Jongen (16) die tiener beschoot hangt jarenlange celstraf boven het hoofd

28 oktober 2023 om 08:38 • Aangepast 10 november 2023 om 02:05
nl
De 16-jarige jongen die een tiener uit Oss neerschoot hangt waarschijnlijk een jarenlange gevangenisstraf boven het hoofd. Dat zegt voormalig strafrechtadvocaat Pieter van der Kruijs, nadat de jongen is opgepakt. De jongen wordt verdacht van poging tot moord. “Hij is pas zestien, maar de kans is groot dat hij behandeld wordt als een meerderjarige”, zegt Van der Kruijs.
Profielfoto van Rochelle MoesProfielfoto van Raymond Merkx
Geschreven door

De verdachte schoot twee weken geleden op straat een 15-jarige jongen uit Oss vanuit het niets in zijn rug met een pistool. De jongen raakte zwaargewond en lag een tijd in het ziekenhuis. Al die tijd was de dader op de vlucht, maar donderdag gaf hij zichzelf aan op het politiebureau in zijn woonplaats Heerhugowaard.

"Voor poging tot moord staat 20 jaar gevangenisstraf."

Dat hij verdacht wordt van een poging tot moord begrijpt de strafrechtadvocaat goed. “Hij heeft van tevoren een vuurwapen in zijn zak gestoken en is ermee rond gaan fietsen in een plaats waar hij niet eens woont. Het ziet er redelijk voorbereid uit, dus ik snap die verdenking wel.”

Hoewel de jongen pas zestien jaar oud is, denkt Van der Kruijs dat hij flink wat jaren de gevangenis in draait. "Als het minderjarige strafrecht wordt toegepast is de straf maximaal twee jaar", legt de gepensioneerde advocaat uit. "Maar het is zo’n ernstig delict dat de kans groot is dat hij behandeld wordt als een meerderjarig iemand. Dat kan vanaf 16 jaar. Dan staat er voor poging tot moord 20 jaar gevangenisstraf."

"Jezelf melden betekent niet automatisch dat je strafvermindering krijgt.”

Het kan ook zijn dat het jeugdstrafrecht wel wordt toegepast, bijvoorbeeld als blijkt dat de jongen een stoornis heeft. “Een psychiater of psycholoog moet uitwijzen of er meer aan de hand is. Hoe kom je anders aan een vuurwapen en besluit je om zomaar iemand neer te schieten?”, zegt Van der Kruijs. “Als hij inderdaad een stoornis heeft zou hij verplicht in een inrichting kunnen worden opgenomen. Dat duurt 3 tot 7 jaar.”

Dat de jongen zichzelf heeft gemeld bij de politie kan volgens Van der Kruijs geen reden zijn voor strafvermindering. “We zijn een paar weken verder. Er zijn camerabeelden verspreid op tv en er werd de hele dag naar hem gezocht. Die jongen heeft geen leven meer, dus ik snap wel dat hij zich meldt. Maar dat betekent niet automatisch dat je strafvermindering krijgt.”

LEES OOK:

Verdachte (16) opgepakt voor neerschieten 15-jarige jongen in Oss

Schietpartij Oss te zien op camerabeelden: jongen (15) van achter beschoten

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!