Eindhovense terreurverdachten voor de rechter, zaak duurt tot januari

24 november 2022 om 06:24 • Aangepast 25 november 2022 om 09:05
nl
De negen mannen die september vorig jaar op verdenkingen van terrorisme zijn opgepakt in Eindhoven, moeten vanaf donderdag voor de rechter verschijnen. Voor de behandeling van de omvangrijke strafzaak zijn dertien zittingsdagen uitgetrokken in november, december en ook nog in januari volgend jaar.
Profielfoto van ANPProfielfoto van Lobke Kapteijns
Geschreven door

De zaak kwam aan het rollen omdat het Openbaar Ministerie signalen had ontvangen dat de Eindhovenaren van plan waren een aanslag te plegen. De groep had een jaar lang een garagebox in Eindhoven gehuurd om in te kunnen fitnessen, omdat de sportscholen vanwege de toen geldende coronamaatregelen waren gesloten.

Volgens het OM was de box een trainingscentrum waar de groep zich in de geest van de gewelddadige jihad fysiek en mentaal klaarstoomde voor het plegen van een aanslag.

'Een melig gesprek'
De groepsleden, in leeftijd variërend van 19 tot 32 jaar, bekeken volgens het OM regelmatig samen IS-filmpjes en instructievideo's over het maken van wapens en bommen. Ze zouden gesproken hebben over een bomaanslag bij chipbedrijf ASML in Veldhoven. Ook zouden ze Geert Wilders, Mark Rutte en Thierry Baudet willen vermoorden en sympathiseren met terreurgroep IS.

Wapens of explosieven zijn uiteindelijk niet gevonden. Ook bleek uit onderzoek dat er geen concrete plannen of data waren voor een aanslag. De Eindhovenaren zelf ontkennen vanaf het begin met klem. Volgens hen waren het slechts foute en slechte grappen van een groep bekenden die samen trainden. Een ‘melig gesprek’, noemde een van de advocaten het.

De advocaten hadden al eerder aangegeven dat wat hen betreft het OM de zaak veel te groot had gemaakt.

Deskundigen
Afgelopen mei werden zeven verdachten die toen nog vast zaten, vrijgelaten uit voorarrest. De officier van justitie liet toen weten dat deskundigen onder meer op basis van gesprekken met de verdachten oordelen dat er geen sprake is van het ‘ideologisch legitimeren van geweld’.

Ook zouden de verdachten terreurorganisaties niet steunen, wat het OM aanvankelijk wel dacht. Integendeel zelfs. "Wij zien geen reden om te twijfelen aan de oordelen van de deskundigen", zei de officier van justitie.

Alle zittingen vinden plaats in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol of de Bunker in Amsterdam-Osdorp. Wanneer de strafeisen worden uitgesproken, en wanneer de rechtbank uitspraak doet, is nog onbekend.

LEES OOK:

Terreurverdachten spraken over bomaanslag op ASML

Terreurverdachten: 'We zijn slachtoffer van misverstanden en foute grappen'

Eindhovense terreurverdachten mogen voorlopig naar huis

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.