Man verstopte misdaadmiljoenen in bigshoppers en moet jarenlang de bak in

6 september 2022 om 14:28 • Aangepast 15 september 2022 om 16:31
nl
Het was de grootste opslagplaats van misdaadgeld die ooit is gevonden in ons land. Het zat in een appartement in de binnenstad van Eindhoven. 12,5 miljoen euro lag er verborgen. En er heeft veel meer gelegen. Zakaria S. (36) uit Veghel was de grote man achter het geldpakhuis. De rechtbank vindt dat hij zich schuldig maakte aan witwassen en bepaalde dat hij zeven jaar de gevangenis in moet.
Profielfoto van Willem-Jan Joachems
Geschreven door

Specialisten van de landelijke eenheid van de politie kwamen de opslagplaats op het spoor tijdens het kraken van Encrochat. Dat was een versleutelde chatdienst die vooral door Nederlandse criminelen werd gebruikt.

Rechercheurs ontdekten dat mensen uit de onderwereld iets uitspookten in een appartement aan de Paradijslaan in Eindhoven. Op 1 mei 2020 vielen ze binnen. Er zat een man binnen die vroeger in Veghel had gewoond maar nu nergens meer stond ingeschreven. Hij at en sliep in het appartement, zo veel was duidelijk.

Briefjes van 5 en van 500
Toen de agenten het pand doorzochten, stuitten ze op een verborgen ruimte met daarachter zo'n vijftien doodgewone bigshoppers van Albert Heijn, Zeeman en Action. Maar de inhoud was ongewoon. De tassen zaten volgestouwd met bankbiljetten: briefjes van 5 maar ook van 500 euro. Het bankpapier woog bij elkaar 255 kilo.

De bewaker had een mobieltje dat makkelijk te openen was. De toegangscode was namelijk zijn geboortedatum. In die gsm vonden agenten allerlei berichtjes van anonieme personen met namen als en Delta, Cookiemonster en Gongonza. In totaal werden vijf 'cryptonamen' gevonden.

Pakhuis van Oom Dagobert
De bewaker die in het appartement 'woonde' kwam voor de rechtbank en kreeg 3,5 jaar celstraf. De rechtbankvoorzitter noemde het appartement Het Pakhuis van Oom Dagobert.

De politie speurde verder en ontdekte wie Gongonza was. Een man die oorspronkelijk ook uit Veghel kwam: Zakaria S. De bewaker in het appartement en S. kenden elkaar van vroeger uit Veghel.

S. was een bekende van de politie, hij had een strafblad voor drugshandel. De Veghelaar bleek afwisselend in Malaga (Spanje) en Marokko te wonen. Hij werd opgepakt en berecht in Nederland. In juli eiste het OM voor de rechtbank in Rotterdam zeven jaar cel en 50.000 euro boete tegen hem.

32 miljoen
Zijn boekhouding in de cryptotelefoons wees uit dat er eerder mogelijk nog veel meer geld lag verborgen, misschien wel 32 miljoen euro. In maart en april 2020 zijn er 25 verplaatsingen van geld terug te vinden in de boekhouding, bleek uit het onderzoek. Het ging om inkomsten en betalingen. Binnen stond een geldtelmachine die 241 keer werkte, begin 2020.

De rechtbank oordeelde dat S. een 'cruciale en coördinerende rol' had. De Veghelaar is met zeven jaar nog niet klaar. Hij was eerder in Den Bosch veroordeeld voor drugshandel en had daar een voorwaardelijke straf gekregen. Dat ging om 487 dagen. Die moet hij ook nog gaan uitzitten.

Eigenaren
De politie is nog steeds bezig met het onderzoek naar deze geldopslagplaats. Zeker twee andere verdachten zijn opgespoord en genoemd tijdens het proces.. Het OM zegt nog koeriers op het oog te hebben, een 'stashbouwer' en ook nog een vastgoedman.

Het OM gaat ervanuit dat dit geld uit de drugshandel komt. Zo zijn er berichten onderschept waarin gesproken wordt over 'blokken' (cocaïne), de handel in 'hero' (heroïne) en de controle door de douane van 'bakken'(zeecontainers). Er zijn ook foto's gevonden van vermoedelijke blokken coke.

Het is tot op heden onduidelijk gebleven waar het geld precies vandaan kwam. Het OM denkt aan winst uit de internationele cocaïnesmokkel. De eigenaren van het kapitaal -de 'grote jongens'- zijn tot op heden onbekend.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!