Negen verdachten in groot witwasonderzoek: dit is wat we over ze weten - Omroep Brabant

Negen verdachten in groot witwasonderzoek: dit is wat we over ze weten

18 september 2022 om 20:48 • Aangepast 19 september 2022 om 11:42
nl
Met de vrijlating van Frits van Eerd en een 57-jarige vrouw uit Gasteren zijn acht van de negen aangehouden verdachten in een groot witwasonderzoek weer op vrije voeten. Alleen de 58-jarige hoofdverdachte uit de gemeente Aa en Hunze zit nog vast. De acht anderen blijven ook nog verdacht. Een overzicht van wat we tot nu toe weten over deze negen betrokkenen deze grote witwaszaak.
Profielfoto van Liam Toll
Geschreven door

Twee van de negen verdachten komen uit Brabant. Het gaat om de Jumbo-topman Frits van Eerd, die sinds zondag weer op vrije voeten is, en een 68-jarige man uit Rosmalen. Over de man uit Rosmalen is verder niets bekend.

Van Eerd is met Jumbo Supermarkten een grote sponsor binnen de auto- en motorsportwereld. Al jarenlang is hij sponsor van bijvoorbeeld Max Verstappen, Jeffrey Herlings en verschillende motor- en autosportteams. Daarnaast reed Van Eerd zelf ook in bijvoorbeeld de 24 uur van Le Mans, onder de naam van Racing Team Nederland. Jumbo heeft jarenlang deelgenomen aan de Dakar Rally en het logo van de supermarktketen is als sponsor in veel autosportklassen en motorsport zichtbaar.

Hoofdverdachte Theo E.
De hoofdverdachte in het witwasonderzoek is een 58-jarige man uit Gasteren in de Drentse gemeente Aa en Hunze. Hij zit als enige nog vast. Volgens RTV Drenthe gaat het om Theo E., een bekende in de motorcrosswereld. Hij was jarenlang teamleider van motorcrossteam TvE MX. Meerdere motorcrossers hebben een tijdje bij hem in huis gewoond.

Theo E. en Frits van Eerd zouden elkaar kennen uit de motorcrosswereld. Jumbo sponsorde een tijdlang het team waar E. teamleider was. Bronnen melden aan het Dagblad van het Noorden dat E. veelvuldig motoren leverde aan Frits van Eerd voor de riante collectie die de Jumbo-topman had. Theo E. zou door de jaren heen al vaker in verband zijn gebracht met witwaspraktijken, schijnleningen, belastingfraude en andere dubieuze zaken in de autohandel.

Overige verdachten
Over de overige verdachten uit Drenthe is tot nu toe nog niets bekend. Twee van hen komen net als Theo E. uit Gasteren, dit zijn vrouwen van 48 en 57 jaar. De andere vier verdachten komen allemaal uit Assen. Het gaat om twee vrouwen (46 en 50) en twee mannen (33).

LEES OOK:

Jumbo-topman Van Eerd vrijgelaten, blijft wel verdachte in witwasonderzoek

Jumbo-sporters wachten onderzoek topman Frits van Eerd af

Inval bij Jumbo-topman Frits van Eerd: dit is wat we tot nu toe weten

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.