Video

Buurt over brand Eindhoven: 'Hebben steeds gedacht: dit gaat een keer mis'

14 mei 2023 om 08:30 • Aangepast 24 mei 2023 om 02:01
nl
Buurtbewoners vreesden al langer dat het een keer mis zou gaan in het gebouw aan de Lichtstraat in Eindhoven, dat zaterdag uitbrandde. Dat vertelt Marco Karssemakers. Hij is de voorzitter van de vereniging van eigenaren van appartementencomplex De Graaf, pal naast dat gebouw.

Volgens hem verbleven in het voormalige Lighting Application Center (LAC) van Philips daklozen en stookten die regelmatig vuurtjes. "Om warm te worden of eten te maken." Of dit de verwoestende brand van zaterdag veroorzaakt heeft, wordt onderzocht.

"We zaten op ons balkon toen de brand uitbrak, zes mensen waren bij ons op bezoek", blikt Marco terug. "Op een gegeven moment roken we een bepaalde brandlucht. We dachten eerst nog dat er mensen aan het barbecueën zouden zijn. Maar op een gegeven moment werd die geur vervelender. Toen gingen we kijken en zagen we veel rook."

"We zagen de vlammen uit het gebouw slaan."

Op dat moment besloten ze naar buiten te gaan om te zien wat er precies aan de hand was. "Toen bleek het te gaan om het LAC, dat stond in brand. Er ontstond een ontzettend heftige rookontwikkeling. Vervolgens ging het snel. Op een gegeven moment zagen we de vlammen uit het gebouw slaan en zagen we de brandweer ingrijpen."

Verschillende mensen besloten daarop voor de zekerheid weg te gaan uit het appartementencomplex. "Een logische reactie", vindt Marco "Er ging hier ook een alarm af, en je weet nooit."

"We hebben diverse keren verzocht dit gebouw af te sluiten."

Volgens de vve-voorzitter van het De Graaf-complex stond het LAC-gebouw al een hele tijd leeg. "Het werd heel vaak gebruikt om te overnachten door mensen die geen dak boven hun hoofd hebben. Dat is best een probleem in Nederland, ook hier in Eindhoven", zegt hij.

De buurt verzocht de gemeente al een paar keer om het gebouw af te sluiten. "Er is ook heel veel aan gedaan om het dicht te maken. De ramen zijn 'afgehekt' en als er iets toch open werd gemaakt, werd die opening snel weer dichtgemaakt. Er werd betonnen blokken voor gezet zodat mensen niet meer naar binnen zouden kunnen komen, maar vervolgens klommen mensen op die blokken om zo een etage hoger binnen te komen."

Hoeveel mensen er exact verbleven in het gebouw weet Marco niet. Hij houdt het op 'heel veel daklozen'. "Een aantal kennen we van gezicht, die komen we dagelijks tegen. Maar ik durf er geen aantal op te plakken, echt niet. Ik hoop maar dat er geen mensen binnen waren toen die brand zaterdag uitbrak. Dat zou het allerergste zijn, als er slachtoffers zouden zijn..."

"Je raam openzetten doe je hier niet op de begane grond."

Verschillende bewoners van het appartementencomplex laten weten dat ze al lange tijd overlast hadden van de daklozen in hun buurt. Die veroorzaakten rommel bij het appartementencomplex en sommigen sliepen zelfs bij bewoners op het balkon. '

Marco kent de verhalen. "Op de begane grond woont een vrouw, die heeft 's nachts alles op slot. Ik woon zelf op de vierde etage, ik heb gewoon mijn raam open. Dat doe je hier niet op de begane grond. Die balkons zijn toegankelijk vanaf de openbare ruimte. Die bewoners worden regelmatig 's ochtends wakker met mensen die op hun balkon liggen te slapen."

Vorig jaar hebben bewoners deze situatie al aangekaart. "Er zijn gewoon heel veel mensen die een plek zoeken in Nederland die we hen niet kunnen geven. Hier hebben ze daar serieus last van. Er zijn veel mensen die hier 's nachts verblijven. Dit is hartje Eindhoven, het is hier druk en er zijn veel mensen die 's nachts hier een plekje zoeken om te slapen."

Zo zag de brand in het centrum van Eindhoven eruit.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!