Omstreden 'piramidespel': minister moet ingrijpen vinden Kamerleden

25 mei 2023 om 14:09 • Aangepast 3 juni 2023 om 02:01
nl
Het omstreden IM Academy moet ook in Nederland een halt worden toegeroepen. Dat vinden Kamerleden van verschillende partijen, naar aanleiding van publicaties van Omroep Brabant. Onder meer BBB, GroenLinks en PvdA maken zich zorgen. Het Amerikaanse bedrijf werd in België al veroordeeld voor het organiseren van een piramidespel.

IM Academy presenteert zichzelf als een opleidingsinstituut en biedt cursussen aan over onder andere het handelen in cryptomunten, succesvol worden op social media en positief denken. Ze richten zich vooral op jongeren die snel rijk willen worden. Naast het volgen van cursussen, kun je bij het bedrijf geld verdienen door nieuwe leden te werven.

Als het meer gaat om dat werven dan om het product dat verkocht wordt, kan dat een piramidespel zijn. En dat is verboden in Nederland. IM Academy kan tot nu toe zijn gang gaan. Maar als het aan een aantal Kamerleden ligt, komt daar verandering in.

"We verafschuwen dit soort piramide-activiteiten."

Tweede Kamerlid Tom van der Lee (GroenLinks) maakt zich zorgen: "Namens GroenLinks kan ik zeggen dat wij dit type piramide-activiteiten, zeker als ze gericht zijn op jongeren, verafschuwen. Wij vinden dat het toezicht hierop aangescherpt moet worden."

Caroline van der Plas (BBB) is het daarmee eens. Samen met van der Lee roept ze het kabinet op om actie te ondernemen. "Het is zeer zorgelijk dat jongeren worden meegezogen in IM Academy, dat in alles op een piramidespel lijkt. In veel gevallen verliezen jongeren geld en goed contact met vrienden en familie."

Volgens de Kamerleden moeten de activiteiten van IM Academy worden gestopt. "Hoe kan het dat IM Academy in Nederland nog gewoon actief is, terwijl het moederbedrijf in België is veroordeeld op basis van een Europese Richtlijn?"

"Alleen waarschuwing is niet genoeg."

Van der Plas en van der Lee zijn fel tegen het financieel advies dat IM Academy aan haar leden geeft, zonder dat het bedrijf daar een vergunning voor heeft. Ze roepen de Autoriteit Financiële Markten (AFM) op om onderzoek te doen naar IM Academy en soortgelijke bedrijven die inspelen op snel rijk worden.

Volgens Henk Nijboer (PvdA) is de waarschuwing op de website van de AFM niet genoeg om mensen te beschermen tegen de manier waarop IM Academy te werk gaat.

En ondanks de controverse die rond het bedrijf hangt, organiseerde IM Academy vorige week nog een evenement in het Chassé Theater in Breda waar zo'n 1400 jongeren op afkwamen. D66 heeft vraagtekens bij de uitverkochte zalen vol jongeren die het bedrijf trekt. Zij worden dan aangemoedigd om zich voor veel geld bij IM Academy aan te sluiten. De partij wil duidelijkheid over de aanpak van dit soort bedrijven.

Het ministerie van Financiën heeft drie weken de tijd om een reactie te geven op de oproep van de Kamerleden.

Omroep Brabant werd zelf lid van IM Academy en sprak met jongeren die uit de organisatie stapten. Dat zie je in deze aflevering van HOE..?

Wachten op privacy instellingen...

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.