Actievoerders zijn terug op de TU/e, maar niet 's avonds of in het weekend

12 december 2022 om 10:33 • Aangepast 19 december 2022 om 10:14
nl
Ze zijn weer terug, de actievoerders die sinds begin vorige week een bestuurskamer bezetten in het Atlasgebouw van de Technische Universiteit in Eindhoven. Ze willen met hun actie de TU bewegen het klimaatbeleid van de universiteit aan te passen.
Profielfoto van Peter de Bekker
Geschreven door

"We waren hier om kwart voor zeven 's ochtends", vertelt woordvoerder Liz van der Jagt maandagochtend. "Toen waren we met zijn zessen. Inmiddels met zijn achten."

"We hebben lief een schoonmaker aangesproken."

Het weekend brachten de actievoerders thuis door. Daarmee gaven ze gehoor aan een verzoek van de universiteit. Ook overnachtten ze niet in deze kamer van het TU-gebouw. Bang dat de TU in de tussentijd stiekem de deur op slot zou draaien, waren ze niet.

De deuren van dit gedeelte van de TU waren deze maandagochtend wel vergrendeld. "Maar we hebben lief een schoonmaker aangesproken en verteld dat we hier moesten zijn. Die opende de deuren toen voor ons."

"Het is allemaal politiek, een spelletje spelen."

Om twaalf uur 's middags hebben de actievoerders een meeting met het college van bestuur van de universiteit. Daar zijn ze blij mee, maar Liz waakt voor te veel optimisme. "We zijn zeker voorzichtig, gezien de vorige meetings die we hadden. Het is allemaal politiek", meent ze. "Een spelletje spelen. Wat zeg ik toe, wat niet. Het college van bestuur hoeft zich nergens aan vast te houden als iets niet op papier staat."

Toch is Liz ook positief verrast. "Omdat ze ons statement in het weekend hebben gelezen en dit niet over het weekend heen hebben getild. Dat is tenminste een klein dingetje."

"Echt te vaag."

De eerste eis van de actievoerders, het 'erkennen van de klimaatnoodtoestand', is door de universiteit ingewilligd. Maar daarmee zijn de actievoerders nog niet tevreden.

Er zijn namelijk nog twee eisen die de studenten op tafel hebben gelegd. De actievoerders willen dat ze de banden verbreekt met bedrijven uit de fossiele industrie, zoals Shell, BP en Exxon Mobil, maar dat wilde het college van bestuur tot nu toe niet doen. Ook bleef het college nog vaag over de eis inzichtelijk te maken hoeveel geld de TU van dit soort bedrijven krijgt en of die invloed uitoefenen op het onderwijs en onderzoeksresultaten.

Het college van bestuur antwoordde hierop dat ze de inkomsten duidelijker in jaarverslagen wil opnemen, maar daar nemen de demonstranten geen genoegen mee. "Dat is echt te vaag", legde Liz eerder uit. "Wat betekent duidelijker voor hen, waar kunnen we dat zien?"

LEES OOK:

Actievoerders nemen het weekend vrij: 'Maar maandag staan we er weer'

Actievoerders bezetten vergaderkamer TU/e: 'we blijven hier'

Actievoerders bezetten groter deel TU/e: 'we worden genegeerd'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!