Hennie zocht met zijn warmtecamera naar overlevenden onder puin in Turkije

19 februari om 17:15 • Aangepast 1 maart om 02:01
nl
De speurhondengroep van Signi uit De Rips is weer terug in Nederland. Op hun laatste avond in Turkije werden er nog vier overlevenden onder het puin gevonden. Dat mag een wonder heten, bijna twee weken na de verwoestende aardbevingen. Speurhond Power en zijn baasje Esther werden bijgestaan door onder anderen Hennie van Selst, die met zijn warmtecamera overlevenden kon 'zien' liggen. "We werden aangeklampt door mensen die hun hele familie kwijt waren."
Profielfoto van Janneke BoschProfielfoto van Jos Verkuijlen
Geschreven door

"Het is bijna niet te beschrijven", vertelt Hennie. "We waren in Hatay, een stad van 250.000 mensen. Maar álles ligt in puin. Echt álles. Het is helemaal verwoest. Appartementencomplexen zijn zó in de grond gezakt. De onderste verdiepingen zijn gewoon verdwenen." En juist in die onderste verdiepingen, woonden de meeste mensen. "Al die mensen liggen onder het puin."

"Ik heb een week dezelfde kleren aangehad."

Naar die slachtoffers gingen Hennie en het team van Signi met speurhonden op zoek. Dag en nacht werd er doorgewerkt. "De eerste 36 uur hebben we non-stop gewerkt", vertelt Hennie. "Er was chaos, vermoeidheid en je gaat gewoon maar door. Je kunt niet douchen. Ik heb een week dezelfde kleren aangehad."

Zoeken naar overlevenden in een berg puin waarin niets meer te herkennen is, is als zoeken naar een speld in een hooiberg. "We kregen vaak een locatie door waar iemand bijvoorbeeld een geluidje had gehoord", vertelt Hennie. "Daar waren dan misschien overlevenden."

Daar ging het team dan opaf. "Eerst werden de honden ingezet, om de plek te bepalen. Als die dan bekend was, kwam ik met de warmtebeeldkijker. Kijken of er temperatuurverschillen te zien waren."

Een paar graden temperatuurverschil kan al betekenen dat er nog iemand onder het puin ligt. "Soms waren het ook doden", zegt Hennie realistisch. Twee weken na de ramp werd de kans op overlevenden met de minuut kleiner. Toch gaven ze de moed niet op. "We werden steeds bekender bij reddingswerkers daar. Er werd steeds meer gevraagd naar onze warmtebeeldkijker."

"Hij zat met zijn blote handen zijn familie uit te graven."

Ook gewone mensen klampten Hennie en het team aan. "We zagen een man met een rugzak wat scharrelen in het puin", herinnert Hennie zich. "Hij was zijn familie kwijt. Dus ik heb met de warmtecamera gekeken en kon hem wijzen: dáár moet je zijn. En daarna zagen we hem op zijn knieën zitten, met zijn blote handen zijn familie aan het uitgraven."

Zulke beelden maken indruk. Toch kijkt Hennie met een goed gevoel terug op de missie. "Ik ben gewoon blij dat ik iets heb kunnen doen voor de mensen daar."

LEES OOK:

Brabantse speurhond vindt na 11 dagen levend slachtoffer onder het puin

Speurhonden van Signi vonden al 40 lichamen onder het puin in Turkije

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!
Download in de App StoreDownload in de Play Store
Smartphone