Amerika ontkent ongeluk met atoombom in Volkel: 'Foto komt uit een folder'

3 april 2023 om 20:29 • Aangepast 13 april 2023 om 02:01
nl
Er is 'absoluut geen enkel ongeluk gebeurd' met een atoombom op vliegbasis Volkel. Dat zegt het Amerikaanse ministerie van defensie. Het reageert op berichten over een foto die de ronde doet. Daarop zou een beschadigde atoombom te zien zijn op vliegbasis Volkel. Het is niet de eerste keer dat er ophef is over een foto van poserende soldaten bij een 'atoombom' op Volkel.
Profielfoto van Willem-Jan Joachems
Geschreven door

"We zijn ons bewust van een nieuwsverhaal dat er een foto is gevonden waarop Amerikaanse militairen een beschadigde B61 atoombom inspecteren na een ongeluk op een NAVO-basis", meldt Oscar P. Seára. Hij is woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van defensie, het Pentagon. "This is absolutely untrue," vervolgt hij zijn reactie. Het is absoluut niet waar, is zijn punt. De woordvoerder reageerde via de NOS.

'Oefenwapen'
"Zoals in het artikel is te lezen komt de foto van een wervingsfolder uit 2022. Wat je ziet is studenten die een routinetraining doen met een ongewapend oefenwapen. Het is een voorbereiding om te werken in een speciaal team," schrijft de woordvoerder.

De bewuste foto van militairen rond de B61 atoombom (foto: FAS).
De bewuste foto van militairen rond de B61 atoombom (foto: FAS).

De korte officiële verklaring kwam aan het begin van de maandagavond, toen het in Washington rond het middaguur was. Het Pentagon gaat verder niet in op berichten dat de foto op Volkel is gemaakt. Dat was ook niet te verwachten, omdat zowel het Ministerie van Defensie in Den Haag als het Pentagon nooit ingaat op de vraag of er wel of niet kernwapens liggen op Volkel, want dat is geheim.

Eerder ophef
Wetenschappers kwamen eerder op de dag met het vermoeden dat ergens een ongeluk moest zijn gebeurd met een atoombom. Ze kwamen ook de plek op het spoor en concludeerden dat het Volkel wel moest zijn.

De ophef over de 'beschadigde atoombom' doet denken aan commotie van een paar jaar geleden. Toen was er ook een foto waar veel discussie over was: Amerikaanse militairen rond een atoombom. Mogelijk ook gemaakt op Volkel. Dat ging ook om een nepbom, een oefenmodel, was toen de gelijkluidende reactie.

LEES OOK:

Ongeluk gebeurde met atoombom op vliegbasis Volkel, zeggen wetenschappers

Kernwapens Volkel: 'Als we gaan dan gaan we met zijn allen'

Stiekem op de foto met een atoombom op vliegbasis Volkel

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!