Jumbo-sporters wachten onderzoek topman Frits van Eerd af - Omroep Brabant

Jumbo-sporters wachten onderzoek topman Frits van Eerd af

16 september 2022 om 18:08 • Aangepast 19 september 2022 om 09:48
nl
De topsporters die door Jumbo gesponsord worden wachten het onderzoek waar Frits van Eerd bij betrokken is af. Dinsdag vonden er op verschillende plekken invallen plaats vanwege een witwasonderzoek. Ook het huis van Jumbo-topman kreeg bezoek van de politie en de FIOD. De Jumbo-topman is een van de verdachten en blijft nog in ieder geval drie dagen vastzitten.
Profielfoto van Liam TollProfielfoto van ANP
Geschreven door

"Voorzichtigheid is hier op z'n plaats, we wachten tot de feiten op tafel liggen. We hebben contact gehad met Jumbo; de directievoering en marketing lopen gewoon door", zegt manager Raymond Vermeulen van Formule 1-coureur Verstappen, die al jaren wordt gesponsord door Jumbo en een lange relatie heeft met Van Eerd.

"We hebben afspraken met Jumbo. En de supermarkt is geen onderdeel van het onderzoek, dat hebben ze duidelijk naar buiten gebracht. Laten we oppassen met allerlei suggestieve dingen en wachten tot de feiten er zijn."

Witwassen
Jumbo bracht donderdagavond een verklaring naar buiten, waarin staat dat Van Eerd in het kader van het onderzoek ondervraagd is. "Gedurende zijn afwezigheid is de dagelijkse bedrijfsvoering van Jumbo gewaarborgd door het directieteam", schrijft de supermarktketen, die onder leiding van de familie Van Eerd uitgroeide tot een miljardenbedrijf.

Dinsdag werden negen verdachten in het witwasonderzoek aangehouden, één van hen kwam al snel weer op vrije voeten. Vrijdag werd duidelijk dat Van Eerd een van de verdachten is en nog in ieder geval drie dagen langer vast blijft zitten. Het witwassen gebeurde volgens het OM onder meer via sponsorcontracten in de motorcross-sport.

Jumbo sportwereld
Jumbo is als sponsor heel actief in de sportwereld, met Verstappen als wereldkampioen in de Formule 1 als uithangbord. Daarnaast sponsort Jumbo onder meer een gecombineerde schaats- en wielerploeg (Jumbo-Visma), motorcrosser Jeffrey Herlings, diverse motorsportteams, voetbalclubs en ook biljarttoernooien.

"We kunnen er eigenlijk niets over zeggen", aldus een woordvoerder van de succesvolle wielerploeg Jumbo-Visma. "Jumbo is geen onderdeel van het onderzoek, daardoor is de link met dit onderzoek ook heel dun. We hebben wel contact met Jumbo, maar meer weten wij ook niet."

De organisatie van de Nederlandse biljarttoernooien die worden gesponsord door Jumbo wacht eveneens het onderzoek af. "We hebben een langlopende verbintenis met Jumbo", zegt directeur Harry Mathijssen. "Al jaren is de samenwerking zeer prettig. Ik herken me dan ook helemaal niet in het verhaal. We wachten het af en gaan nu geen uitspraken doen over iets wat we niet weten."

LEES OOK:

Jumbo-topman Frits van Eerd langer vast in witwasonderzoek

Jumbo trekt handen af van witwaszaak: 'Maar dat is wat te makkelijk'

Frits van Eerd is de grote man achter Jumbo, maar wat bezit hij nog meer?

Inval bij Jumbo-topman Frits van Eerd: dit is wat we tot nu toe weten

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.