Grimmige sfeer in Maarheeze door overlast azc: 'Wachten tot de bom barst'

5 juli 2023 om 19:00 • Aangepast 14 juli 2023 om 02:00
nl
De uitbaters van de Jumbo supermarkt in Maarheeze stoppen ermee, omdat ze de overlast van asielzoekers helemaal beu zijn. En de machinisten van de NS zouden station Maarheeze liever overslaan vanwege de overlast. "De sfeer in Maarheeze is grimmig, zeer grimmig", zegt Ed Kalders, spreekbuis van de ondernemers in het dorp. "Ik denk dat er ook maar dit hoeft te gebeuren of de bom die barst."
Profielfoto van Rene van Hoof
Geschreven door

Bijna iedereen die je spreekt in het centrum van Maarheeze heeft wel een verhaal over de problemen die jonge mannen die in het azc in Budel verblijven, veroorzaken. Een man vertelt dat het personeel van Kruidvat al in de stress schiet als de mannen in groepjes binnen komen. Een ander laat een foto op zijn telefoon zien van een jonge medewerkster van de Jumbo, die een asielzoeker die wat heeft gestolen, naar buiten probeert te werken. Jumbo zelf wil de problemen niet nader toelichten.

"Ze lopen met kapmessen door de supermarkt."

Politie en handhaving rijden af en aan in het dorp en in de winkels staan beveiligers. Maar dat heeft de problemen niet op kunnen lossen. Woensdagmiddag praten ondernemers opnieuw met de gemeente en politie over een aanpak van de problemen. Maar een pasklare oplossing, die heeft niemand tot nu toe.

"Dinsdag werd een vrouw die geld stond te pinnen nog met de dood bedreigd, omdat ze er iets van zei dat een jongeman mee wilde kijken toen ze haar pincode intoetste. En in de Jumbo en Lidl lopen groepjes asielzoekers soms met kapmessen op zak", volgens Ed Kalders. Hij verlangt, net als veel andere inwoners, terug naar de tijd dat Maarheeze gewoon een rustig dorp was.

Een man die aan komt lopen vertelt dat hij bijna dagelijks ziet hoe de jonge mannen zich verzamelen. "Ze zijn goed gekleed en hebben dure iPhones op zak. Ze zijn altijd in groepjes. Ik ben zelf getrouwd met een Indiase vrouw met een donkere huidskleur, dus absoluut geen racist, maar ik denk soms dat Maarheeze te tolerant is. Op de camera bij mijn voordeur zag ik laatst een jongeman met baard bij ons huis rondneuzen." Hij laat als bewijs een foto op zijn telefoon zien en vertelt dat de fiets van zijn dochter ook pas is gestolen.

"Het zijn een paar rotte appels. We moeten ze niet over één kam scheren."

Een vrouw die net boodschappen heeft gedaan bij de Jumbo neemt het juist op voor de asielzoekers: "Misschien heb ik geluk, maar ik heb er nooit last van. Het is een kleine groep rotte appels. Ik vind dat het azc moet blijven, om die mensen te helpen. Laatst ben ik bij een concert van Syrische vluchtelingen in Budel geweest. Dat waren allemaal ontzettend lieve mensen. We moeten ze niet over een kam scheren."

Ed Kalders zegt het idee te hebben dat de overlast steeds erger wordt: "Dat heeft te maken met de jongemannen uit veilige landen, daar is gewoon geen land mee te bezeilen. Diefstal, vernedering en mensen die uitgescholden worden, dat is aan de orde van de dag." Volgens Ed gaan steeds meer mensen inkopen doen in andere plaatsen, omdat ze zich niet meer op hun gemak voelen in Maarheeze.

LEES OOK:

Agenten mee op de trein om overlast asielzoekers tegen te gaan

Machinisten NS willen Maarheeze voorbij rijden na overlast asielzoekers

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.