus de GGD West-Brabant.

LEES OOK: Coronatest alleen 's ochtends in Eindhoven en Helmond door verwachte hitte

13.50

In deze winkel loopt de temperatuur vandaag op tot 37 graden

Kringloopwinkel Vindingrijk in Den Bosch is normaal op maandagochtend dicht. Vanwege de hitte vandaag ging de winkel echter om tien uur open. Om half een was het echter welletjes. Het was toen al 31 graden in de winkel. Te gortig, volgens manager Marco van Overbeek. Want de temperatuur in de winkel zal vandaag volgens hem zeker de 37 graden gaan aantikken. "Het is hier altijd zo'n 3 of 4 graden warmer dan buiten", zo legt hij uit. Ook morgen is Vindingrijk vanwege de hitte alleen open van 10.00 uur tot 12.30 uur.

Rond het middaguur was het al 31 graden in de Kringloopwinkel (foto: Omroep Brabant).
Rond het middaguur was het al 31 graden in de Kringloopwinkel (foto: Omroep Brabant).
13.30

Kurkdroog, vrij zonnig en al heel warm

Dat constateert onze vaste maker van weerfoto's Ben Saanen uit Budel. Natuurlijk stuurde hij ook al enkele foto's die hij vanochtend maakte.

Foto: Ben Saanen.
Foto: Ben Saanen.
Foto: Ben Saanen.
Foto: Ben Saanen.
13.20

Hitteplan voor Mega Kermis Uden

Om een uur is de kermis in Uden opengegaan. De EHBO-post is uitgerust met extra water en bij de ingang van de Nieuwe Markt, komende vanaf de Markt, staat een vernevelingsinstallatie, zo laat de gemeente Maashorst weten. Ook staan er op de diverse kermisterreinen een aantal watertappunten en watersproeiers.

Morgen opent de kermis vanwege de hitte niet om 13.00 uur, maar om 17.00 uur. De organisatie vindt het voor zowel bezoekers als exploitanten niet verantwoord om eerder open te gaan.

De speciale middag voor kermisfans met een beperking, de zogenoemde Holiday Kermis, is verzet van morgen- naar donderdagmiddag. Deze middag is de kermis prikkelarm en de attracties draaien op aangepaste snelheid.

13.13

Veilig zwemmen in open water: Rijkswaterstaat geeft uitleg

Een verfrissende duik in open water vandaag? Officier van dienst Jan Cobussen van Rijkswaterstaat weet als geen ander dat dit levensgevaarlijk kan zijn. In deze video vertelt hij over de gevaren en hoe je wél veilig kunt zwemmen in open water:

Wachten op privacy instellingen...
13.10

Brandweer extra alert op natuurbranden vanwege hitte

Brandweer Nederland roept iedereen op om geen vuurtje te stoken in of rond natuurgebieden. Door de aanhoudende droogte is het risico op natuurbranden groot en kunnen die zich snel verspreiden, aldus de brandweer.

Barbecueën, een vuurkorf of kampvuur aansteken wordt daarom sterk afgeraden. De brandweer is vanwege de hitte extra alert en gaat de komende dagen sneller opschalen. Zo worden bij een natuurbrand niet één maar vier of acht brandweerwagens gestuurd.

Mensen die een natuurbrand zien wordt aangeraden om zo ver mogelijk te vluchten en 112 te bellen zodat de brandweer het vuur snel kan bestrijden. Er is geen landelijk verbod op het stoken van vuur in de natuur, dat wordt lokaal geregeld door gemeentes.

13.00

Boeren houden dieren zoveel mogelijk binnen

Ook boeren hebben voorzorgsmaatregelen genomen tegen de hitte en droogte. Volgens een woordvoerder van land- en tuinbouworganisatie ZLTO worden bij die hitteprotocollen dieren zoveel mogelijk binnengehouden in extra geventileerde stallen en wordt goed gelet op eten en drinken. Gewassen krijgen extra water. Door de droogte moeten gewassen meer besproeid worden. Dat geldt volgens de boerenorganisatie met name op de zandgronden in het oosten van onze provincie.

12.40

NS zet airco's lager om uitval te voorkomen

De NS laat airco's in bepaalde treinen minder hard draaien vanwege de hitte de komende dagen. Daarmee is de kans dat het systeem uitvalt kleiner, zo meldt het spoorbedrijf.

Het gaat om de airco's in de treinen die rijden op de hogesnelheidslijn, die zijn namelijk gevoeliger voor de hitte. Volgens de NS merken reizigers niets van de aanpassing en blijft het koel genoeg in de coupés. De NS en ProRail adviseren reizigers om voldoende water mee te nemen en de reisplanner te checken voor vertrek.

Wachten op privacy instellingen...
12.35

FNV: niets doen met deze hitte is geen optie voor werkgevers

Niets doen is met deze hitte voor werkgevers geen optie. Dat zegt vicevoorzitter Kitty Jong van vakbond FNV in een oproep aan werkgevers. Ze waarschuwt bedrijven dat ze de werkomstandigheden van hun personeel aan de hitte moeten aanpassen.

"Een werkgever moet zorgen voor een veilige en gezonde werkplek, daar kun je als werknemer dus om vragen", geeft ze aan. "Eerder beginnen, schaduwplekken, airco, meer pauzes in een koele ruimte, insmeren en luchtiger, UV-werende kleding zijn de belangrijkste maatregelen." Ook is het volgens de vakbondsbestuurder goed om bij hitte het werktempo te verlagen. Je werk zomaar neerleggen mag volgens de vakbond niet. Maar dat zou wel tijdelijk kunnen, als de hitte een gevaar is voor gezondheid of veiligheid.

12.25

Eindhoven Airport deelt waaiers uit aan wachtenden

Medewerkers van Eindhoven Airport delen vandaag en morgen waaiers uit aan reizigers die in een lange rij wachten op het inchecken. Het uitdelen van de waaiers in de blauwe kleuren van de luchthaven is een van de maatregelen die het vliegveld tegen de hitte neemt, zo geeft een woordvoerder van de luchthaven aan.

Eerder plaatste het vliegveld al een lange rij overkappingen, zodat de wachtenden in de schaduw staan. Ook is er een waterpunt waar mensen water kunnen halen. Op Schiphol krijgen wachtenden een ijsje. Ook wordt er op de grootste luchthaven van het land water uitgedeeld aan reizigers die in de rij staan.

Waaiers voor wachtenden in de rij op Eindhoven Airport (foto: ANP / Ron Engelaar).
Waaiers voor wachtenden in de rij op Eindhoven Airport (foto: ANP / Ron Engelaar).
12.00

Morgen code oranje

Het KNMI heeft voor morgen code oranje afgekondigd vanwege de hitte die verwacht wordt. In onze provincie zijn morgen temperaturen tot 40 graden mogelijk. De waarschuwingscode geldt in het midden en zuiden van Nederland vanaf het eind van de ochtend tot in de avond.

Volgens Wouter van Bernebeek van Weerplaza wordt morgen de warmste dag van deze week en misschien zelfs van deze zomer. "Dan gaan we naar temperaturen van 36 tot 38 graden. Het is niet uitgesloten dat het langs de grens met België lokaal 39 of zelfs 40 graden kan worden. Dat is een goede reden om inspanning overdag te vermijden."

Vanaf morgenavond neemt langzaam de bewolking toe. "Dit betekent wel dat we een heel warme nacht gaan krijgen. Ik denk het tijdens dat de nacht naar woensdag plaatselijk 23 of 24 graden kan blijven. Echt zo'n nacht om buiten te slapen."

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!