Liveblog

Onweerblog: gewonde door schok van blikseminslag • gevaarlijke tak uit boom

9 juli 2023 om 15:03 • Aangepast 18 juli 2023 om 02:00
nl
Brabant kreeg zondagmiddag korte tijd fikse regen- en onweersbuien over zich heen. In heel de provincie gold daarom code oranje. Festivals en evenementen werden afgelast maar rond de klok van vijf uur bleek het ergste leed geleden. Volg het laatste nieuws in dit liveblog.
Profielfoto van Redactie
Geschreven door

Liveblog

22.00

Dit liveblog is gesloten

21.36

Einde code oranje in het hele land

De code oranje die eerder op de dag voor verschillende provincies gold wegens onweer, hagel en windstoten, is beëindigd door het KNMI. Er zijn voor het hele land geen waarschuwingen meer.

21.35

Minder hevige storm in Brabant leverde wel mooie plaatjes op

Even was het paniek, maar het viel mee met het voorspelde noodweer. Na wat fikse regen- en onweersbuien keerde op veel plekken de warme zonnestralen even vrolijk terug. Hier en daar leverde het wel prachtige plaatjes op.

LEES OOK: Hevige storm bleef uit maar gelukkig hebben we deze mooie foto's nog

21.21

Anna zag deze bijzondere rolwolk voorbij komen

Het weer blijft een fascinerend fenomeen, dat bleek ook zondag. Het voorspelde noodweer zorgde boven Almkerk voor een zogeheten rolwolk. Anna Arentse zag hem komen en legde het fenomeen vast.

18.30

Gevaarlijke tak verwijderd

De brandweer heeft vanmiddag een gevaarlijk hangende tak verwijderd uit een boom in Boxtel. Buurtbewoners hadden al geprobeerd om de tak zelf weg te halen, maar dat lukte niet. Met behulp van een ladder en een zaag heeft de brandweer de tak uit de boom gehaald.

Foto: Sander van Gils / SQ Vision
Foto: Sander van Gils / SQ Vision
Foto: Sander van Gils / SQ Vision
Foto: Sander van Gils / SQ Vision
18.27

Geen code oranje meer voor Brabant

Er is geen sprake meer van code oranje in Brabant, onze provincie heeft inmiddels het minder urgente code groen gekregen. Het KNMI waarschuwt nog wel voor onweer, hagel en zware windstoten voor Friesland, Drenthe, Overijssel en Groningen (tot 20.00 uur) en in Gelderland (tot 19.00 uur).

Wachten op privacy instellingen...
17.45

Zware onweersbuien bleven uit

Ken je die mop over zware onweersbuien met grote hagelstenen die zouden komen? Die kwamen niet. Het KNMI gaf een waarschuwing af voor onze provincie: code oranje. Ofwel kans op extreem weer met overlast.

Uiteindelijk bleef het in onze provincie vandaag bij lichte onweersbuien en wat regen. Vervelend voor mensen die vanwege de weersvoorspelling thuis bleven en sneu voor bezoekers van bijvoorbeeld festival Awakenings dat werd afgelast. Hoe konden de weersvoorspellers er zo naast zitten?

"In Brabant hebben we op geen enkele plek last gehad van noodweer. Maar in andere provincies zoals Limburg, Friesland en Overijssel was wel overlast. Daar vielen bomen om en stonden straten onder water", nuanceert Alfred Snoek van Weerplaza het beeld dat hij en zijn collega's van het KNMI er naast zaten met hun voorspelling.

LEES OOK: Zware onweersbuien die er niet kwamen: zo zit dat

17.32

Awakenings kon geen risico nemen met noodweer

Een heftige maar korte bui. Dat was er te merken op het festivalterrein van Awakenings, van de aangekondigde onweersbuien, hagelstenen en zware windstoten.

Toch blijft de festivalorganisatie staan achter het besluit om de laatste dag van het festival af te gelasten en het publiek naar huis te sturen. "We konden het risico niet nemen."

Foto: Jan Waalen
Foto: Jan Waalen
17.24

Noodweer boven Brabant voorbij

Het ergste noodweer in Brabant is voorbij, dat meldt Alfred Snoek van Weerplaza. De laatste regen- en onweersbuien verlaten de provincie. Hij verwacht niet dat Brabant vanavond nog meer noodweer treft.

In andere provincies gaat het lokaal nog wel tekeer, dat geldt onder meer voor Limburg, Friesland en Overijssel.

17.20

Eindhoven Airport weinig overlast

Op Eindhoven Airport heeft het slechte weer nauwelijks invloed gehad op aankomende en vertrekkende vluchten. Er zijn wel wat vertragingen, maar allemaal binnen de marges, laat een woordvoerder desgevraagd weten.

17.10

Dansen in de regen

In Breda kwam de fikse regenbui als een heerlijke verkoeling. Daar dansten bezoekers van een terras aan de Varkensmarkt in de regen.

16.56

Kermis Dongen en attracties Efteling weer open

De kermis in Dongen is weer geopend, deze werd gesloten uit veiligheidsoverweging. Ook attracties in de Efteling zijn weer geopend nadat ze tijdelijk sloten vanwege de hevige regen- en onweersbuien.

16.47

Blikseminslag in Berkel-Enschot

Bij een huis in Berkel-Enschot is vanmiddag de bliksem ingeslagen. Door de harde klap, is bij de woning aan de Akkerweg een schoorsteen en een aantal zonnepanelen beschadigd.

Een van de bewoners is gewond geraakt door een elektrische schok, zo laat een woordvoerder van de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant weten. Het is niet duidelijk of deze persoon ook is overgebracht naar het ziekenhuis. "Deze persoon voelde een schok en voelde zich daarna niet lekker", laat een woordvoerder van de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant weten.

De inslag ging gepaard met een gigantisch harde klap. De schoorsteen liep flinke schade op, brokstukken vielen daardoor naar beneden en beschadigde een auto. Bij meerdere woningen in de wijk ligt door de inslag de aardlek eruit.

Om de hoek, aan de Molenakker, sloeg bij een tweede huis de bliksem in. Daar liep het huis geen schade op maar sloegen wel alle stoppen eruit. De bewoonster is door de brandweer geholpen om alles weer op gang te krijgen.

Foto: Toby de Kort / SQ Vision
Foto: Toby de Kort / SQ Vision
Foto: Toby de Kort / SQ Vision
Foto: Toby de Kort / SQ Vision
16.12

Efteling sluit buitenattracties

In de Efteling zijn de buitenattracties tijdelijk gesloten. Dat is een standaard procedure als er hevige regenbuien en onweer wordt voorspeld, zo laat een woordvoerder van het attractiepark weten. Onder meer de Piranha, Gondoletta en de Pagode zijn dicht. Tot dusver valt het voorspelde noodweer boven Kaatsheuvel mee.

16.05

Kermis Dongen dicht

De kermis in Dongen is vanmiddag om half twee tijdelijk gesloten vanwege het verwachte noodweer. De gemeente bepaalt om 18.00 uur of de kermis in de avonduren weer open gaat.

16.00

Flinke knallen boven Tilburg

Wachten op privacy instellingen...
15.58

Eerste druppels in Geldrop

De eerste regenbuien trekken onze provincie over vanuit het zuiden. Onder meer vanuit Tilburg en Geldrop komen berichten dat de storm is begonnen.

Wachten op privacy instellingen...
Wachten op privacy instellingen...
15.45

Weet wie te bellen

Wie moet je bellen bij stormschade? De politie heeft een overzicht gedeeld met daarin op een rij wanneer je bij stormschade 112 belt en wanneer niet.

Wachten op privacy instellingen...
15.15

Festivalgangers Bospop verlaten terrein

Bezoekers van het festival Bospop in Weert, vlak over de Belgische grens, verlaten het festivalterrein gelaten deze middag. Met het voorspelde noodweer op komst, heeft de organisatie het programma op zondag afgelast. De meeste bezoekers tonen begrip voor de keuze. "Het is wat het is, je kunt in dit soort gevallen geen risico nemen", vindt een van de bezoekers.

14.59

België zet zich schrap voor noodweer en annuleert festivals

Net als Limburg en Brabant verwachten ook de Belgische provincies Limburg, Luik, Namen en Luxemburg noodweer op zondagmiddag. Code oranje werd er afgekondigd. Het Luikse festival Les Ardentes, dat tienduizenden bezoekers verwachtte, is afgelast.

De weervrouw van de Vlaamse publieke omroep VRT waarschuwt voor 'hagelbollen van 4 tot 5 centimeter groot'. Het KMI, de Belgische tegenhanger van het KNMI, voorspelt zware regenval, rukwinden en blikseminslagen.

14.37

Donkere wolken boven Nuenen

Donkere wolken pakken samen boven Nuenen, er lijkt in de verte een flinke bui te ontwikkelen.

Foto: Dave Hendriks / SQ Vision
Foto: Dave Hendriks / SQ Vision
14.50

Ook festival Awakenings afgelast

De uittocht is begonnen bij Awakenings in Hilvarenbeek, de laatste festivalzondag is afgelast vanwege het dreigende noodweer. Tentjes worden ingepakt en auto's alweer volgeladen, nu het festival vroegtijdig tot een einde is gekomen. Bezoekers reageren teleurgesteld, maar begrijpen de beslissing van de organisatie.

Awakenings schrijft in een verklaring dat het ging om een zwaar maar nodig besluit. De organisatie kon de veiligheid van bezoekers niet garanderen door het verwachte weer. Bezoekers die een dagticket hadden gekocht wordt gevraagd thuis te blijven.

Mensen die op de festivalcamping van Awakenings verblijven, is gevraagd het terrein te verlaten. Festivalgangers die zondag geen slaapplek hebben of tegen andere problemen aan lopen kunnen zich melden bij de organisatie.

LEES OOK: Uittocht is begonnen bij Awakenings Festival: 'Was hier pas net aangekomen'

14.00

Bospop gelast festivalzondag af, bezoekers moeten weg

Bospop, over de Brabantse grens in Weert, heeft de festivalzondag afgelast. Dat maakte de Veiligheidsregio Limburg Noord bekend. De derde festivaldag gaat niet door in verband met het verwachte noodweer later zondag. Het besluit is volgens de veiligheidsregio genomen in overleg met Bospop, de gemeente Weert en de hulpdiensten.

13.00

Code oranje

Onder meer in Noord-Brabant geldt vanaf zondagmiddag code oranje. Het KNMI verwacht zware onweersbuien met kans op zware windstoten en hagel in het oosten en zuidoosten van Nederland.

De waarschuwing geldt vooralsnog tussen 15.00 uur en 20.00 uur. Het KNMI verwacht stevige onweersbuien waarbij hagelstenen kunnen vallen met een doorsnede van 2 tot 4 centimeter. Ook kunnen er volgens het weerinstituut zware windstoten voorkomen van 75 tot 100 kilometer per uur.

Het KNMI waarschuwt behalve voor grote hagelstenen ook voor blikseminslag, omvallende bomen en rondvliegende voorwerpen. Ook kan er plaatselijk wateroverlast ontstaan doordat er in korte tijd mogelijk veel neerslag valt, aldus het instituut. De buien trekken naar verwachting zondagavond weg via het noordoosten.

12.06

Tak breekt af van boom

Een tak die was afgebroken van een boom langs de Hugten in Maarheeze is door de brandweer weggehaald. De tak hing namelijk in een onoverzichtelijke bocht over de weg. De tak is in stukken gezaagd zodat die geen probleem oplevert voor het verkeer.

De afgebroken tak hing in een onoverzichtelijke bocht over de weg (foto: Johan Bloemers/SQ Vision).
De afgebroken tak hing in een onoverzichtelijke bocht over de weg (foto: Johan Bloemers/SQ Vision).

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!