Zorggroep voorkwam dat omstreden huisartsenketen zich kon vestigen

2 mei om 18:00 • Aangepast 12 mei om 02:00
nl
In het voorjaar van 2022 heeft de omstreden huisartsketen Co-Med een poging gedaan zich te vestigen in Oosterhout. Zorggroep Zorroo stak hier toen een stokje voor, door zelf snel een opvolger te regelen voor de stoppende huisarts en Co-Med te laten weten dat ze niet welkom zijn. Het is niet de eerste keer dat samenwerkende huisartsen in opstand komen tegen Co-Med.
Profielfoto van Wim Heesterbeek
Geschreven door

Volgens de website van Co-Med en de Kamer van Koophandel heeft Co-Med zeven vestigingen in Brabant, en is er een overname op handen in Bergen op Zoom, Waalwijk en Oosterhout. Die laatste vermelding blijkt nu onterecht, want de praktijk waar het om gaat is niet in handen van Co-Med en zal dat volgens zorggroep Zorroo ook nooit komen.

Zorroo is een regionaal samenwerkingsverband van zo’n 70 huisartsen in de regio Oosterhout. De aangesloten huisartsen verdelen onderling een aantal taken om zo bijvoorbeeld goede 24-uurs zorg te kunnen leveren.

'Alleen geld verdienen'
In het voorjaar van 2022 merkte Zorroo dat Co-Med de praktijk van een stoppende huisarts over wilde nemen. "Daar waren we snel bij en hebben een alternatief geboden aan de toenmalige huisarts", zegt directeur Daan Kerklaan tegenover Omroep Brabant. "We hebben met Co-Med gesproken en aangegeven dat hun werkwijze en praktijkvoering niet past bij Zorroo en we dus niet kunnen gaan samenwerken."

"Ze zijn er niet voor de huisarts, maar ze zijn er om er geld aan te verdienen. De kwaliteit van zorg staat niet op één bij ze. Ze lossen niets op, maken zaken alleen maar lastiger", aldus Kerklaan. Het heeft er toe geleid dat Co-Med 'geen voet aan de grond' heeft gekregen in Oosterhout. Inmiddels wordt de praktijk gerund door een nieuwe, jonge praktijkhouder.

Eindhoven
Eerder trok zorggroep PoZoB uit de regio Eindhoven ook al aan de bel. Co-Med meldde zich daar om samen te werken, maar aan die samenwerking kwam snel een eind.

Volgens PoZoB was de kwaliteit van de zorg die Co-Med levert onder de maat, zo vertelde de zorgclub in 2022 aan het Eindhovens Dagblad. "Meerdere gesprekken en interventies hebben niet tot verbetering geleid", aldus een woordvoerder toen.

Omstreden
Co-Med is al langere tijd omstreden. Zo werden na de overname van een praktijk in Breda de huisartsen vervangen door waarnemers, die slecht bereikbaar waren. Maandag ging een vestigiging in Reusel plotseling dicht, waardoor patiënten op de stoep stonden.

Bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd kwamen alleen dit jaar al 27 klachten over de Brabantse Co-Med vestigingen binnen. Er loopt een onderzoek naar de organisatie, onbekend is wanneer dat is afgerond.

LEES OOK:

Al tientallen klachten bij inspectie over omstreden huisartsenpraktijken

Patiënten staan radeloos aan de poort nu huisarts plots stopt: 'Schandalig'

Wat is Co-Med? ‘Geld verdienen zonder goede huisartsenzorg te leveren'

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!