Verdwijning Germa (19) laat Nieuwendijkers jaren later nog altijd niet los

21 oktober 2022 om 17:39 • Aangepast 2 november 2022 om 10:03
nl
"Ik ben er al die 38 jaar mee bezig geweest," zucht Arie van der Stelt. En dat geldt ook voor zijn buurvrouw Joke: "De verdwijning van Germa is een rode draad in ons leven." De bewoners van de Dwarssteeg, de plek waar de toen 19-jarige Germa verdween, hopen op afsluiting. "Germa verdient een waardig afscheid."
Profielfoto van Eva de Schipper
Geschreven door

Donderdag maakte de Peter R. de Vries Foundation bekend dat ze een beloning uitlooft van 250.000 euro voor de gouden de tip die ertoe leidt dat Germa wordt teruggevonden. Ze verdween in 1984 na een avond stappen in Gorinchem. Nadat ze door haar buurjongen bij haar ouderlijk huis aan de Dwarssteeg werd afgezet, is er niets meer van haar vernomen.

De nu 57-jarige Joke was toen net zo oud als Germa. 19 jaar. "Ik zat bij haar in de klas op basisschool De Regenboog hier in het dorp. Germa wilde geneeskunde gaan studeren. Het was een serieuze en slimme meid. Ze stond volop in het leven."

"Het is gewoon niet te bevatten dat iemand van de een op andere dag kan verdwijnen. Iedereen in de straat is ondervraagd."

Joke weet nog goed hoe het hele dorp op z'n kop stond nadat Germa in juli 1984 niet bij haar vakantiebaantje was komen opdagen. "Het is gewoon niet te bevatten dat iemand van de een op andere dag kan verdwijnen. Iedereen in de straat is ondervraagd."

Arie van der Stelt (81) kende zijn buurmeisje Germa al sinds haar geboorte. "Germa was een heel serieus meisje. Ze deed op 19-jarige leeftijd nog belijdenis in de gereformeerde kerk. Heel oprecht. Het was een prachtige jonge vrouw geworden in die jaren. En dan zo van de aardbodem verdwijnen... Onbegrijpelijk."

Volgens zowel Arie als Joke zijn er fouten gemaakt in het onderzoek naar Germa's vermissing. "Het is jammer dat er zo laconiek mee is omgegaan. Er werd pas dagen later naar sporen gezocht," stelt Joke. "Er waren duidelijke sporen van geweld te zien in huis," aldus Arie. "En er zijn bloedsporen gevonden."

"Germa's vader leeft niet meer, maar haar moeder wel. Je gunt haar moeder dat ze haar kind weg kan brengen."

Het is volgens de 81-jarige Arie enorm belangrijk dat Germa wordt gevonden. "Haar vader leeft niet meer, maar haar moeder wel. Je gunt haar moeder dat ze haar kind weg kan brengen." Arie is ervan overtuigd dat inzet van het Peter R. de Vries Foundation gaat leiden tot een doorbraak. "Hier komt resultaat uit. Dit komt uit. Daar ben ik al die 38 jaar van overtuigd geweest."

"Het blijft een rode draad in ons leven," zegt Joke. "Niet alleen bij mij, maar ook bij de andere veertigplussers hier in het dorp." Ook Arie is er tot op de dag van vandaag nog veel mee bezig. "Dit verhaal leeft van dit puntje van Nieuwendijk tot het andere puntje van Nieuwendijk. Onder de generatie van '30 tot '80 leeft het nog enorm."

Sinds Germa's verdwijning zijn Joke en haar man extra alert. "Vanavond gaat m’n dochter met collega’s in Rotterdam eten. Mijn man zegt dan meteen dat ze niet alleen naar de parkeergarage moet lopen. M'n dochter is notabene 26 jaar! Maar dat gevoel blijft altijd."

LEES OOK:

Zus van vermiste Germa: 'Haar terugvinden is voor onze familie cruciaal'

Vermiste Germa: 250.000 euro voor gouden tip uit fonds Peter R. de Vries

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!