'Brand in asielopvang is daad van terreur', vindt burgemeester van Someren - Omroep Brabant

'Brand in asielopvang is daad van terreur', vindt burgemeester van Someren

donderdag om 17:03 • Aangepast vrijdag om 16:09
nl
Een daad van terreur. Zo noemt burgemeester Dilia Blok de brand die woensdagnacht werd aangestoken in een noodopvangplek voor asielzoekers in Someren. Vanaf maandag worden 450 asielzoekers opgevangen in de kampeerboerderij aan De Hoof. Dat gaat volgens de burgemeester gewoon door. "Het is triest. Geweld kan nooit de oplossing zijn voor een meningsverschil."
Profielfoto van Ista van GalenProfielfoto van Collin Beijk
Geschreven door

De brand brak woensdagnacht uit. Al snel schaalde de brandweer op naar een grote brand. In het gebouw was op dat moment niemand aanwezig, ook daarna vielen er geen gewonden. Eén ruimte liep flinke schade op. De brandweer zegt voldoende aanwijzingen te hebben waaruit blijkt dat de brand is aangestoken. Ook de politie gaat uit van brandstichting.

Burgemeester Blok ging diezelfde nacht naar de kampeerboerderij. "Ik had even een moment van ongeloof", vertelt ze donderdag. "Toen ik aankwam waren de hulpdiensten nog volop aan het blussen. Ik heb geen goede woorden voor wat er is gebeurd. Verschrikkelijk. Op zo'n plek waar inwoners en vrijwilligers met alle goede bedoelingen een rustige periode wilden geven aan asielzoekers, dat is triest."

"De locatie is groot genoeg om de groep bed, bad en brood te geven."

De opvang van de asielzoekers gaat ondanks de brand gewoon door. Vanaf maandag komen de eerste 225 mensen. "De locatie is groot genoeg om met wat flexibiliteit toch de mensen die onze steun nodig hebben bed, bad en brood te geven in Someren."

In Someren is niet iedereen blij met de komst van de asielzoekers. Burgerinitiatief Someren demonstreerde eerder tegen de asielopvang. Deze groep heeft afstand genomen van de actie. "Wij keuren dit als burgerinitiatief echt af en nemen hier afstand van. Van andermans spullen blijf je af", liet een lid donderdagmiddag weten.

Blok heeft eveneens met de groep gesproken. "De groep in Someren die fel tegenstander is van de opvang, heeft mij ook laten weten afstand te nemen van deze gruwelijke, in mijn woorden, terreuractie, die op deze locatie is uitgevoerd. Het is een actie die totaal niet past bij Someren."

"Aan de veiligheid van onze inwoners en de asielzoekers doen we geen concessies."

Volgens de burgemeester wordt hard gewerkt aan het achterhalen wie de brand heeft gesticht. "Ik hoop echt dat ze snel worden gepakt, want dit is een daad die alle grenzen te buiten gaat. Dat kunnen we absoluut niet tolereren."

Er komen extra veiligheidsmaatregelen. De burgemeester wil geen uitspraken doen over wat die maatregelen precies zijn. "We spelen op alle fronten in op de gevoelens van onveiligheid. Het mag niet meer gebeuren dus we gaan zoveel mogelijk doen om dit te voorkomen. Aan de veiligheid van onze inwoners en de asielzoekers doen we geen concessies."

Ook Jeroen Dijsselbloem, voorzitter van de Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost, keurt de daad af. "Ik ben enorm geschrokken. Mijn eerste gedachte was: dit past niet bij Someren, niet bij de regio en niet bij Nederland", vertelt Dijsselbloem. "Deze groep mensen is welkom en dat blijft zo. We laten ons niet afschrikken en gaan maatregelen nemen die nodig zijn om hun veiligheid te garanderen."

LEES OOK:

Asielzoekersopvang in brand gestoken, flinke schade in slaapvertrekken

Actiegroep tegen asielzoekers schrikt van brand: 'Maar verbaast me niet'

Brand bij asielopvang: onduidelijk wat dit betekent voor komst asielzoekers

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!
Download in de App StoreDownload in de Play Store
Smartphone