11 illegale sproeiers van grondwater op de bon geslingerd

20 juli 2023 om 14:32 • Aangepast 3 augustus 2023 om 02:04
nl
Bij een controle zijn elf mensen betrapt die overdag grondwater sproeiden over hun grasland, terwijl dat niet mocht op dat tijdstip. Ook wordt er onderzoek gedaan naar iemand die grondwater oppompte terwijl die daar geen vergunning voor zou hebben. Dat heeft waterschap De Dommel bekendgemaakt.
Profielfoto van Collin Beijk
Geschreven door

Het gebied van De Dommel zit in het zuidoosten van onze provincie en is een van de droogste van het land. Momenteel geldt een zogeheten urenverbod en dat betekent dat er overdag tussen elf en vijf uur geen grasland met water mag worden besproeid.

Toch deden elf mensen dat wel. "Terwijl juist deze vergunninghouders zouden moeten weten dat dit deze periode niet is toegestaan", zegt een woordvoerder van het waterschap. De overtreders hebben allemaal een boete van 500 euro gekregen.

Veel overtreders
Vorige maand betrapten de handhavers van het waterschap ook al vijftien mensen die illegaal aan het sproeien waren. Bij 13 van hen ging het ook om het overtreden van het urenverbod. Een van de overtreders was een gemeente die een sportveld beregende.

In twee gevallen werd er grondwater opgepompt en gesproeid zonder vergunning. De boete daarvoor kan oplopen tot 2000 euro. Daar bovenop volgt dan nog de boete van het overtreden van het urenverbod. De Dommel noemt het aantal overtredingen de afgelopen twee maanden 'veel'.

Strenge regels
Er gelden strenge regels voor het gebruik van grond- en oppervlaktewater en waterschap De Dommel controleert daar streng op. Het gebied met veel zandgrond wordt snel erg droog. De Dommel voert jaarlijks als een van de eerste waterschappen extra sproeiverboden in. In de laatste jaren duurde dat steeds tot ver in het najaar.

LEES OOK:

Gewassen snakken naar water, maar beregenen is lastig door de wind

Extra lang sproeiverbod beëindigd, maar zorgen over droogte niet voorbij

Het is kurkdroog en dat blijft nog wel even zo

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!