'Varkens lijden onnodig lang in hitte bij Vion', vindt Eyes on Animals

11 augustus 2022 om 21:34 • Aangepast 12 augustus 2022 om 09:19
nl
Varkens lijden onnodig lang in extreme hitte bij slachterij Vion, vindt Eyes on Animals. Het slachthuis in Boxtel doet volgens hen te weinig om dierenleed te voorkomen. Woensdag stond een vrachtwagen met varkens wachtend voor de poort van Vion in de volle zon. Enkele weken geleden gebeurde dat ook. Eyes on Animals maakte woensdag opnieuw beelden van de dieren met hittestress en stelt dat Vion beter zijn best moet doen.
Profielfoto van Lobke KapteijnsProfielfoto van Jan Waalen
Geschreven door

“Vion doet z'n werk niet goed, zij moeten dit probleem aanpakken. Ze zijn de grootste slachterij van Nederland, dan moeten ze ook de beste zijn toch?”, stelt Lesley Moffat, directeur van Eyes on Animals. Zij stond woensdag aan het eind van de middag zelf bij de veewagen in de volle zon en zag dat de varkens leden onder de warmte. "Een varken is heel gevoelig voor hitte, ze kunnen niet zweten."

"Een heel groot deel van de dag is het goed gegaan, in het staartje van de dag niet."

Vion slacht zo'n 20.000 dieren per dag, 1.250 dieren per uur. Zodra er een verstoring komt in het proces bij de slachterij, ontstaat er een wachtrij voor de deur. De vrachtwagen met varkens stond woensdag pal voor de deur van het slachthuis.

Derk Oorburg, dierenarts bij Vion, geeft aan dat deze situatie niet is wat ze willen. “Dit is ook niet wat we afgesproken hebben. Zeker met deze temperaturen hebben we aanvullende maatregelen. De aanvoer willen we soepel kunnen regelen. Als de wagen niet in de schaduw terecht kan, moet de wagen blijven rijden. Als het echt niet anders kan, dan moet de wagen wachten in de schaduw.”

Volgens Vion houdt het merendeel van de chauffeurs zich aan de afspraak om te blijven rijden bij hitte. "Een heel groot deel van de dag is het goed gegaan, in het staartje van de dag niet. In alle andere gevallen ging het wel goed."

Op de vraag of Vion er niet meer bovenop moeten zitten geeft Oorburg aan: "We moeten het beter doen en er scherper op zijn. Als we auto's zien staan, moeten we daar actie op ondernemen. We willen niet dat het nog voorkomt, maar het is wel mensenwerk."

"Andere slachthuizen hebben medewerkers rondrijden om te controleren dat niemand stilstaat."

Vier jaar geleden heeft Vion een afdak laten maken, met daarnaast ventilatoren. Volgens Moffat is dat op aanvraag van Eyes on Animals geplaatst. Maar het afdak is niet voldoende.

“Daar kunnen zes wagens staan. Zodra er storing is bij de slachterij of er zijn files onderweg, dan heb je echt een probleem met dierenwelzijn. Als je zevende of achtste bent in de rij, moet je wachten. Vion moet opdracht geven dat de wagens blijven rijden. Andere slachthuizen hebben medewerkers rondrijden om te controleren dat niemand stilstaat. Vaak hebben ze ook vernevelaars die zorgen voor verkoeling voor de dieren."

Het afdak van Vion met ventilatoren waar zo'n zes veewagens kunnen staan.
Het afdak van Vion met ventilatoren waar zo'n zes veewagens kunnen staan.

Vion heeft woensdag vanwege de hoge temperaturen besloten om donderdag en vrijdag geen dieren meer toe te laten in de slachterij na 13.00 uur.

LEES OOK:

Varkens hebben veel last van de hitte bij lange wachtrij voor de slachterij

Varkensfluisteraar: 'Vion maakt zich schuldig aan dierenmishandeling'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!