Femke helpt boeren om criminelen buiten de deur te houden

26 februari 2023 om 15:23 • Aangepast 7 maart 2023 om 02:01
nl
Boeren en tuinders weerbaarder maken en criminelen buiten de deur houden. Het lijkt een onmogelijke opgave, maar Femke van de Plas, vertrouwenspersoon buitengebied in Brabant van ZLTO, ziet dat anders. “Agrariërs weten me steeds vaker te vinden, al ben ik bang dat het aantal meldingen het topje van de ijsberg is.”
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Femke van de Plas (46) richt zich onder anderen op agrariërs die zijn aangesloten bij de Zuidelijke Land- en Tuinbouw Organisatie (ZLTO). Haar functie is gecreëerd door het ministerie van Justitie en Veiligheid in nauwe samenwerking met deze belangenorganisatie. Ze willen een eind maken aan de situatie dat boeren en tuinders zich laten chanteren door vooral drugsbendes.

Directe aanleiding voor dit besluit was een onderzoek in 2020 waaruit bleek dat een op de vijf land- en tuinbouwers in onder meer Brabant wel eens benaderd wordt door criminelen. Meestal om leegstaande stallen, kassen of schuren te huren voor drugspraktijken. Maar ook werd duidelijk dat boeren dit amper melden.

Mede dankzij de samenwerking met politie, justitie en de plaatselijke ZLTO-afdelingen heeft Femke zich in nog geen jaar tijd een goed beeld gevormd van de situatie in het buitengebied. Het heeft haar in een aantal gevallen wel veel overredingskracht gekost.

Boeren doppen het liefst hun eigen boontjes en geven hun vertrouwen niet gauw aan een wildvreemde. Als ze toch hun deur open zetten, dan moet dat een bijzondere reden hebben. Veel boeren maken moeilijke tijden door en als ze dan een centje bij kunnen verdienen, dan willen ze nog wel eens toehappen wanneer ze hiervoor benaderd worden. Onwetend wat hen boven het hoofd hangt.

"Veel boeren trappen er niet in, maar besef in welke positie ze zich kunnen bevinden."

Femke: “Die criminelen weten exact welke boeren kwetsbaar zijn en slaan vaak op heel slinkse wijze toe. Bijvoorbeeld door in het sociale netwerk van boeren binnen te dringen of door hen bereid te vinden om een auto te stallen. Als ze eenmaal een voet tussen de deur hebben, dan zit je er als boer aan vast. Ik ken echt ernstige casussen.”

De vertrouwenspersoon vindt het te makkelijk om agrariërs naïef te noemen. “Veel boeren trappen er niet in, maar besef ook in welke moeilijke positie ze zich kunnen bevinden. Forse investeringen, onzekerheid over de toekomst en vooral een gebrek aan vertrouwen in de overheid.”

“Er zijn zoveel regels, die bovendien op zijn tijd veranderen. Verder is er ook grote onduidelijkheid over de toenemende leegstand. Daar hebben boeren veel moeite mee. Waarom zouden ze dan wel naar de politie of een gemeente stappen?”

"Boeren kunnen me altijd bellen."

“Het zou al een stuk schelen als er een vliegende brigade zou komen, die boeren kunnen bellen wanneer er op hun terrein drugs wordt gedumpt. Dat zou ze een hoop rompslomp en geld schelen.” Minister Dilan Yesilgöz-Zegerius van Justitie noemt het een interessante optie. Ze laat in mei weten of hiervan werk wordt gemaakt.

Ondertussen blijft Femke werken aan het herstel van vertrouwen onder boeren “Dat lukt steeds beter. Ook omdat ik bij de ZLTO zit. Zo kan ik terugvallen op de sociale raadslieden van deze organisatie. Boeren kunnen me altijd bellen. Ik ga dan echt naar hen toe, om te gaan luisteren, hen door te verwijzen en hen te bewegen sneller aangifte te doen. Maar ik ga zelf geen boeven vangen.”

LEES OOK:

Harry de hovenier de cel in voor speedlab in zijn schuur

Harry (67) verhuurde zijn loods voor een drugslab: 'Ik kon niet meer terug'

Groot drugslab ontmanteld in Someren, drie mannen aangehouden

Boer Wilco verhuurde zijn schuur aan de drugsmaffia: justitie eist jaar celstraf

Minstens 15 procent van boeren is benaderd door criminelen, en de druk neemt toe

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.