ASML neemt minder mensen aan, monsterklus om iedereen in te werken

11 juli 2023 om 09:51 • Aangepast 19 juli 2023 om 02:00
nl
ASML neemt de komende tijd minder nieuwe mensen aan, de explosieve groei is ten einde. Vorig jaar nam de chipmachinefabrikant in Veldhoven 10.000 nieuwe mensen aan en groeide het personeelsbestand naar 40.000 man. Zo'n grote hoeveelheid nieuwe mensen geeft druk op de organisatie, stelt de onderneming.
Profielfoto van Lobke Kapteijns
Geschreven door

Het is volgens ASML goed om even een pauze te nemen, omdat het groot aantal nieuwe mensen veel van de organisatie vraagt. Het blijkt een monsterklus om alle nieuwkomers in te werken, meldt het ED dinsdag.

ASML nam jarenlang aan de lopende band nieuwe medewerkers aan, van de 40.000 personeelsleden werkt ongeveer de helft in de regio Veldhoven. Nieuwe werknemers hebben veel te leren als ze een technische functie vervullen bij ASML. Want de specifieke techniek is niet te leren in de schoolbanken.

Het gaat niet om een complete vacaturestop, er worden nog wel steeds mensen geworven. Een woordvoerster geeft aan het nu vooral zaak is dat iedereen die nieuw is 'een goed plekje krijgt'.

Op dit moment staan er wereldwijd ruim vijfhonderd vacatures uit. Een paar maanden terug waren dat er nog ongeveer twee keer zoveel.

Minder vraag naar laptops
Al die nieuwe mensen waren nodig om aan de explosieve vraag naar chipmachines te voldoen. Door de hoge inflatie is er de laatste tijd is minder vraag naar consumentenelektronica zoals smartphones en laptops.

Ook dat heeft effect op de verkoop van chipmachines. Die terugval verwacht ASML vooral op korte termijn, op langere termijn verwacht ze nog altijd groei.

Druk op de woningmarkt
De groei van ASML bracht het afgelopen jaar al veel teweeg in regio Eindhoven. Het groot aantal mensen dat gehuisvest moet worden, zorgt voor nog meer druk op de al krappe woningmarkt. ASML betaalde in mei miljoenen voor de nabijgelegen Heerseweg. De chipmachinefabrikant kocht daar dertien huizen op om in de toekomst te kunnen uitbreiden.

Maar ook scholen en huisartsen in de regio maken zich zorgen. Zo wordt er een golf van buitenlandse kinderen verwacht, voor een deel afkomstig van expats.

Huisartsen vrezen een groot tekort aan zorgpersoneel en praktijkruimtes vanwege het groot aantal buitenlandse werknemers dat naar de regio Eindhoven komt. Ze roepen grote werkgevers zoals ASML op om mee te helpen door bijvoorbeeld praktijkruimtes te sponsoren.

LEES OOK:

Huisartsen maken zich zorgen over enorme groei expats: 'Het gaat knellen'

Scholen zetten zich schrap voor enorme golf van nieuwe expat-kinderen

Kees en Geert verkopen hun huis aan ASML: ‘Wil geen hoge torens in de tuin’

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!