OM zoekt nog twee verdachten voor doodschieten Mo (23) in Oss

16 december 2022 om 15:39 • Aangepast 19 december 2022 om 08:16
nl
Het Openbaar Ministerie zoekt nog twee verdachten die worden gelinkt aan de schietpartij, waarbij in april de 23-jarige Mohamed Ahmed uit Oss om het leven kwam. Een van hen is mogelijke schutter Semmih Z.. Hij is naar Turkije gevlucht en houdt zich daar schuil. Dat bleek tijdens de eerste tussentijdse zitting in deze zaak.
Profielfoto van Joris van Duin
Geschreven door
Joris van Duin

Daarin stond vooral ook de rol van twee in september aangehouden broers (23 en 26) uit Oss centraal. Zij maakten op 14 april van dit jaar deel uit van een groep van zeven mannen. Ze reden op klaarlichte dag in twee auto’s naar de Leeuwerikhof in Oss. De broers zaten in een donkergekleurde auto, waarin ook de nog voortvluchtige Semmih zat.

Hun doel zou zijn geweest: het ‘oplossen’ van een ruzie tussen de oudste broer (26) en Mo, eerder op de dag. Op camerabeelden in een andere straat is te zien hoe ze een mes, koevoet en boormachine in hun handen hadden. Maar welke rol speelden de twee broers in de uiteindelijke schietpartij? Daarover verschillen de meningen.

"Hij wist helemaal niet dat er een vuurwapen was."

Aan de ene kant ontkent de jongste broer (23) vooraf te hebben geweten dat er zou worden geschoten. “Hij wist helemaal niet dat er een vuurwapen was”, sprak advocaat Mark Nillesen. “Mijn cliënt heeft niets te verbergen en heeft uitgebreid verklaard over wie heeft geschoten. Hij had een normaal leven: heeft een opleiding afgerond, had werk en een vriendin. Ook hij is een slachtoffer in deze zaak.”

Ook de oudste broer (26) heeft verklaard niet te hebben geschoten, al wijzen sommigen hem wel als schutter aan. Uit camerabeelden zou echter blijken dat de schutter achterin de auto plaatsnam, terwijl hij zelf voorin zat. Schieten zou helemaal niet de bedoeling zijn geweest. “Ik wilde een akkefietje uitpraten”, zei de oudste broer in de rechtszaal.

Waarom Mo dan tóch werd doodgeschoten? Dat zeggen de familieleden niet te weten. De advocaten vroegen om vrijlating van hun cliënten.

Het OM was het daar niet mee eens. Volgens officier van justitie Eline Harbers stapte de groep op 14 april uit de donkergekleurde auto en vielen zij Mo met zijn allen aan. Het slachtoffer werd van zijn scooter getrapt en daarna nog van korte afstand in zijn hoofd geschoten.

“Ze vluchtten eerder al eens, ook nu is dat risico er.”

Juist omdat de groep doorging met de aanval op Mo nadat het eerste schot werd gelost, hebben ook de broers volgens justitie een grote rol gespeeld in de afrekening, en worden ze vervolgd voor medeplegen van moord.

Na de dodelijke schietpartij vluchtten ze naar Turkije. Daar hielden de broers zich drie maanden schuil, om zich later bij de politie te melden. “Ze vluchtten eerder al eens, ook nu is dat vluchtrisico er”, stelde Harbers.

De rechtbank ging mee in het betoog van het OM en besloot dat de mannen negentig dagen langer in de cel moeten blijven. In de tussentijd zoeken de opsporingsdiensten naar nog twee personen, die aan de dodelijke schietpartij worden gelinkt.

Een van hen is Semmih Z., die wordt gezien als mogelijke schutter. Hij houdt zich schuil in Turkije. Justitie wil de Turkse autoriteiten daarom om hulp vragen in de zoektocht naar deze verdachte.

LEES OOK:

Man die Mo (23) op straat in Oss doodschoot, zit mogelijk in Turkije

Werd Mo doodgeschoten in een Osse maffiawijk? 'In elke buurt is wel iets'

Vriend zag Mo (23) sterven op straat: 'Kogels boven oog en in buik'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!