Nico en Sonja hadden Michelinsterren maar nu koken ze in hun eigen huis

27 april 2023 om 20:00 • Aangepast 10 mei 2023 om 02:01
nl
Het is maar een paar passen van hun drukke werkplek naar de comfortabele hoekbank met televisie. Sonja en Nico Boreas uit Leende openden op 17 maart hun nieuwe restaurant Sabero. Locatie: in hun eigen woning. Het echtpaar runde eerder sterrenrestaurant Sabero in Roermond, maar besloot dat te sluiten. En dus verloren ze ook hun twee Michelinsterren. “Maar dat wisten we van tevoren.”
Profielfoto van Alice van der Plas
Geschreven door

Kleinschalig. Minder personeel. Intiemer. Het was al langer de wens van Sonja en Nico. In hun nieuwe huiskamerrestaurant is plek voor twaalf tot zestien gasten. Koken doen ze in hun eigen keuken die deel uitmaakt van hun privéwoonkamer. Het restaurant zit in een aanbouw, maar gasten kunnen wel in de keuken kijken.

En die zijn erg enthousiast en lopen soms ook even de keuken binnen volgens Sonja. “We hebben altijd heel dicht bij hen gestaan. We besteden graag veel aandacht aan iedere gast.”

Sabero is gevestigd in een grijze strakke villa in Leende. “Eigenlijk wilden we een karakteristieke boerderij”, zegt Sonja. “Maar toen we dit huis zagen, wisten we dat het hier moest komen.”

Er moest wel een horecavergunning aangevraagd worden, maar dat verliep soepel. “Gelukkig maakte niemand bezwaar”, zegt Sonja. “Ook de buurt is enthousiast. De enige voorwaarde was wel dat we de parkeerplaatsen op ons eigen terrein aanlegden. Dat was geen probleem.”

"Niet iedereen zou dit willen, maar wij zijn het gewend."

Het 'thuiswerken' is geen enkel probleem voor Nico en Sonja. "Niet iedereen zou dit willen, maar wij zijn het gewend. Toen we restaurant Boreas hadden, woonden we daar ook gewoon boven." Sabero telt nu twee keukens. Een kleinere mise-en-place keuken, waar al het eten wordt voorbereid. En de keuken van Sonja en Nico waar het eten uiteindelijk wordt gekookt.

Het valt niet mee om een tafeltje bij Sabero te boeken. Lunchen lukt niet meer dit jaar. De weekenden zitten tot eind dit jaar vol. De donderdag tot oktober. “Maar je kunt het altijd proberen”, zegt Sonja. “Soms zeggen mensen af en ik heb een hele reservelijst.”

Sonja en Nico denken nu hun laatste stek gevonden te hebben. “Misschien moet je het nooit zo zeggen, maar hier willen we nu wel blijven wonen”, zegt Sonja. Of er weer een Michelinster in het vooruitzicht ligt, weet ze niet. “Het was wel erg fijn dat we ze hebben gehad. Dit concept is heel erg nieuw en bestaat nog niet. Je moet eigenlijk vier dagen open zijn. Wij zijn drie dagen open. Maar misschien zullen ze wel weer eens komen proeven.”

"Het gaat ook gewoon om fijn werken en het leuk hebben met je gasten."

De uitslag van de Michelinsterren werd wel volop door het echtpaar gevolgd. “Jammer dat er in Brabant niets bij is gekomen.”

Sonja en Nico willen voorlopig gewoon lekker hun eigen ding doen. Veel aandacht voor het altijd veranderende menu, koken met seizoenproducten en een hoge kwaliteit afleveren. “En het gaat ook gewoon om fijn werken en het leuk hebben met je gasten”, zegt Sonja.

Toch willen Nico en Sonja de uren een beetje binnen de perken houden. Geen zestig uur per week meer, maar gewoon 38 uur. “We hebben zo veel uren gewerkt in het begin”, zegt Sonja. “We zijn nu drie dagen open, maar we zijn er vier dagen in de week mee bezig.” Niet dat ze dat erg vinden. “Koken is onze hobby en passie.”

LEES OOK:

Restaurant Noble in Den Bosch raakt Michelinster kwijt

Dit is waarom Brabant zoveel sterrenrestaurants heeft

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!