John van den Heuvel maakte als agent de ontvoering van Freddy Heineken mee

15 november 2022 om 20:00 • Aangepast 23 november 2022 om 09:28
nl
Misdaadverslaggever John van den Heuvel vertrok begin jaren tachtig naar de politieschool in Amsterdam en maakte de opkomst mee van de zogeheten poldermaffia. Een tijd die misschien wel net zo heftig was als nu. Ook al zijn er veel boeken en films uit die tijd verschenen, de jaren tachtig van de poldermaffia waren allesbehalve romantisch, vertelt hij in radioprogramma Wakker! van Omroep Brabant.
Profielfoto van Lobke Kapteijns
Geschreven door

John van den Heuvel verhuisde in 1981 van Eindhoven naar Amsterdam voor een opleiding aan de politieschool. Hij werkte als agent en werd van 1987 tot 1989 undercoveragent, waarbij hij drugsaankopen moest doen om bewijs te verzamelen in het drugsmilieu. "Ik viel in de jaren tachtig met m’n neus in de boter, die hele Poldermaffia ontstond in de loop van die jaren."

In 1983 werden Alfred Heineken en zijn chauffeur ontvoerd. Van den Heuvel was op dat moment aan het werk op het politiebureau. “Ik had die avond dienst en werkte op het politiebureau vlakbij waar de ontvoering had plaatsgevonden. Heel Nederland stond op z’n kop, we waren druk aan het zoeken naar de ontvoerders, achteraf pas wetende hoe professioneel ze het hadden aangepakt.”

Wachten op privacy instellingen...

Die ontvoering was volgens Van den Heuvel de opmaat naar de echte georganiseerde misdaad in Nederland.

“Dat ontwikkelde zich steeds meer. Klaas Bruinsma, de eerste echte maffiabaas van Nederland, kreeg eind jaren tachtig zo z’n hele imperium van de grond. Met liquidaties, grote partijen drugs die werden gesmokkeld maar ook het eerste, heftige geweld tussen organisaties.”

"Zijn romp werd teruggevonden in een vat beton in een rivier. Hij bleek gemarteld."

In die tijd was het volgens hem dan ook echt niet veel beter dan nu. “Ik herinner me nog een kickbokser, André Brilleman, een geweldsman in een van die criminele organisaties. Hij verdween plotseling van het toneel. Zijn romp werd teruggevonden in een vat beton in een rivier. Hij bleek gemarteld en z’n ledematen waren geamputeerd. Dat gebeurde toen al.”

Hij merkt zelf dat het geweld van tegenwoordig zich niet beperkt tot de onderwereld maar juist in de bovenwereld opduikt. En dat het geweld steeds heftiger wordt.

“In de jaren tachtig was het gelukkig nog niet zo dat een journalist, advocaat of broer van de kroongetuige werden vermoord. Dat is het grootste verschil tussen toen en nu, het gaat veel verder en het geweld wordt heftiger met de inzet van bomaanslagen en automatische wapens. Vroeger namen ze iemand mee naar het bos om te liquideren, tegenwoordig doen ze dat met heel veel geweld open en bloot op straat.”

“Het was een keiharde wereld waarin iedereen elkaar belazerde en vermoordde."

Veel misdaadverhalen uit de jaren tachtig, zoals de ontvoering van Freddy Heineken en zijn chauffeur en de opkomst van drugsbaron Klaas Bruinsma, zijn in de jaren erna uitgebracht in boeken en films. Die verhalen worden door veel mensen gelezen en bekeken en lijken soms zelfs wat geromantiseerd.

Maar volgens Van den Heuvel was het in die tijd echt allesbehalve romantisch. “Het was een keiharde wereld waarin iedereen elkaar belazerde en vermoordde. Wat die boeken en films het ook laten lijken, romantiek is er niet. Blijf er zover mogelijk van vandaan.”

Omroep Brabant Radio duikt deze week in Het Gevoel van de Jaren 80. We stappen in een tijdmachine en gaan zo’n 40 jaar terug in de tijd. Je hoort nog deze hele week de beste muziek uit de jaren 80. Wil jij exclusief naar de film 'E.T.' in de bioscoop? Luister naar 'Het Gevoel van de Jaren 80' en win kaartjes!

LEES OOK:

Hennie stond in de frontlinie bij krakersrellen: 'Wij bepaalden de grens'

Rubiks kubus oplossen? Jan kan het in 9 seconden

Hanny is groot fan van Springsteen en at stamppot met zijn saxofonist

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.