'Pablo' dringend gezocht: zo beland je op Nationale Opsporingslijst

15 april om 16:30 • Aangepast 16 april om 17:58
nl
De lijst met daarop de meest gezochte personen van Nederland telt met de komst van de 25-jarige Misha Wils, ook wel bekend als Pablo, negentien namen. Stuk voor stuk voortvluchtige verdachten of veroordeelden van een misdrijf waar een lange gevangenisstraf op staat: moord, doodslag, mensenhandel of een ernstig zedendelict bijvoorbeeld. Wils wordt gezocht voor een dodelijke schietpartij op een woonwagenkamp in Eindhoven. Maar hoe beland je nu op Nationale Opsporingslijst?
Profielfoto van Sandra Kagie
Geschreven door

Op haar website geeft de politie uitleg over de lijst. Zo leren we dat voordat iemand op de Nationale Opsporingslijst terechtkomt, de politie eerst op minder ingrijpende manieren moet hebben geprobeerd iemand te vinden. Ook moet er een dringende noodzaak zijn de voortvluchtige te vinden. Bijvoorbeeld omdat de kans groot is dat iemand opnieuw een ernstig misdrijf pleegt.

Allemaal mannen
De negentien voortvluchtigen die nu op de lijst staan, zijn allemaal mannen. De politie weet wie ze zijn, maar niet waar ze zijn. In veel gevallen bestaat het vermoeden dat de gezochte in het buitenland is.

Behalve Wils, die dus wordt gezocht voor een misdrijf in Eindhoven, staat ook Jos Leijdeckers, alias Bolle Jos, uit Breda op de lijst.

Ook staan er nog drie verdachten in Brabantse zaken op de lijst: Shahin Gheiybe die in Den Bosch probeerde twee mensen dood te schieten en Mohammed Najib Kajdouh en Fahd el Kandoussi voor onder meer schietpartijen in Waalwijk en Tilburg.

Uiteindelijk bepaalt het Openbaar Ministerie wie er op de Nationale Opsporingslijst terechtkomt. Toestemming die in uitzonderlijke gevallen gegeven wordt. Komt iemand op de lijst dan betekent dit immers dat naam en foto van de voortvluchtige naar buiten worden gebracht. Een grote inbreuk op de privacy van iemand. Een belang dat het OM bij een besluit hierover afzet tegen het belang van de opsporing.

In november 2022 werd de 24-jarige Thomas N., de Tilburgse terrasschuter, op de lijst geplaatst. Hij werd heel snel daarna opgepakt nadat de politie meerdere tips kreeg dat hij in België zou zitten.

Europe's most wanted
Ook internationaal zijn er opsporingslijsten. Zo heeft Europol een lijst met daarop de meest gezochte personen van Europa: Europe's most wanted. Hierop staan 57 namen. De Nederlandse inbreng op deze lijst bestaat uit drie mannen die een band hebben met Nederland of hier vandaan komen. Eén van hen is 'Bolle Jos' Leijdekkers.

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!