Liveblog

Hebe en Sanne: geen beelden van ongeluk • nazorg collega's Sanne

19 oktober 2022 om 23:34 • Aangepast 1 november 2022 om 10:25
nl
In dit liveblog hielden we je op de hoogte van het laatste nieuws rondom Hebe (10) en haar begeleidster Sanne (26), die woensdagavond dood zijn gevonden nadat ze sinds maandag werden vermist.
Profielfoto van RedactieProfielfoto van ANP
Geschreven door

Het liveblog is gesloten.

Liveblog

21.00

Tranen en knuffels bij herdenkingsplek

17.24

Nazorg voor betrokkenen 't Overstapje na overlijden Hebe en Sanne

Het verdriet bij orthopedagogisch dagcentrum 't Overstapje is groot na het overlijden van de 10-jarige Hebe en haar begeleidster Sanne. Dat laat een woordvoerder van de overkoepelende zorgstichting Prisma, waar ‘t Overstapje onderdeel van is, weten aan het ANP. Hij zegt dat de zorg en aandacht nu uitgaan naar de collega's en de cliënten van 't dagcentrum in Raamsdonksveer, waar Hebe vaak kwam.

"Na enkele hectische dagen zijn we nu continu aan het kijken wat we kunnen doen voor de collega's en de cliënten en hun ouders en verzorgers", zegt de Prisma-woordvoerder. "Daarbij kijken we per persoon waar behoefte aan is. Inhoudelijk kan ik daar nu niets over zeggen. Maar het is vooral belangrijk naar elkaar te luisteren en met elkaar te praten."

16.06

Vergeefse zoektocht naar Hebe en Sanne kwam mogelijk door netwerkstoring

Een storing in het mobiele netwerk van KPN heeft er mogelijk voor gezorgd dat er lange tijd op de verkeerde plaats is gezocht naar Hebe (10) en Sanne (26). De telefoon van Sanne maakte voor het laatst contact met een zendmast bij Waspik, terwijl de auto pas een kleine dertig kilometer verderop werd gevonden in het water bij knooppunt Empel.

Voormalig recherchebaas Sander Schaepman, bekend van het tv-programma Hunted, legde woensdagavond bij Op1 al uit dat zo'n afwijking best te verklaren valt.

LEES OOK: Vergeefse zoektocht naar Hebe en Sanne kwam mogelijk door netwerkstoring

15.54

Politie onderzoekt weersomstandigheden van ongeluk

De politie doet onderzoek naar de weersomstandigheden van de plek van het ongeluk. "Gladheid, mist, dat soort omstandigheden. Die zijn natuurlijk bepalend voor de manier waarop een aanrijding of een eenzijdig ongeval kan plaatsvinden", zegt de politie.

Maandag zou er geen mist zijn geweest. Wel is er in de middag wat regen gevallen. Maar het exacte tijdstip waarop het ongeluk gebeurd is nog niet bekend, dus het is lastig om te zeggen of het ook regende toen Hebe en Sanne in de auto zaten.

De politie gaat ervan uit dat ze zijn omgekomen door een noodlottig ongeval. Het is niet duidelijk hoe dat kon gebeuren. Daarom wordt ook onderzocht of er iets mankeerde aan de auto. De plek waar ze van de weg raakten en verongelukten, staat bekend als een plaats waar vaker ongevallen gebeuren, zo zei de politie.

15.43

Files op A59 door onderzoek naar ongeluk

Het politieonderzoek op de plaats waar het ongeluk is gebeurd, veroorzaakt donderdag op de A59 veel vertraging. Volgens Rijkswaterstaat staan op verschillende plaatsen op de snelweg files, die langzamerhand in elkaar overgaan. De linkerrijstrook van de snelweg is in Den Bosch bij knooppunt Empel afgesloten. Op die plek raakte de auto van de weg.

De files zorgen voor ruim een half uur vertraging in de richting Den Bosch. Tussen knooppunt Zonzeel bij Moerdijk en Den Bosch zorgen files voor verkeershinder. Ook bij andere aansluitingen op knooppunt Empel stroopt het verkeer op. Het is nog niet bekend hoelang de politie bij Empel werk heeft aan het onderzoek.

15.03

'Bandensporen niet al eerder ontdekt door Rijkswaterstaat'

De bandensporen bij de A59 waar Sanne en Hebe woensdagavond gevonden werden, zijn niet al eerder ontdekt door een medewerker van Rijkswaterstaat. Dat zegt een woordvoerder van Rijkswaterstaat tegen het ANP. Verschillende media meldden donderdag dat daar sprake van zou zijn. De medewerker zou hebben gedacht dat het om oude sporen ging en de plaats weer hebben verlaten. Volgens de woordvoerder klopt dat dus niet. "Onze weginspecteurs hebben niet op de exacte locatie gestaan waar de auto van de weg af is gegaan."

Volgens de woordvoerder zijn twee weginspecteurs dinsdag op verzoek van de politie wel op knooppunt Empel aanwezig geweest. "Maar er werd toen gevraagd naar een controle op een andere locatie. Op die locatie hebben zij geen nieuwe bandsporen gezien. De weginspecteurs hebben ook het braakliggende terrein daar onderzocht. Dit was echter niet de locatie waar Sanne en Hebe uiteindelijk zijn gevonden."

14.47

Tijdlijn van de politie

"Waar we bang voor waren is woensdagavond halftien de waarheid geworden", schrijft de politie over het moment dat de lichamen van Sanne en Hebe werden gevonden. De politie laat weten nog bezig te zijn met onderzoek en deelt een overzicht van wat er afgelopen dagen is gebeurd.

Foto: Politie.nl.
Foto: Politie.nl.
14.44

Politie heeft geen camerabeelden van plek ongeval

De politie heeft geen beelden van het ongeval waarbij Sanne (26) en Hebe (10) om het leven kwamen. Op de plek van het ongeluk bij knooppunt Empel hangen geen zogeheten ANPR-camera's, laat Stijn van Griensven, hoofd Operatiën bij de politie Oost-Brabant, weten.

ANPR staat voor Automatic Number Plate Recognition, oftewel kentekenherkenning. De camera's langs of boven de (snel)wegen registreren welke auto's voorbijrijden en controleren bijvoorbeeld of de eigenaren worden gezocht door de politie. Ook wordt de techniek gebruikt voor bijvoorbeeld trajectcontroles of het handhaven van milieuzones in grote steden.

Of Rijkswaterstaat wel camera's heeft hangen bij knooppunt Empel, wordt nog uitgezocht, zo laat een woordvoerder weten. Ook is het niet duidelijk of de beelden dan terug te vinden zijn, mochten die gemaakt zijn. "Op heel veel plaatsen hebben we camera's hangen, maar deze gebruiken we alleen om de doorstroming van het verkeer te monitoren. Dat gebeurt alleen realtime, en wordt niet achteraf voor opsporingsdoeleinden gebruikt."

De politie heeft iedereen die dashcambeelden gemaakt heeft op maandag op de A59 tussen Waalwijk en knooppunt Empel tussen 14.00 uur en 20.00 uur gevraagd zich te melden.

Knooppunt Empel (foto: Bart Meesters).
Knooppunt Empel (foto: Bart Meesters).
14.14

Kijk hier de extra uitzending van Brabant Nieuws terug

Brabant Nieuws kwam donderdag met een extra uitzending, waarin onder meer het persgesprek met de politie was te zien. Kijk hier de volledige uitzending terug:

Wachten op privacy instellingen...
13.42

'Alleen snel ingrijpen had Hebe (10) en Sanne (26) kunnen redden'

Alleen een snel ingrijpen had Hebe (10) en Sanne (26) kunnen redden, zegt de politie donderdag tegen het ANP. De politie baseert zich op het 'sporenbeeld' en het feit dat de auto waarin het meisje en haar begeleidster zaten op de kop in het water lag. De lichamen van de slachtoffers werden woensdagavond aangetroffen, de twee waren sinds maandag vermist.

Eerder op donderdag werd al bekend dat de politie dinsdagavond, een dag voordat de slachtoffers werden aangetroffen, al een kijkje was gaan nemen bij het knooppunt Empel, waar het ongeluk heeft plaatsgevonden. Op dat moment is de auto, die achter bosjes en riet in het water lag, niet gezien.

12.52

Politie zoekt beelden van dashcams

In het onderzoek naar de toedracht van het ongeval van Sanne en Hebe zoekt de politie beelden van dashcams. Mogelijk zijn er op beelden aanwijzingen te vinden van wat er precies is gebeurd met de auto de 26-jarige begeleidster. Het is nog altijd een raadsel hoe de auto op zo'n druk verkeerspunt kon verdwijnen, zonder dat iemand alarm sloeg.

Ook toont ze een afbeelding waarop te zien is waar de auto van de weg is geraakt.

Wachten op privacy instellingen...
12.52

Bekijk hier het persgesprek met de politie terug

Omroep Brabant sprak donderdag met politiewoordvoerder Stijn van Griensven. Uit het gesprek blijkt dat de dood van Sanne en Hebe een noodlottig ongeval is geweest. Er zijn geen aanwijzingen voor een misdrijf. De auto zou op die plek niet eerder zijn gezien omdat hij verscholen lag in het riet en achter bossen.

Bekijk hier het volledige gesprek met de politie.

12.32

Families Hebe en Sanne in diepe rouw: 'Ons verdriet is intens'

"Ons verdriet is intens en heel erg groot." Dat schrijven de families van Hebe (10) en Sanne (26) in een verklaring, nadat woensdagavond de auto met daarin het meisje en haar begeleidster werd gevonden in het water langs knooppunt Empel.

"Gisteravond zijn we op de hoogte gebracht van het nieuws dat Hebe en Sanne er niet meer zijn", zo begint de schriftelijke reactie van de families. Die is naar buiten gebracht door organisatie Namens de Familie, een onderdeel van Slachtofferhulp. "Sinds maandagavond leven we tussen hoop en wanhoop. Dit is een verschrikkelijke afloop van een groot drama."

De familie spreekt hun dank uit aan politie en vrijwilligers die met man en macht naar de twee hebben gezocht. Ook vraagt ze om rust zodat ze hun verdriet kunnen verwerken.

Steunbetuigingen kunnen worden gedaan bij het HebeHuis in Vught. Dat huis aan de Van Voorst tot Voorststraat richtten de ouders van Hebe in 2020 op vanwege de ingewikkelde zorgvraag van hun dochter. Het HebeHuis is gevestigd in het gebouw De Groene Beuk in Vught.

LEES OOK: Families Hebe en Sanne in diepe rouw: 'Ons verdriet is intens'

12.31

Politie doet onderzoek met drones op plek van ongeval

De politie doet sporenonderzoek op de plek van het ongeval. Met drones worden beelden gemaakt van de plek waar de auto van de 26-jarige Sanne en de 10-jarige Hebe gevonden is. Op de snelweg is met gele strepen aangegeven waar de auto van de weg is geraakt.

De politie doet verder onderzoek omdat het woensdagavond in het donker niet goed mogelijk was.

De linkerrijstrook van de A59 ter hoogte van knooppunt Empel is daarom afgezet. Tussen 's-Hertogenbosch-West en knooppunt Empel staat daardoor een file van vijf kilometer, wat leidt tot twaalf minuten vertraging.

De gele markering geeft aan waar de auto van de weg is geraakt (foto: Eva de Schipper).
De gele markering geeft aan waar de auto van de weg is geraakt (foto: Eva de Schipper).
Donderdag wordt verder sporenonderzoek gedaan (foto: Eva de Schipper).
Donderdag wordt verder sporenonderzoek gedaan (foto: Eva de Schipper).
Foto: Bart Meesters/SQ Vision.
Foto: Bart Meesters/SQ Vision.
12.00

Politie: dood van Sanne en Hebe was noodlottig ongeval

De politie gaat uit van een noodlottig ongeval en bevestigt dat de twee inzittenden de vermiste Sanne en Hebe zijn. Onderzoek moet uitwijzen of er andere voertuigen bij het ongeval betrokken waren. Dat meldt een woordvoerder van de politie in gesprek met Omroep Brabant.

Volgens de woordvoerder hebben zij geen enkele aanwijzing dat het gaat om een misdrijf. Op dinsdag heeft de politie ook gezocht op de plek waar de auto uiteindelijk gevonden is. De reden dat de auto toen niet is ontdekt, komt volgens de woordvoerder omdat de auto vanaf de snelweg niet te zien was. "Deze plek is een van de honderden tips geweest die we kregen. Onze focus lag in eerste instantie op de plek waar het signaal van de mobiele telefoon verdween. Er is op deze plek gekeken, maar de auto is niet gezien. De auto was moeilijk zichtbaar in het riet, achter de bossen en in het water."

De politie zocht in eerste instantie uitgebreid op de A59 bij Waspik, bijna 30 kilometer van knooppunt Empel. Bij een tweede zoekactie heeft de politie wel een onderdeel van de Kia Picanto gevonden. Op dat moment is de politiehelikopter ingeseind om nauwkeuriger te kijken.

Het is nog altijd de vraag hoe het mogelijk is dat de auto op zo'n druk verkeerspunt van de weg is geraakt. En dat er door niemand alarm is geslagen die het gezien heeft. "Als er nog mensen zijn die ook maar iets hebben gezien, dan hopen wij dat ze contact met ons opnemen", aldus de politie.

11.10

Snelweg opnieuw afgezet voor meer onderzoek

Op de plek waar de auto van Sanne en Hebe van de weg is geraakt, wordt verder onderzoek gedaan. Rijkswaterstaat heeft de linkerweghelft, in de bewuste bocht, afgezet. Ook de politie is aanwezig op de A59, ter hoogte van knooppunt Empel.

De weg is afgesloten voor het team forensisch onderzoek verkeer van de politie. Op een matrixbord met een rood kruis boven de snelweg is te zien dat het gedeelte van de weg is afgesloten. Wat de exacte reden is van het onderzoek is niet bekend.

Donderdag komt de politie met een persgesprek, dat wordt verwacht om half twaalf. Omroep Brabant zendt het gesprek live uit op web, app en tv.

De plek waar de Kia Picanto werd gevonden. (Afbeelding: Google)
De plek waar de Kia Picanto werd gevonden. (Afbeelding: Google)
10.37

Burgemeester vraagt mensen om bloemen te leggen bij Hebehuis

Burgemeester Roderick van de Mortel vraagt burgers die nabestaanden willen steunen om bloemen te leggen bij het Hebehuis. Het Hebehuis is een plek die door de ouders van Hebe is opgericht, zodat aan haar ingewikkelde zorgvraag kon worden voldaan. Het Hebehuis is gevestigd in gebouw De Groene Beuk in Vught. "Zo geeft u de familie alle rust en privacy in deze moeilijke tijd", aldus de burgemeester in zijn verklaring.

Wachten op privacy instellingen...
10.03

Persgesprek over tragische afloop zoektocht Sanne en Hebe live te zien

De politie geeft donderdagochtend om half twaalf een toelichting over de zoekactie en de tragische afloop daarvan. Omroep Brabant is erbij en gaat met de politie over de zaak in gesprek. Het gesprek is live te zien op Omroep Brabant web, app en tv.

Het gesprek wordt door Omroep Brabant live uitgezonden en is te zien op de website, app en tv.

08.24

Burgemeester Marian Witte van gemeente Geertruidenberg: 'Verschrikkelijk drama'

Burgemeester Marian Witte, van de gemeente Geertruidenberg waar Raamsdonksveer onder valt, laat in een reactie weten diep geraakt te zijn door het nieuws dat de 26-jarige Sanne en de 10-jarige Hebe zijn overleden.

"Een verschrikkelijk drama voor alle betrokkenen. Dit nieuws heeft mij niet alleen geraakt als burgemeester van de gemeente Geertruidenberg, maar ook als mens en moeder. Mijn gedachten gaan uit naar de familie en naasten van Sanne en Hebe. Ook leef ik mee met de kinderen uit de groep van Hebe en de medewerkers van dagbesteding t Overstapje in Raamsdonksveer", schrijft ze.

Ze heeft bewondering voor alle inzet en betrokkenheid die ze de afgelopen dagen heeft gezien bij hulpdiensten, vrijwilligers en ook inwoners. "De zoektocht naar Hebe en Sanne heeft ook op hen veel impact gehad. Ik wil daarom iedereen bedanken die op welke manier dan ook geholpen heeft bij de zoektocht."

Wachten op privacy instellingen...
07.45

Kia Picanto is uit het water gehaald

De auto van de vermiste Sanne (26) en Hebe (10) is in de nacht van woensdag op donderdag geborgen. De auto wordt naar een locatie gebracht waar hij wordt onderzocht om zicht te krijgen op wat er is gebeurd met het meisje en haar begeleidster. De politie houdt alle scenario's open.

07.29

Bekijk hier extra nieuwsuitzending na tragisch einde aan zoektocht Sanne en Hebe

07.09

Politie zocht al dag eerder op plek waar auto Sanne en Hebe gevonden is

De politie zocht op dinsdagavond al op de plek waar de auto van de vermiste Sanne en Hebe is gevonden. Op dat moment werd de auto niet gevonden, zo laat een woordvoerder van de politie weten.

De politie kreeg de afgelopen dagen honderden tips over waar het 10-jarig meisje en haar 26-jarige begeleidster zouden kunnen zijn, laat de woordvoerder weten. Ze kreeg ook tips over de plek waar de auto uiteindelijk gevonden is.

Op dinsdagavond zijn politieagenten op de bewuste plek bij knooppunt Empel op zoek geweest naar de auto. “Zij hebben geen enkel zicht gehad op de auto. De vindplek van de auto lag uiteindelijk ver van de bandensporen.”

LEES OOK: Politie zocht al dag eerder op plek waar auto Sanne en Hebe gevonden is

De politie doet woensdagnacht onderzoek bij knooppunt Empel (foto: Bart Meesters - SQ Vision).
De politie doet woensdagnacht onderzoek bij knooppunt Empel (foto: Bart Meesters - SQ Vision).
07.00

Tragisch einde zoektocht Hebe en Sanne, kijk nu naar een extra Brabant Nieuws

Omroep Brabant zendt een extra nieuwsuitzending uit naar aanleiding van het tragische einde in de zoektocht naar Hebe en Sanne. De nieuwsuitzending is live te zien op de website en app van Omroep Brabant. De nieuwsuitzending wordt donderdagochtend doorlopend uitgezonden op Omroep Brabant tv met daarin het laatste nieuws.

06.14

Onderzoek naar toedracht ongeluk duurt nog enkele dagen

Om te kunnen achterhalen wat er precies is gebeurd met de auto van de vermiste Hebe en Sanne, wordt er onderzoek gedaan naar de toedracht van het ongeluk. Dat onderzoek gaat volgens een woordvoerder van de politie nog wel enkele dagen duren.

Volgens een woordvoerder van de politie is ook donderdagochtend formeel de identificatie van de lichamen nog niet afgerond. "Maar we hebben alle reden om te denken dat het om de vermisten gaat."

De plek waar de auto gevonden is, ligt onderaan een talud en de locatie is dichtbegroeid. De auto was nauwelijks te zien. Om het zicht te verbeteren tijdens de zoektocht, heeft de politie een helikopter ingezet.

03.48

Politie rondt onderzoek bij knooppunt Empel af, A59 weer open

De snelweg bij knooppunt Empel (A59/A2), waar de Kia Picanto is gevonden met de lichamen van vermoedelijk de vermiste Hebe (10) en Sanne (26), is weer vrijgegeven. De politie heeft het onderzoek vannacht rond vier uur nagenoeg afgerond.

De lichamen zijn geborgen, maar de identiteit van de slachtoffers moet nog formeel worden vastgesteld. De auto is in de loop van de nacht weggesleept en wordt op een andere locatie onderzocht.

De Kia Picanto is in de nacht van woensdag op donderdag geborgen (foto: Bart Meesters - SQ Vision).
De Kia Picanto is in de nacht van woensdag op donderdag geborgen (foto: Bart Meesters - SQ Vision).
Het onderzoek is in de nacht van woensdag op donderdag rond vier uur afgerond (foto: Bart Meesters - SQ Vision).
Het onderzoek is in de nacht van woensdag op donderdag rond vier uur afgerond (foto: Bart Meesters - SQ Vision).
Foto: Bart Meesters - SQ Vision
Foto: Bart Meesters - SQ Vision
Foto: Bart Meesters - SQ Vision
Foto: Bart Meesters - SQ Vision
Foto: Bart Meesters - SQ Vision
Foto: Bart Meesters - SQ Vision
01.30

Lichamen geborgen

Het onderzoek op de vindplaats van Hebe en Sanne bij knooppunt Empel is nagenoeg afgerond. Volgens de politie zijn de lichamen geborgen. De auto wordt in de loop van de nacht getakeld en op een andere locatie uitvoerig onderzocht.

"We richten ons nu in het onderzoek op de toedracht: hoe is de auto daar in het water beland en wat is er precies gebeurd? We kijken naar schade en eventuele sporen. We houden daarbij alle scenario’s open", meldt de politie.

Wachten op privacy instellingen...
00.50

De laatste tv-update van Brabant Nieuws

Wachten op privacy instellingen...
00.10

A59 afgesloten voor onderzoek

De A59 vanuit Waalwijk richting Den Bosch is bij knooppunt Empel afgesloten. "We doen daar ter plaatse onderzoek naar de gevonden Kia Picanto. Dat gaat nog enige tijd duren", twittert de politie.

Wachten op privacy instellingen...
23.45

Politie: geen twijfel dat doden in Kia Picanto Hebe en Sanne zijn

De politie zegt er niet aan te twijfelen dat de twee doden in de gevonden Kia Picanto bij knooppunt Empel de vermiste Hebe (10) en Sanne (26) zijn. De identiteit van de twee is nog niet officieel vastgesteld.

Een woordvoerder van de politie zegt dat een agent woensdagavond bandensporen zag bij het knooppunt. Daarop is een politiehelikopter ingeschakeld die de auto vond.

Het voertuig ligt in een bocht aan de linkerkant van de weg in het water.

23.40

Burgemeester Van de Mortel wenst nabestaanden sterkte

"Mijn gedachten gaan uit naar de nabestaanden, de families en vrienden. Ik wens hen sterkte en kracht toe", schrijft burgemeester Van de Mortel van Vught op Twitter.

Wachten op privacy instellingen...
23.40

Familievriendin bevestigt vondst Hebe en Sanne

"De familie heeft aan mij bevestigd dat Sanne en Hebe zijn gevonden", zegt een vriendin van de familie in een WhatsApp-groep. Daarin zitten allemaal vrijwilligers die hebben meegezocht. "Het is niet aan mij om er verder nog iets over te zeggen, behalve dat ik ongelofelijk dankbaar ben dat er in zo'n kleine tijd zoveel mensen bij elkaar gekomen zijn om te helpen." Ze wil het woord verder aan de familie laten die ook in dezelfde WhatsApp-groep zit. "Ik wens hun ongelofelijk veel sterkte", besluit ze haar bericht.

23.30

SAR Nederland spreekt van doemscenario

Vrijwilligersorganisatie Search and Rescue Nederland (SAR), die hielp in de zoektocht naar Hebe en Sanne, spreekt van een doemscenario waar niemand op gehoopt had.

SAR Nederland was woensdagavond nog aan het zoeken, maar niet in de omgeving waar de auto is gevonden. "Ik denk dat het voor iedereen geldt dat er toch een stukje verslagenheid heerst", aldus een woordvoerder van de vrijwilligersorganisatie. "Dit is niet waar we op hadden gehoopt."

23.15

Huilende hulpverleners op vluchtstrook

Volgens verslaggever Tessel Linders staan er huilende hulpverleners op de vluchtstrook waar de auto is gevonden. "De mensen zijn in tranen, de verslagenheid is groot", zegt ze.

LEES OOK: Mensen huilen bij de plek waar Hebe (10) en Sanne (26) zijn gevonden

Wachten op privacy instellingen...
22.55

Twee overleden personen gevonden in auto

In de gevonden Kia zijn twee overleden personen aangetroffen. Volgens de politie gaat het zeer hoogstwaarschijnlijk om de vermiste Sanne en Hebe. "We onderzoeken de toedracht. We wensen alle betrokkenen veel sterkte", meldt de politie op Twitter.

22.15

Kia Picanto gevonden

In het water langs het knooppunt Empel op A59/A2 bij Den Bosch is een donkerkleurige Kia Picanto gevonden.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!
Download in de App StoreDownload in de Play Store
Smartphone