Eindelijk weer Bloemencorso Zundert: 'Wij vinden het prachtig' - Omroep Brabant

Eindelijk weer Bloemencorso Zundert: 'Wij vinden het prachtig'

4 september 2022 om 12:10 • Aangepast 13 september 2022 om 17:19
nl
Het bloemencorso in Zundert gaat na twee coronajaren eindelijk weer door. Het dorp staat zondag in het teken van dit festijn van de miljoenen dahlia's. De meest uiteenlopende creaties van twintig buurtschappen worden vanaf half twee trots gepresenteerd aan de tienduizenden toeschouwers in Zundert.
Profielfoto van Hans JanssenProfielfoto van Imke van de Laar
Geschreven door
Hans Janssen & Imke van de Laar

De sfeer zat er zondagochtend al vroeg in. De oplopende spanning bij de deelnemers, de enorme nieuwsgierigheid bij de bezoekers en de zon vormen de ideale ingrediënten voor een geweldige corso-editie. Maar ook de theateracts en de jaarmarkt die 's ochtends op de agenda stonden, droegen bij aan de nu al geweldige sfeer in Zundert.

"Voorpret is toch ook belangrijk?"

Bloemencorso Zundert was al het grootste in de wereld, maar deze optocht is zelfs nog langer dan ooit. Een echtpaar uit Haarlem heeft er zelfs een weekendje weg van gemaakt om niks te hoeven te missen. Joke en Jan Vertege zaten al vroeg langs de route: "Je moet wel op tijd zijn en we hebben inderdaad een stoel meegenomen, anders krijg ik last van mijn rug", vertelt Jan. Een paar uur voor de start had zijn vrouw al vijftig foto's gemaakt. "Ik deel ze allemaal op Facebook. Voorpret is toch ook belangrijk?", stelt Joke een retorische vraag.

Moeder Nelly Hilgers en zoon Dave Nagelhout hadden er ook een lange reis voor over. Ze vertrokken om half negen uit het Gelderse Elburg, maar ze zijn dan ook enorme fans. Vorige week waren ze al bij een corso in Vollenhove, deze zondag dus in Zundert en over een week zijn ze erbij in Lichtenvoorde. "Maar deze, hier in Zundert is de allermooiste en grootste. We vinden het prachtig", vertelt een stralende Nelly. "We zaten hier als eersten, willen niks missen", voegt Dave eraan toe.

Moeder Nelly Hilgers en zoon Dave Nagelhout uit Elburg (foto: Imke van de Laar).
Moeder Nelly Hilgers en zoon Dave Nagelhout uit Elburg (foto: Imke van de Laar).
"We mogen eindelijk weer: dit is van alles genieten."

Een van de wagens die het publiek voorbij zal zien trekken, is die van buurtschap ’t Kapelleke. Enkele uren voor de start begint de stress te komen en de corsokoorts te stijgen, beamen Claudia Goderie en Eveline Vissenberg. Het mag, afgaande op de achternaam van Eveline, bijna geen toeval zijn dat hun ‘Flow’ uit heel vissen bestaat. “Je ziet 32 vissen en in combinatie met een led-scherm lijkt het alsof je ze echt ziet zwemmen”, legt Claudia uit.

Of ze kans maken? Daar moet Eveline over nadenken: “Een plaats bij de eerste tien zou ik geweldig vinden, maar we mogen eindelijk weer: dit wordt genieten, van de sfeer, de mensen, van alles.” Ze konden in tegenstelling tot enkele 'concurrenten' redelijk ontspannen naar de start toeleven. "Wij waren op tijd klaar, van andere bouwers weet ik dat ze vanmorgen om acht uur nog dahlia's aan het tikken waren."

Vier bouwers van 't Kapelleke (foto: Imke van de Laar).
Vier bouwers van 't Kapelleke (foto: Imke van de Laar).
"We hebben het feestgedruis gemist."

Alois van Loenhout had ook zomaar in de prijzen kunnen vallen. Met familieleden bouwde hij, op een Suzuki caddy uit 1987, een eigen VIP-tribune. "Makkelijk en goedkoper kan niet. De hoofdtribune was voor ons te duur en wij Brabanders zijn zuinig he. Ik hoop dat we de mooiste plek langs het parcours hebben. En volgend jaar breiden we de wagen uit en kunnen de kinderen erbij", zegt de man uit Zundert met een knipoog.

De man die naast hem zit, Wim Boelens, geniet ook van deze mooie plek. Maar vooral vindt hij het geweldig dat het evenement weer kan worden gehouden: "We hebben het feestgedruis gemist. Feest heb ik elke dag en met die wagens erbij maakt het alleen maar mooier op."

De zelfgebouwde VIP-tribune (foto: Imke van de Laar).
De zelfgebouwde VIP-tribune (foto: Imke van de Laar).

Om half twee ging het corso van start: Holifant beet de spits af.

Holifant bijt de spits af (foto: Imke van de Laar).
Holifant bijt de spits af (foto: Imke van de Laar).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.