Jeroen Dijsselbloem wordt de nieuwe burgemeester van Eindhoven

19 juli 2022 om 16:08 • Aangepast 20 juli 2022 om 09:13
nl
Jeroen Dijsselbloem (56) wordt de nieuwe burgemeester van Eindhoven. Hij volgt John Jorritsma op, die in september stopt. De naam van de nieuwe burgemeester werd dinsdagmiddag gepresenteerd vlak na een speciale besloten raadsvergadering.
Profielfoto van Ferenc TrikiProfielfoto van Rogier van Son
Geschreven door

Eindhoven zocht een nieuwe burgemeester nadat John Jorritsma (65) vorig jaar aankondigde te stoppen. Zijn eerste termijn loopt in september af en hij wilde deze niet verlengen.

Strenge burgemeester Jorritsma
De kandidaat werd dinsdag achter gesloten deuren besproken. De raad had de keuze uit twee kandidaten. Wie de nummer 2 is, wordt in principe niet bekendgemaakt.

Aftredend burgemeester Jorritsma sprak de raad meerdere keren streng toe. "Alles wat zo dadelijk besproken wordt is strikt geheim. Als iemand hier iets lekt, doe ik direct aangifte. Het zou een schande voor de kandidaten, de raad en de stad zijn als hieruit wordt gelekt. Dat geldt ook voor uw beste vriend, vriendin of partner."

Schat aan ervaring met Dijsselbloem
Zelfs het verlaten van de zaal werd tijdens de besloten vergadering verboden, zo waarschuwde Jorritsma voorafgaand. "Als iemand nog naar het toilet wil, kan dat nu. Want ik sta niet toe dat u tussendoor de zaal verlaat. Het klinkt heel bot en hard, maar het is nu eenmaal zo."

Uiteindelijk toverde de vertrouwenscommissie PvdA'er Jeroen Dijsselbloem als nieuwe burgemeester uit de hoge hoed. Hij is geboren in Eindhoven en brengt een schat aan ervaring mee naar de Brainportregio. Zo was hij eerder minister van Financiën in het kabinet-Rutte ll en voorzitter van de Eurogroep, het overleg tussen de ministers van Financiën. In 2017 nam hij afscheid van de landelijke politiek.

Via een liveverbinding zou de toekomstig burgemeester voorgesteld worden aan de raad. Maar dat ging niet helemaal goed.

Wachten op privacy instellingen...

Nadrukkelijke oproep aan vrouwen
In april presenteerde een speciale commissie een zogenoemde profielschets waaraan het nieuwe hoofd van de stad moest voldoen. Daarin werd opvallend vaak gesproken over 'zij' en 'haar'. Daaruit was op te maken dat Eindhoven nadrukkelijk een oproep deed aan vrouwen om te solliciteren voor de hoogste functie op het stadhuis. Maar het werd dus uiteindelijk toch een man.

De nieuwe burgemeester moest vooral korte lijntjes hebben met zowel Brussel en Den Haag als de wijken in de stad. Daarnaast moest hij of zij charisma en zelfvertrouwen hebben, maar zeker ook het lef om de lat nog hoger te leggen voor de Brainportregio.

Geen tweede termijn
Voor de vacature van burgemeester waren achttien kandidaten: zeven vrouwen en elf mannen. Vijftien van hen zijn al wethouder of burgemeester (geweest). De overige drie sollicitanten werken in de particuliere sector of hebben een vrij beroep. Zij zijn wel in de politiek actief of hebben een bestuurlijk beroep. Eén kandidaat trok zich terug.

Jorritsma stopt op 13 september na precies zes jaar als burgemeester van de grootste stad van Brabant, drie dagen voor zijn 66ste verjaardag. Vrij snel daarna zal zijn opvolger officieel geïnstalleerd worden.

Nog niet officieel
De benoeming van Jeroen Dijsselbloem als nieuwe burgemeester is nog niet honderd procent rond. Na de aanbeveling moet ook de Kroon (de Koning en de minister van Binnenlandse Zaken) nog zijn akkoord geven, maar dat is eigenlijk een formaliteit.

Mocht de Kroon er toch een stokje voor steken, dan komt de nummer twee van de raad in beeld. De nieuwe burgemeester wordt benoemd voor in ieder geval een periode van zes jaar.

De raad vergaderde in het geheim over de kandidaat-burgemeester (foto: Rogier van Son)
De raad vergaderde in het geheim over de kandidaat-burgemeester (foto: Rogier van Son)

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!