Video

Brand verwoest loods: glasdeeltjes van zonnepanelen belanden in omgeving

22 juni 2023 om 08:11 • Aangepast 30 juni 2023 om 02:00
nl
Bij de grote brand in een loods aan de Grote Dorshees in Beers zijn glasdeeltjes van zonnepanelen in de omgeving beland. Geadviseerd wordt om vee in de omgeving van de loods van het land te halen.
Profielfoto van Bart Elzendoorn
Geschreven door
Bart Elzendoorn

Het gaat om scherpe glasdeeltjes die in de buurt naar beneden dwarrelen. De deeltjes kunnen voor verwondingen zorgen. Volgens de gemeente Land van Cuijk kunnen omwonenden de glasdeeltjes opvegen en bij het restafval gooien. Op het dak lagen 130 panelen.

De brand in de loods brak woensdagnacht rond kwart voor een uit. In de schuur stond een tractor, landbouwgereedschap en er lagen hooibalen. Dit is allemaal verloren gegaan. Van de loods is ook weinig over. Niemand raakte gewond.

Tegen de afgebrande schuur stond een houten stal met jonge kalveren, die stal is bij de brand gespaard gebleven.

Vaker glasdeeltjes die ronddwarrelen
Dit jaar gebeurde het al vaker dat bij een grote (stal)brand glasdeeltjes van zonnepalen in de omgeving belandden. Bijvoorbeeld in Sint-Oedenrode in april. Mensen die in een straal van drie kilometer rond de stal wonen, moesten hun eigen grond controleren op scherpe glasdeeltjes.

In diezelfde maand woedde een grote brand bij transportbedrijf Axell Logistics in Etten-Leur. Ook daar dwarrelden glasdeeltjes van zonnepanelen neer in de wijde omgeving. Voor melkveehouder Joris Buijs betekende dit dat zijn 250 koeien niet naar buiten konden. Vrienden, familie en buren hielpen hem om het weiland schoon te maken.

Een maand later was het weer raak in Etten-Leur: bij een brand in een kassencomplex in Etten-Leur hebben zich delen van zonnepanelen tot een kilometer van de brandhaard verspreid. Ze kwamen onder meer terecht in weilanden.

Soms worden er grote stukken van zonnepanelen gevonden, zoals hier in Etten-Leur.
Soms worden er grote stukken van zonnepanelen gevonden, zoals hier in Etten-Leur.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!