Weer dode gevonden die dagen in huis lag: 'Aantal neemt laatste tijd toe'

28 mei om 10:11 • Aangepast 28 mei om 12:43
nl
Voor de vijfde keer in relatief korte tijd werd zaterdag in een huis in Brabant iemand dood gevonden die er al langere tijd lag. Dat gebeurde eerder in Waalre, Tilburg, Oisterwijk, Fijnaart en nu dus in Den Bosch. Hoe kan het dat iemand onopgemerkt dagen- of zelfs wekenlang dood in huis ligt? "Het aantal mensen dat in eenzaamheid sterft neemt flink toe", zegt begrafenisondernemer Roel Stapper uit Breda.
Profielfoto van Corné Verschuren
Geschreven door

Berichten van mensen lange tijd dood in hun huis liggen, zien we allemaal weleens voorbijkomen. Dergelijke berichten ademen eenzaamheid.

"Het heeft te maken met sociale integratie. Deze mensen zijn vaak eenzaam en hebben geen of een klein netwerk in de buurt. Soms hebben ze geen familie of juist problemen in hun familie", somt Peter Achterberg, hoogleraar aan Tilburg University op. "Misschien hebben ze geen baan. Het valt immers snel op als je niet komt opdagen op je werk."

"Als het afschrijven van rekeningen doorgaat, kan het een tijd duren voordat een overlijden wordt opgemerkt."

In sommige gevallen gaan bepaalde zaken gewoon door en valt het gemis van iemand niet op. "Bijvoorbeeld als het automatisch afschrijven van hypotheek, huur of de energierekening gewoon doorgaat. Dan kan het een tijdje duren voordat een overlijden wordt opgemerkt."

In wooncomplexen met veel ouderen, houden mensen elkaar doorgaans goed in de gaten. "Het nabuurschap waarbij iedereen goed op de buurman of -vrouw let, zie je steeds vaker. Maar niet iedereen woont in zo'n omgeving. Er zijn ook mensen die ervoor kiezen om niet te integreren in buurten of niet met hun buren overweg kunnen. Niet iedereen wil die bemoeienis."

"Iedereen kan een rol spelen om iemand uit zijn isolement te halen."

Voor familie, buren en instanties die in bepaalde wijken of buurten werken, is het zaak goed op te letten dat mensen niet vereenzamen, vindt Achterberg. "Iedereen kan een rol spelen om mensen uit hun isolement te halen. Soms faalt het zoals in Waalre en Tilburg."

Achterberg vindt dat eenzame mensen ook zelf verantwoordelijk zijn voor het onderhouden van hun sociale netwerk. "Soms lukt dat niet en kan dat leiden tot deze situaties. Er is geen sprake van schuld."

Volgens Roel Stapper, directeur van uitvaartcentrum Zuylen in Breda, komt het tientallen keren per jaar voor dat iemand dood wordt gevonden in een huis. "Dat kan variëren van een dag tot enkele weken. We komen als begrafenisondernemer ook bij de nabestaanden thuis. Daar horen we regelmatig verhalen dat iemand in eenzaamheid heeft geleefd en ook in eenzaamheid is gestorven. Dat aantal neemt flink toe."

LEES OOK:

Man ligt vijf maanden dood in zijn flat: 'Niemand verdient dit'

Weer iemand gevonden die lang dood in huis heeft gelegen

Man (58) lag drie weken dood in zijn huis: 'Er kwamen nooit vrienden langs'

Man (60) ligt wekenlang dood in huis, buren slaan alarm

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!