484 Brabanders krijgen een lintje: van muzikant tot wonderdokter

26 april 2023 om 13:00 • Aangepast 9 mei 2023 om 02:00
nl
Op de dag van de lintjesregen zijn er in Brabant 484 mensen koninklijk onderscheiden. Dat zijn er 61 minder dan vorig jaar. In de gemeenten Tilburg en Land van Cuijk werden de meeste mensen verrast: 25. Het merendeel werd benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Ongeveer tachtig Brabanders werden Ridder in de Orde van Oranje-Nassau, onder wie burgemeester Roderick van de Mortel van de gemeente Vught.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

In Drimmelen, Heeze-Leende en Son en Breugel kreeg maar één inwoner een lintje. Drimmelen telde vorig jaar nog een recordaantal voor deze gemeente: elf.

Alle mensen die een lintje hebben gekregen, worden daarmee bedankt voor hun inzet voor de samenleving. Ook landelijk werden er minder mensen onderscheiden uit dan vorig jaar: 2850 tegen 3025. Alleen in Zuid-Holland (499) werden meer lintjes uitgereikt dan in Brabant.

Vrouwen zijn ook in Brabant bij de lintjesregen nog steeds in de minderheid, behalve in de gemeente Bernheze waar slechts twee van de negen gelukkigen man zijn. Verder valt op dat in de gemeente Waalwijk zeven van de tien gelauwerden ouder zijn dan 73. Onder hen is het 78-jarige echtpaar Erica en Cees Koster-van der Lijn. De 90-jarige Hannie Arts uit Best is, voor zover bekend, de oudste Brabantse die een lintje kreeg.

Hannie Arts (foto: Freke van der Esch).
Hannie Arts (foto: Freke van der Esch).

Officieren
Twee Brabanders die in de medische wereld werken, zijn ‘gepromoveerd’ tot Officier in de Orde van Oranje. Marlies Bongers (66) uit Waalre is gynaecoloog in het Máxima Medisch Centrum in Veldhoven. Ze is gespecialiseerd in de aanpak van bloedverlies en andere problemen bij menstruatie.

Jan Frans Mutsaerts uit Breda werd officier, omdat hij erg belangrijk is geweest voor de huisartsenzorg, onder meer als directeur van de Zorggroep ‘Het Huisartsenteam’.

Ridders
Tot de mensen die benoemd werden tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau behoort de 80-jarige Cor van Wanrooij uit Vught. Hij is nog steeds actief als osteopaat en heeft honderden (top)sporters en anderen genezen. Onder hen iemand met een dwarslaesie en een wanhopige Belgische huisarts, die nergens anders hulp kon krijgen. Osteopathie is in Nederland een niet officieel erkende behandelwijze die ervan uitgaat dat gezondheidsproblemen vaak worden veroorzaakt door blokkades elders in het lichaam. Van Wanrooij werd gehuldigd door burgemeester Roderick van de Mortel.

Toen de ceremonie in Vught bijna klaar was, werd de burgemeester zelf ook nog verrast. "Hier klopt iets niet", zei Van de Mortel toen hij plotseling zijn familie de zaal in zag lopen. Ina Adema, commissaris van de Koning, was speciaal naar Vught gekomen om de burgemeester een lintje op te spelden.

"Het was een grote verrassing. Ik ben zeer vereerd", reageerde Van de Mortel daarna. "Ik vind het ontzettend leuk dat ik dit heb gekregen, maar het gaat vandaag vooral om al die duizenden andere mensen die zich al jaren belangeloos inzetten. Zij zijn het cement van onze samenleving. Zonder al die vrijwilligers kunnen we het niet." Van de Mortel noemde deze lintjesregen daarom een van de mooiste bijeenkomsten van het jaar.

Ook de 75-jarige Rudy de Queljoe uit Waalwijk werd ‘geridderd’. Hij introduceerde het Molukse geluid in de Nederlandse muziek, als lid van de bands Massada en Brainbox. Verder is De Queljoe al decennia een vraagbaak en voorbeeld voor jonge en oude Molukkers.

Wachten op privacy instellingen...

Jacques van Meel uit Roosendaal werd ridder, omdat hij een grote bijdrage heeft geleverd aan de internationale danswereld. Wil Dries-Borman uit Putte dankt deze titel aan haar verdiensten voor de atletieksport in binnen- en buitenland.

Wil Dries-Borman (foto: gemeente Woensdrecht).
Wil Dries-Borman (foto: gemeente Woensdrecht).

Markante Brabanders
Onder de mensen die in de bloemetjes werden gezet, zijn meerdere echtparen, maar ook de broers Jan en Gerald Riepe. Zij zetten zich al jaren als vrijwilliger in bij de voetbalclub in hun woonplaats Volkel. Sije Visser uit Grave werd Lid in de Orde van Oranje-Nassau, omdat hij zich ruim vijftig jaar inzet voor een andere voetbalvereniging, NEC Nijmegen.

Een deel van de 25 inwoners van de gemeente Land van Cuijk die door burgemeester Marieke Moorman (midden op de voorgrond) werden gefeliciteerd. Links op de achterste rij Sije Visser (foto: gemeente Land van Cuijk).
Een deel van de 25 inwoners van de gemeente Land van Cuijk die door burgemeester Marieke Moorman (midden op de voorgrond) werden gefeliciteerd. Links op de achterste rij Sije Visser (foto: gemeente Land van Cuijk).

Ook twee markante Brabanders werden in de bloemetjes gezet. Jac Madou is een kunstzinnige excentriekeling in Asten-Heusden. Marja Kivits uit Vlijmen is als Marie van de Middelhaai bekend geworden door de manier waarop ze haar unieke boerderij probeert te beschermen.

Marja Kivits ofwel Marie van de Middelhaai (foto: Arna Schoemans).
Marja Kivits ofwel Marie van de Middelhaai (foto: Arna Schoemans).
Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...

Kijk hier wat er voorafgaat aan de uitreiking van een lintje:

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.