Weer meer coronabesmettingen, maar viroloog vreest geen overvolle ic's

28 september 2022 om 16:36 • Aangepast 29 september 2022 om 13:15
nl
Viroloog Jean-Luc Murk van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) in Tilburg is nog niet bezorgd door het stijgende aantal coronabesmettingen. "Een recordaantal Nederlanders heeft al corona gehad en dat biedt toch een zekere bescherming. Dat stelt mij een beetje gerust ten opzichte van de vorige winters."
Profielfoto van Collin Beijk
Geschreven door

De viroloog denkt dat veel mensen bij een nieuwe coronabesmetting minder ziek worden omdat ze de omikronvariant al hebben gehad. Om die reden verwacht hij ook geen overvolle ic's meer. "Er is echt heel stevige basisimmuniteit nu." Maar zeker weet je het volgens hem nooit.

"De laatste vaccinatie is voor veel mensen al lang geleden."

Ondank alle positieve signalen zijn er ook een hoop onzekere factoren. Dat maakt het volgens Murk lastig om met zekerheid te zeggen dat alles goed komt.

Het is bijvoorbeeld onzeker hoeveel effect de vaccinaties van vorig jaar en begin dit jaar nog hebben. "Het is bij veel mensen lang geleden dat ze hun laatste vaccinatie hebben gehad. Dat zorgt voor een minder krachtige afweerreactie en een grotere kans op ziek worden."

Het zijn volgens de viroloog twee 'tegengestelde bewegingen' en het is nog even de vraag of de bescherming door een eerdere coronabesmetting, opweegt tegen de afnemende bescherming van een vaccinatie. "Want als tien procent van de bevolking ziek thuis zit, hebben we toch ook een probleem." Als hij kijkt naar de huidige ontwikkelingen, verwacht hij niet dat het zover komt, maar zeker weten doet hij het niet.

"Een herhaalprik zou ik zeker aanraden."

Veel mensen twijfelen of ze nu nog wel een nieuwe herhaalprik moeten halen. "Dat zou ik zeker aanraden, want je weet dan zeker dat je bescherming weer op een goed niveau zit", zegt Jean-Luc Murk stellig. Het is wat hem betreft een extra slot op de deur.

De viroloog benadrukt dat het halen van een nieuwe vaccinatie niet alleen ernstig zieken en mogelijk doden voorkomt. "Het zorgt er ook voor dat de samenleving normaal blijft functioneren. Want zeker de eerste maanden na een prik, voorkomt de vaccinatie klachten en besmettelijkheid."

"We zijn nu wel op tijd."

De nieuwe vaccinatiecampagne begint net, maar ook het aantal coronabesmettingen loopt op. "Toch zijn nu wel op tijd hoor", zegt de viroloog. "Het is een nieuw vaccin dat zowel de eerste variant als de omikronvariant van het coronavirus aanpakt. Maar daar moesten we eerst wel goedkeuring voor krijgen."

Daardoor kon er dus niet eerder begonnen worden met een nieuwe prikronde, meent Murk. Hij gaat ervan uit dat met die basisimmuniteit en de nieuwe vaccinatieronde, extra maatregelen voorkomen kunnen worden. Hij betwijfelt ook of mensen nog mondkapjes willen dragen en afstand houden, ook al heeft het nut zich volgens hem bewezen.

"De druk van corona en griep op de zorg komt steeds dichter bij elkaar te liggen."

Gelukkig ziet de viroloog dat het coronavirus niet meer zo'n verlammend effect op de zorg heeft als eerder. "De druk van corona en griep op de zorg komt steeds dichter bij elkaar te liggen. Je hebt soms een milde griepgolf en soms een heel heftige."

Wat Murk betreft moeten we met corona leren leven. Net zoals de griep en andere infecties nu ook 'normaal' zijn geworden.

LEES OOK:

In de rij voor de nieuwe coronaprik: 'Ik wil honderd worden'

Nieuwe vaccinatieronde tegen corona: GGD's klaar voor drukte

Bijna alle coronapatiënten die in het ziekenhuis lagen, hebben nog klachten

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!