'Niks is vrij van gevaar, maar festivalganger laat zich niet afschrikken'

22 augustus 2023 om 12:45 • Aangepast 1 september 2023 om 02:00
nl
Van grote festivals, als Decibel Outdoor in Hilvarenbeek, wordt verwacht dat zij hun veiligheidsplan en voorbereiding op calamiteiten op orde hebben. Toch zijn incidenten niet altijd te voorkomen, zoals afgelopen weekend toen het hardstylefestival in de Beekse Bergen werd geconfronteerd met twee overleden festivalgangers. “Niks is vrij van gevaar."
Profielfoto van Hans Janssen
Geschreven door

Syan Schaap werkt voor Event Safety Institute (ESI) in Utrecht. Gemeenten, organisatoren van evenementen, brandweer en politie kunnen een beroep doen op dit onafhankelijke instituut. ESI geeft veiligheidsadvies en verzorgt opleidingen.

"Niet elke organisatie heeft voldoende expertise in huis."

“Organisatoren van kermissen, carnaval in Den Bosch, de Solexrace in Heeswijk-Dinther, maar ook de Formule-1 in Zandvoort kloppen bij ons aan. Niet elke organisatie heeft de expertise in huis om met allerlei regels om te gaan. Pas nog kregen we de vraag hoe te reageren op natuurbranden”, vertelt Schaap.

Organisaties moeten in ieder geval een calamiteitenplan hebben, dat vooraf door de gemeente en de hulpdiensten wordt beoordeeld. "Verder”, zo vult Schaap aan, "moeten ze beschikken over een ervaren en geoefende veiligheidsorganisatie, die veerkrachtig kan reageren op incidenten en crises. Vóór een evenement moet wel helder zijn wat partijen van elkaar mogen verwachten en met wie ze moeten schakelen bij een calamiteit."

Decibel Outdoor heeft ESI niet om advies gevraagd. Schaap wil hier nadrukkelijk geen waardeoordeel aan verbinden: “Ik ga ervanuit dat de mensen achter dit festival voldoende kennis in huis hebben en verder is bekend dat ze ook andere, grote evenementen organiseren.“

"Achter Decibel Outdoor staat een zeer professionele organisatie."

Atze de Vrieze, popjournalist bij de VPRO, kan dat beamen. “Ik ben er nog nooit geweest, maar weet wel dat er een zeer professionele organisatie achter staat. Het is mij niet bekend wat er mis zou zijn gegaan, maar ik verwacht niet dat bezoekers Decibel Outdoor hierdoor volgend jaar zullen mijden. Zulke incidenten gebeuren vaker, maar dat doet niets af aan de heftigheid van wat er is voorgevallen.”

Over bezoekers gesproken, volgens Schaap zou het goed zijn wanneer ook zij een oogje in het zeil houden. "Als je iemand een tijdje mist, meld dat dan bij de organisatie. Zelfredzaamheid is ook geboden wanneer je signalen opvangt van excessief drugsgebruik of seksueel geweld. In de preventieve sfeer is het verder belangrijk dat overheden en opleidingen wijzen op de risico's van grote evenementen. Niks is vrij van gevaar."

"Calamiteiten moeten serieus worden geëvalueerd."

Nu is het volgens Schaap zaak om, bijvoorbeeld samen met de gemeente Hilvarenbeek, te bekijken hoe er is gehandeld. “Vooraf kun je veel zaken goed regelen en op elkaar afstemmen, maar als tijdens een evenement plotseling iets gebeurt, dan moet dat serieus worden geëvalueerd.”

De 19-jarige festivalganger is het slachtoffer geworden van een ‘medisch incident’, meldde de politie. Schaap: “Ik weet niet waaraan de man is overleden, maar als het bijvoorbeeld met xtc te maken heeft gehad, dan vind ik dat wrang. Juist in Brabant is een campagne aan de gang, ‘Skip die Trip’, om drugsgebruik onder jongeren terug te dringen.”

Voor de organisatie is het nog ‘veel te vroeg’ om na te denken over eventuele maatregelen om vergelijkbare incidenten in de toekomst te voorkomen.

LEES OOK:

Festivalganger (19) die dood in tent werd gevonden had geen drugs gebruikt

Twee festivalgangers overleden op Decibel, organisatie geschrokken

Dode in kanaal is 23-jarige Decibel-bezoeker die vermist werd

Lichaam festivalganger (19) gevonden in tent op festival Decibel

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!