Zwarte man mishandeld en uitgescholden: taakstraf voor daders

31 maart 2023 om 13:13 • Aangepast 13 april 2023 om 02:05
nl
Drie mannen die een zwarte man in Breda hebben mishandeld en uitgescholden, krijgen taakstraffen van 36 tot 80 uur. Dat heeft de rechtbank in Breda vrijdag beslist. De hoogste straf van 80 uur was voor Daniel S. (38) uit Landgraaf die de man heeft mishandeld. Twee andere verdachten, John A. (24) uit Zwijndrecht en A.P (28) uit Woudenberg, werd een taakstraf opgelegd van respectievelijk 36 en 70 uur.
Profielfoto van Corné Verschuren
Geschreven door

De mishandeling van de zwarte man in park Valkenberg in Breda was op 17 oktober 2021. De man werd door Daniel S. met gebalde vuist in het gezicht geslagen. Hij en zijn vrouw werden bovendien uitgescholden voor 'kankernegers'. Dat gebeurde nadat het stel een sticker met racistische teksten van een lantaarnpaal had verwijderd. De sticker was door een van de verdachten daarop geplakt.

Groepsbelediging
Het trio is ook veroordeeld voor het in bezit hebben en verspreiden van stickers met beledigende teksten. De mannen waren naar Breda gekomen om daar samen stickers van 'Nationaal socialisme, we zijn terug' en 'Stop white replacement' te gaan plakken en uitdelen.

Volgens de rechtbank hebben ze zich schuldig gemaakt aan 'groepsbelediging van mensen met een donkere huidskleur of een andere etniciteit'.

Schadevergoeding
Daniel S. moet ook een schadevergoeding van 150 euro betalen aan het slachtoffer voor de mishandeling. A.P. moet aan het slachtoffer en zijn vrouw een schadevergoeding van in totaal 500 euro betalen voor belediging.

De rechtbank gaf Daniel S. en John A. ook nog een voorwaardelijke celstraf van 29 dagen. Eén voorwaarde is dat het hen is verboden stickers of posters te verspreiden met racistische leuzen. De drie verdachten, die bekend staan als activisten van de beweging White Lives Matter (WLM), waren vrijdag niet bij de uitspraak aanwezig.

Racistische leuzen projecteren
Twee van de drie verdachten (Daniel S. en John A.) moeten zich op een later moment nog voor de rechter verantwoorden voor het projecteren van racistische leuzen op het stadhuis in Eindhoven en de Erasmusbrug in Rotterdam.

In Eindhoven werden tijdens carnaval op het stadhuis racistische teksten geprojecteerd als ‘Houd Lampegat blank’ en ‘Alaaf namens blank Nederland’. De datum voor de strafzaak is nog niet bekend.

LEES OOK:

Mannen achter racistische projecties voor rechter om mishandeling

Racistische leuzen kwamen van gemaskerde daders met mobiele projector

Racistische carnavalsteksten: 'Zeker niet zo onschuldig als het lijkt'

Aangifte burgemeester na racistische projectie: 'Carnaval is van iedereen'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!