Rekeningen voor Peter Gillis blijven zich opstapelen: weer bijna twee ton

10 mei 2023 om 10:21 • Aangepast 20 mei 2023 om 02:03
nl
Peter Gillis van de Oostappen Vakantiegroep in Ommel moet 170.000 euro aan dwangsommen betalen aan de gemeente Loon op Zand. De Raad van State heeft dit bepaald. Er hangt het bedrijf een boete van nog eens 304.000 euro boven het hoofd, zo laat de gemeente weten.
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Volgens de Raad van State heeft Gillis afspraken over huisvesting van buitenlandse werknemers aan zijn laars gelapt. Dat gebeurde toen hij nog eigenaar was van vakantiepark Droomgaard in Kaatsheuvel, dat onder Loon op Zand valt. Burgemeester Hanne van Aart: "We zijn blij dat de Raad van State ons in staat stelt mensen tot de orde te roepen die zich niets gelegen laten liggen aan algemeen belang of openbare orde.”

Duur jaar
2023 dreigt een duur jaar te worden voor de realityster. In februari maakte de Limburgse gemeente Peel en Maas bekend dat ze hem een dwangsom van één miljoen euro heeft opgelegd. De aanleiding: de illegale huisvesting van arbeidsmigranten op vakantiepark De Berckt in Baarlo, dat bij Peel en Maas hoort.

Begin deze maand werd bekend dat Gillis 180.000 euro moet betalen aan de gemeente Terneuzen. Ook hier ging het om het onderbrengen van arbeidsmigranten op een vakantiepark, in dit geval Marina Beach.

De gemeente Arnhem stelt zich eveneens hard op tegen de Ommelse ondernemer. Deze week werd bekend dat ze een einde wil maken aan de permanente bewoning op het Oostappenpark in Arnhem.

Conflict om arbeidsmigranten
Het conflict in Loon op Zand dateert uit 2018. Het gemeentebestuur legde Gillis toen dwangsommen tot ruim 170.000 euro op. De toenmalige eigenaar van het vakantiepark was opgedragen het aantal recreatiewoningen op het deel waar arbeidsmigranten verbleven, terug te brengen naar tweehonderd. Ook moest hij stoppen met het gebruik van het vakantiedeel van het park voor het huisvesten van arbeidsmigranten. Deze bewoners veroorzaakten de nodige overlast.

Gillis was het hiermee niet eens en hij ging tegen het besluit van burgemeester en wethouders van Loon op Zand in beroep bij de rechtbank in Breda. Die gaf hem deels gelijk, waarna beide partijen de zaak aanhangig maakten bij de Raad van State, Nederlands hoogste rechtsorgaan.

Gillis is al jaren geen eigenaar meer van Droomgaard. Vakantieparkketen EuroParcs nam het complex in 2019 over. Maar de dwangsommen moet de ondernemer uit Ommel wel 'gewoon' betalen. Om die reden is ook beslag gelegd op zijn privévermogen.

Vakantiepark Droomgaard. (Archieffoto: Niels Penninkhof)
Vakantiepark Droomgaard. (Archieffoto: Niels Penninkhof)

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.