Video

80 boeren vormen één gigantische protestfiets tijdens de Vuelta

21 augustus 2022 om 16:26 • Aangepast 22 augustus 2022 om 11:10
nl
Tachtig boeren uit Rucphen en omgeving hebben zondag met hun tractoren een gigantische racefiets gevormd, als protest tegen de stikstofplannen van het kabinet. De fiets was vanuit de lucht te zien tijdens de doortocht van de renners van de Vuelta.
Profielfoto van Karin KampProfielfoto van Noël van Hooft
Geschreven door

De boeren willen de etappe niet verstoren, maar wel hun boodschap laten zien, omdat ze vrezen dat de plannen het einde betekenen voor hun bedrijven. "We willen onze stem vandaag over de hele wereld laten horen", zegt boer Bart van Kalmthout uit Schijf.

Hooibalen vormen de woorden: 'We hope to keep feeding you' (we hopen u te blijven voeden). De rijdende tractoren vormen de draaiende wielen van de fiets. Ook kinderen doen mee aan de ludieke actie. Zij rijden mee op kleinere tractoren en beelden de ketting van de fiets uit.

"Het is mooi dat we dit als boeren uit de gemeente Rucphen samen voor elkaar krijgen."

De protestfiets was al te zien op tv, bij Eurosport, in Europa de grootste commerciële omroep die zich richt op sport. "Da's een goed teken", aldus boer Bart. "Het is mooi dat we dit als boeren uit de gemeente Rucphen samen voor elkaar krijgen."

In 2011 was er een soortgelijke boerenactie tijdens de Tour de France. Daar hebben de Rucphense boeren zich door laten inspireren, of zoals ze zelf zeggen: "We hebben het idee gewoon gejat."

LEES OOK:

Rucphense boeren maken gigantische fiets van trekkers tijdens Vuelta

Vamos! Vuelta-etappe door Breda, duizenden toeschouwers juichen renners toe

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.