Video

'Geen draagvlak meer voor crisisopvang in de regio', zegt Dijsselbloem

11 maart 2023 om 12:10 • Aangepast 21 maart 2023 om 02:01
nl
De regio Eindhoven heeft geen trek meer in het opvangen van asielzoekers. Het draagvlak is weg en daarom gaat de crisisopvang dicht. Dat zei verantwoordelijk Staatssecretaris Eric van der Burg in een debat in de Tweede Kamer. Hij citeerde daarbij uit een gesprek dat hij had met Jeroen Dijsselbloem. Als burgemeester van Eindhoven leidt hij ook het regionale overleg.
Profielfoto van Jan Peels
Geschreven door

"Waar ik mee te maken heb is dat ik vorige week gebeld word door burgemeester Dijsselbloem van Eindhoven. Die zei: 'Er komt in de regio Eindhoven geen crisisnoodopvang meer en ik sluit volgende week die crisisnoodopvang'," aldus staatssecretaris Eric van der Burg.

"Er is geen draagvlak meer om crisisnoodopvang te realiseren", zou Dijsselbloem hebben gezegd. De uitspraken zijn opmerkelijk, omdat de regio officieel nog geen standpunt over de asielopvang naar buiten heeft gebracht.

In een reactie laat de Eindhovense burgemeester weten dat de staatssecretaris zijn woorden uit z'n verband heeft getrokken. Er is inderdaad sprake van sluiten van de crisisnoodopvang in Someren, maar dat er geen draagvlak zou zijn, slaat volgens de burgemeester alleen op de crisisopvang en niet in het algemeen over asielzoekers.

"We moeten uit de crisisstand en op zoek naar structurele oplossingen."

"De crisisopvang in Someren is op verzoek van de staatssecretaris al drie maanden langer opengebleven en is volgens afspraak op 1 maart dicht gegaan. We moeten uit de crisisstand en op zoek naar langdurige oplossingen om asielzoekers in de regio Eindhoven op te vangen", meent burgemeester Dijsselbloem. Hij reageert als voorzitter van de veiligheidsregio.

Binnenkort hopen de 21 gemeenten rond Eindhoven te komen met een 'regionaal opvangplan' om de opvang van asielzoeker structureel goed te regelen. De burgemeesters zeggen dat er geen bestuurlijk draagvlak meer is voor crisisopvang omdat er geen sprake meer is van een crisis, maar van een situatie die langer gaat duren.

LEES OOK:

Rondreizende' asielzoekers hopen na Someren op een vaste plek

Toch weer voorstel voor opvang 500 asielzoekers op landgoed in Nuenen

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.