Boeren blij met vertrouwenspersoon om drugscriminaliteit te melden

22 juli 2023 om 10:00 • Aangepast 1 augustus 2023 om 02:01
nl
Boeren en tuinders zijn blij met de vertrouwenspersoon van de ZLTO bij wie zij drugscriminaliteit in het buitengebied kunnen melden. Dankzij de meldingen is duidelijker geworden hoe criminelen te werk gaan en welke boeren en tuinders kwetsbaar zijn voor criminelen, concludeert de boerenorganisatie.
Profielfoto van Evie Hendriks
Geschreven door
Evie Hendriks

De vertrouwenspersoon is Femke van de Plas. Zij gaf afgelopen jaar hulp aan boeren en tuinders die benaderd werden door criminelen. Boeren en tuinders durven dit vaak niet tegen de politie te zeggen, omdat ze bang zijn dat dit naar hen terug te leiden is.

Van de Plas gaat bij de boeren langs om de melding te bespreken en een oplossing te zoeken. Ze schrijft niets op en legt niets vast. Zij is de enige die mét instemming van de boer contact zoekt met de politie, zodat de melder anoniem blijft.

Boeren en tuinders zijn hier blij mee en brengen verdachte situaties bij haar onder de aandacht. Zo kreeg ze meldingen van boeren die een briefje in de brievenbus hadden gekregen met de vraag of er een stal te huur was. Ook kregen boeren en tuinders telefoontjes of bezoekjes van mensen die vroegen of er schuren of stallen leegstonden.

"Hoogte van huur roept twijfels op."

Dat hoeft niet altijd te betekenen dat het criminelen zijn. “Maar de prijs die ze willen betalen voor de huur, de bijzondere of verdachte reden om te huren of vragen over hoeveel mensen op het erf komen, riepen vaak twijfels op bij boeren en tuinders”, vertelt Femke.

Verder blijkt dat ze meestal vriendelijk benaderd werden en dat het in veel van deze gevallen eenvoudig was om een aanbod af te slaan. Dat maakt een vertrouwenspersoon niet overbodig, meent Hendrik Hoeksema, bestuurslid bij de ZLTO. “Boeren kunnen meldingen maken van veel meer misstanden”, vertelt hij.

"Waarom zou je melden als politie niks doet?"

Zo kreeg ZLTO ook meldingen binnen van inbraken en diefstal van bijvoorbeeld GPS-materiaal. Deze meldingen serieus nemen, is volgens Hoeksema ook belangrijk. "Als politie en justitie deze zaken hoog oppakken, zullen boeren ook sneller melding maken van drugslabs, drugsdumpingen of drugsdeals. Waarom zou je daar melding van maken, als diezelfde politie niks doet aan diefstal op je erf?", zegt hij. "Zeker als meldingen mogelijk terug naar jou kunnen leiden?"

Het afgelopen jaar werd ook duidelijk dat loonwerkers in de landbouw en veeteelt kwetsbaar zijn voor criminelen. Zij houden zich bijvoorbeeld bezig met grondverzet of transport van mest. Dat zijn werkzaamheden die interessant zijn voor drugstransport en het dumpen of verbergen van een drugsproductie.

Ook tuinders kunnen mikpunt in de wintermaanden als de teelt tijdelijk stil ligt door de hoge gasprijzen. Boeren en tuinders die met pensioen gaan of gebruik maken van de stoppersregeling zijn eveneens kwetsbaarder.

"Deze groepen krijgen hulp van maatschappelijk werkers zodat zij niet verleid worden door criminelen", zegt de ZLTO-bestuurder. Dankzij de positieve resultaten gaat de vertrouwenspersoon zeker nog drie jaar door.

LEES OOK:

Femke helpt boeren om criminelen buiten de deur te houden

Harry de hovenier de cel in voor speedlab in zijn schuur

Boer Wilco verhuurde zijn schuur aan de drugsmaffia: justitie eist jaar celstraf

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!