Asielcrisis: Deurne gaat 225 asielzoekers opvangen in sporthal

9 augustus 2022 om 14:33 • Aangepast 10 augustus 2022 om 12:11
nl
De gemeente Deurne gaat later deze maand 225 asielzoekers tijdelijk opvangen in sporthal De Kubus op de Meent. Zij zullen daar drie weken blijven. De crisisnoodopvang is hard nodig, nu het opvangcentrum in het Groningse Ter Apel al maanden de grote toestroom niet meer aankan en overvol is geraakt.
Profielfoto van Sven de Laet
Geschreven door

De groep asielzoekers zal van woensdag 24 augustus tot en met woensdag 14 september in de sporthal worden opgevangen. "Er is 24 uur per dag, 7 dagen in de week professionele begeleiding, toezicht en beveiliging aanwezig", benadrukt de gemeente Deurne. "Wij accepteren geen overlast. Gebeurt dat wel, dan gaat de betreffende asielzoeker direct terug naar de opvanglocatie in Ter Apel."

'Geen noemenswaardige problemen'
Niet dat de gemeente daar vanuit gaat. "Een deel van de groep werd of wordt eerder opgevangen in Best, Waalre en Heeze-Leende. Daar waren geen noemenswaardige problemen."

Opvallend is wel dat het om een behoorlijk grote groep gaat, vergeleken met eerdere opvanglocaties als Bergen op Zoom en Woensdrecht (85), Best (120) en Heeze (100).

Onrust
In Heeze zorgde de aankondiging van de crisisnoodopvang vorige maand voor de nodige onrust. Omwonenden van sporthal De Pompenmaker vreesden grote onrust en waren niet blij met de late communicatie vanuit de gemeente. Er werd zelfs een spandoek opgehangen met de tekst: 'Liever koeien in de wei dan nog 1 asielzoeker erbij'.

Overigens werd dinsdag ook bekend dat de veiligheidsregio's elk nog eens 225 extra asielzoekers op moeten gaan vangen. Dat verzoek doet staatssecretaris Eric van der Burg van Asiel, omdat de huidige maatregelen de druk in Ter Apel nog niet voldoende verlichten.

In Heeze zag niet iedereen de komst van de asielzoekers zitten (foto: Imke van de Laar)
In Heeze zag niet iedereen de komst van de asielzoekers zitten (foto: Imke van de Laar)

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.