Yoda was 12 jaar van huis en doet alsof 'ie nooit is weggeweest, zo kan dat

29 november 2022 om 13:37 • Aangepast 1 december 2022 om 09:35
nl
Het klinkt bijzonder en toch komt het wel vaker voor: kat Yoda kwam na twaalf jaar weer thuis bij zijn baasje Peer uit Oss. En: het dier voelde zich na al die jaren gelijk weer op z'n gemak. Alsof het nooit anders was geweest. Dierengedragstherapeut Marieke van der Burgt uit Veghel weet wel hoe dat kan, maar ook dat het niet vanzelfsprekend is. "Je weet niet wat een kat ondertussen heeft meegemaakt."
Profielfoto van Suzan van Loenen
Geschreven door

"Katten socialiseren als ze jong zijn", legt Van der Burgt uit. "Als kitten raken ze dus gewend aan een omgeving, geluid, geur en dus ook aan mensen. Ze leren snel. Een stem of geur kunnen ze jaren later nog herkennen." Of je je kat als kitten al in huis had, is dus een goede voorspeller van of hij je zal herkennen na jaren uit elkaar te zijn geweest.

En het hoeft niet eens exact dezelfde omgeving te zijn, die hij 'herkent'. "Een kat die gewend is aan een appartement, herkent vaak de geluiden van zo'n gebouw en voelt zich daardoor sneller thuis in een flat."

Dat een kat na jaren teruggevonden wordt, gebeurt nog weleens. Kat Yoda is lang niet de enige. Vorig jaar juli werd poes Loesje ook na twaalf jaar teruggevonden in Nistelrode. In februari dit jaar kreeg Amy uit Tilburg haar kat Snacky terug. Die liep acht jaar geleden weg van huis na een storm. Stichting Zwerfkat vond Snacky terug in Kaatsheuvel, 16 kilometer verderop.

"Het is heel teleurstellend als een kat wel een chip heeft, maar de eigenaar onbereikbaar is."

Kat Jerry bleef 1,5 jaar weg. 'Kattendetective' Corrie uit Kaatsheuvel zag een foto van Jerry op Facebook. Zij zorgde dat het dier weer terugkwam bij Marco en Anneke uit Loon op Zand. Dat lukte doordat Jerry gechipt was. Bij gevonden katten wordt de chip gescand om de eigenaar terug te vinden.

"Maar te vaak kloppen de gegevens van zo'n chip niet meer", weet Van den Burgt. "Ik werkte voorheen in een dierenasiel. Het is heel teleurstellend als een kat wel een chip heeft, maar de eigenaar alsnog onbereikbaar is. Iedereen met een kat moet dus zorgen dat het adres en telefoonnummer goed geregistreerd staat. Helemaal als je huisdier vermist is."

"Een dier kan een zwaar leven hebben gehad, zonder dat je dat weet."

Want niets is fijner dan je eigen beestje weer vertrouwd in zijn eigen hoekje op de bank. Al gaat dat lang niet altijd zo soepel als bij Yoda. Een kat herkent zijn oude omgeving dan vaak wel, maar voelt zich er niet altijd ook weer thuis na zo'n lange tijd. "Je weet niet wat het dier heeft meegemaakt en waar het geweest is", legt Van den Burgt uit. "Soms vindt een kat ergens anders voedsel, warmte en onderdak. Maar een dier kan ook een zwaar leven hebben gehad, zonder dat je dat weet."

Daarom moeten baasjes goed opletten als een kat na jaren terugkeert. Van der Burgt: "Het is belangrijk dat een kat zich veilig voelt. Een ontspannen kat ligt graag languit op z'n zij te slapen." Teruggekeerde dieren kunnen ook gestrest zijn. "Als een kat schrikachtig is of onrustig blijft, dan is het belangrijk om hulp in te schakelen."

LEES OOK:

Peer heeft kat Yoda na twaalf jaar terug: 'Hij blijft nu bij ons'

Kat Snacky is na acht jaar weer thuis: 'Hij reageerde meteen op mijn stem'

Poes Loesje na bijna 12 jaar weer thuis: 'Compleet onverwacht'

Kattendetective Corrie vindt 100 katten per jaar terug voor baasjes

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!