Poetin mogelijk betrokken bij neerhalen MH17, maar kan niet worden vervolgd

8 februari 2023 om 13:04 • Aangepast 18 februari 2023 om 02:03
nl
Het onderzoek naar het neerhalen van vlucht MH17 is stilgelegd omdat er geen nieuwe verdachten zijn die kunnen worden vervolgd. Wel zijn er aanwijzingen dat de Russische president Vladimir Poetin betrokken was. Hij zou op zijn minst geweten hebben van het transport van de BUK-installatie waarmee het toestel werd neergeschoten, maar kan als zittend staatshoofd niet worden berecht.
Profielfoto van Ferenc Triki
Geschreven door

Dat hebben meerdere nabestaanden die eerder werden ingelicht, laten weten aan Omroep Brabant, nadat zij woensdagochtend als eersten zijn bijgepraat over het lopende onderzoek van het Joint Investigation Team (JIT).

Afgeluisterde telefoongesprekken
Vlucht MH17 werd bijna negen jaar geleden, op 17 juli 2014, neergeschoten boven Oost-Oekraïne. Alle 298 inzittenden kwamen om het leven. Onder hen waren 50 Brabanders. Hoewel het onderzoeksteam wel meer informatie boven tafel heeft gehaald, is het te weinig om nieuwe verdachten te kunnen berechten in Nederland.

Uit afgeluisterde telefoongesprekken blijkt dat de Russische president Poetin betrokken was. Hij zou geweten hebben van het transport van de BUK-installatie, waarmee vlucht MH17 werd neergeschoten. Ook zou hij zelf toestemming hebben gegeven om zwaardere wapens vanuit Rusland richting Oost-Oekraïne te brengen.

Immuniteit
De Russische president voor de rechter slepen kan alleen niet: het is in Nederland niet mogelijk om een nog zittend staatshoofd te vervolgen. Het onderzoeksteam sluit niet uit dat dat op een later moment wel gaat gebeuren, als Poetin geen president meer is. Of het bewijs daarvoor sterk genoeg is, is niet bekeken, omdat vervolging op dit moment niet mogelijk is.

Daarnaast heeft het JIT nog een aantal commandanten in het vizier. Zij kunnen op dit moment niet vervolgd worden omdat er onvoldoende bewijs is voor een rechtszaak. Ook kunnen zij zich verschuilen achter hun immuniteit op basis van het oorlogsrecht, aangezien zij onderdeel uitmaakten van het Russische leger in oorlogstijd.

In slaapstand
Dat het internationale onderzoeksteam het onderzoek nu stillegt, wil niet zeggen dat het onderzoek ook stopt. Het JIT gaat in een zogenoemde slaapstand, maar blijft wel open staan voor nieuwe tips en getuigenverklaringen.

Daardoor kan bij nieuwe bruikbare tips en aanwijzingen het onderzoek direct weer worden opgepakt.

Levenslange celstraffen
November vorig jaar werden drie mannen tot levenslange celstraffen veroordeeld voor het neerhalen van vlucht MH17 boven Oost-Oekraïne. Volgens de rechtbank zijn zij schuldig aan de dood van de 298 inzittenden van het vliegtuig. Eén verdachte werd vrijgesproken. Het Openbaar Ministerie ging niet in beroep tegen die uitspraak.

De veroordeelden de Russische rebellenleider Igor Girkin, zijn rechterhand Sergej Doebinski en de Oekraïense commandant Leonid Chartsjenko. Zij waren verantwoordelijk voor het transport van de BUK-raketinstallatie, waarmee vlucht MH17 werd neergehaald. De kans dat zij ooit achter tralies zullen verdwijnen, is niet groot. Rusland weigert de drie mannen uit te leveren.

LEES OOK:

Geen hoger beroep in MH17-proces: 'We kunnen het eindelijk afsluiten'

Anton Kotte over MH17-uitspraak: 'Ik ga het ze vanavond vertellen'

Opluchting bij MH17-nabestaanden na drie keer levenslang: 'Dit geeft rust'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!